Teatterimuistoja #25: Marja-Leena Niittymäki

13.02.2022
marja leena niittymaki teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkinen

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Tampereen Teatterin pitkäaikainen tarpeistonhoitaja Marja-Leena Niittymäki ennätti toimia myös kuiskaajana, järjestäjänä ja pukijana.

Marita Salonen, teksti

Marja-Leena Niittymäki rakasti tarpeistonhoitajan työtään Tampereen Teatterissa yli kaiken. Jo lapsena hän seurasi teatteriesityksiä puvustajan silmällä ja teki kouluaikojen valintansa määrätietoisesti vain teatterityö mielessään. Kun vuonna 1967 aukeni työtilaisuus Tampereen Teatterissa, nuori Marja-Leena oli valmis – oli koulutusta, kokemusta ja ammattitaitoa.

Puvustamo vaihtui lopulta näyttämötyöhön, kun teatterin johto näki, että tämän puvustajan monipuolisille taidoille olisi vielä parempaa käyttöä tarpeistonhoitajana. Oman työnsä ohella Niittymäki ennätti toimia kuiskaajana, järjestäjänä ja pukijana.

Teatterimuistoja-sarjan videolla Marja-Leena Niittymäki kertoo, miten surullinen hän oli, kun eläkkeelle jäämisen aika tuli eteen vuonna 2017. Tehtyjä näytelmiä oli kertynyt satoja ja työvuosia viisikymmentä.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää