Teatterimuistoja #21: Esko Salmela

16.01.2022
esko salmela teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Salmelasta piti tulla sotilaslentäjä, mutta koulunkäynti tökki ja niin hänestä tuli näyttelijä.

Marita Salonen

Esko Salmelasta piti tulla sotilaslentäjä, mutta koulunkäynti tökki ja niin hänestä tuli näyttelijä, kun kaveri pyrki teatterikouluun ja houkutteli mukaan. Salmela kertoo Teatterimuistoja-sarjan videolla, millaista oli olla legendaarisen Eino Salmelaisen oppitunneilla tämän kotona Pyynikintorilla.

Teatterikoululaiset tulivat Tampereelle hyvin erilaisista lähtökohdista 1970-luvulla, kansakoulupohjalta ja kaikkialta Suomesta. Yksi ihmetteli, mikä se Shakespeare on – moisesta ei ollut ikinä kuullutkaan. Oppituntien viihteeksi harrastettiin myös kolttosia opettajien riemuksi.

– Se oli alempi korkeakoulututkinto, mutta kyllä me vaan opittiin siellä kaikkea. Oli myös teoreettisia aineita: teatterihistoriaa, kulttuurihistoriaa, sosiologiaa, sosiaalipsykologiaa… filosofiaakin, Esko Salmela muistelee ja kertoo tarinan yhdestä erityisestä filosofian oppitunnista.

Hauskoina opiskeluaikoina sattui ja tapahtui. Salmelankin nenä murtui vinoon ja sairaalassa suoristettiin se vasta, kun kävi ilmi, että kyse on tulevan näyttelijän nenästä.

Alun perin kipinä teatterialalle tuli jo lapsuudesta.

– Isän seitsemästä sisaruksesta puolet oli Työväen Teatterin iltanäyttelijöitä. Yksi ammattilainenkin heistä tuli, Topi Salmela 1960-luvulla.

Ura on vienyt Esko Salmelaa muun muassa Oulun kaupunginteatteriin, Mikkelin Teatteriin ja Teatteri Jurkkaan Helsinkiin sekä lukuisiin tv- ja elokuvarooleihin.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua