Teatterimuistoja #23: Mikko Majanlahti

31.01.2022
mikko majanlahti teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkinen

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Mikko Majanlahdelle on vähän mystistä, miksi hän tunsi jo nuorena vahvaa vetoa teatteriin.

Marita Salonen

Mikko Majanlahdelle on vähän mystistä, miksi hän tunsi jo nuorena vahvaa vetoa teatteriin. Perhe muutti Satakunnasta Kokemäeltä sotien jälkeen Tampereelle, eikä hänellä ollut mitään yhteyttä teatterimaailmaan. Nuori Mikko otti ensimmäiset askeleet näyttämöllä varovaisesti työväenopiston näytelmäpiirissä ja Messukylän nuorisoseuran näytelmäkerhossa.

Siihen aikaan 24-vuotias oli jo yli-ikäinen näyttelijäopiskelijaksi Teatterikoulussa. Oli siis haettava ja päästävä ohjaajalinjalle, näin myös tapahtui. Opiskeluajoilta Majanlahti sai ammattitaidon lisäksi puolison, näyttelijä Maija-Liisa Majalahden, ja ystäviä, kuten näyttelijät Liisa Roineen ja Seppo Mäen.

Ensimmäinen työpaikka oli Lappeenrannan kaupunginteatteri, kunnes seurasi paluu Tampereelle. Mikko Majanlahti teki merkittävän uran ohjaajana mutta myös näyttelijänä televisiossa ja teatterissa. Hallinnollinen lahjakkuus toteutui Tampereen Työväen Teatterin johtajana (1981–1986) ja Turun kaupunginteatterin johtajana (1986–1990).

Majanlahti-nimestä kasvoi lopulta teatteriperhe, kun molemmista lapsistakin (Antti Majanlahti ja Sanna Majanlahti) tuli näyttelijöitä.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää