Teatterimuistoja #4: Tapio Parkkinen

05.09.2021
tapio parkkinen teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Tapio Parkkinen. Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Sattuman kuljettamaa, sanoo dramaturgi, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Tapio Parkkinen pitkästä urastaan. Hänen sananmukaisesti suurimpia hetkiään on ollut Ilmajoen Musiikkijuhlilla 1980-luvulla kolmena kesänä esitetty Jokiooppera, jossa oli lapsia ja lampaitakin enemmän kuin monessa teatteriesityksessä näyttelijöitä.

Marita Salonen

Keski-Pohjanmaalta Tampereelle isän työn perässä, keskikoulupohjalta Teatterikouluun – ja loppu on historiaa. Tapio Parkkinen viihdyttää Kulttuuritoimituksen Teatterimuistoja-videosarjan neljännessä osassa katsojia kertomalla muun muassa ajasta, jolloin hän oli kaikkien aikojen huonoiten pukeutuva teatterijohtaja Porissa. Se ajanjakso sai hänet aloittamaan kirjoittamisen.

* *

Oopperoita, näytelmiä, elokuvia… Tapio Parkkinen ei itsekään muista, kuinka paljon hän onkaan tehnyt. Televisiolle ja teatterille tekemänsä työn lisäksi hän oli perustamassa lastennäytelmiä esittävää Teatteri 2000:a sekä Tampereen Komediateatteria yhdessä Esko Raipian kanssa. Sekä Parkkinen että Raipia vaikuttavat nyt Tampereen Teatterimuseo -hankkeen taustalla.

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla tätä käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjan aloittivat näyttelijät Liisa Roine, Tuija Ernamo ja Ilmari Saarelainen. Sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisiin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

* *

Tapio Parkkinen on teatteriuransa ohella aina myös maalannut. Lue Kulttuuritoimituksen Anne Välinoron juttu hänen näyttelystään vuonna 2020 Tampereella täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää