Kuva: Kumma-kustannus / Laura Anderson
KIRJAT | Laura Ellen Anderssonin lastenkirjassa Amelia joutuu huolehtimaan ystäviensä kanssa tätinsä söpöistä lemmikeistä, jotka paljastuvat karmeiksi tuholaisiksi.
”Vaikka Amelian maailma onkin päällisin puolin kallellaan tummasävyiseen goottifantasiaan, sen pohjalla on tuttuakin tutumpi arkielämä.”
ARVOSTELU
Laura Ellen Anderson: Amelia Kulmuri ja kurittomat kisusarviset
- Suomentanut Sarianna Silvonen
- Kumma-kustannus, 2023.
- 212 sivua.
Amelia Kulmuri viettää aivan tavallista nuoren tytön arkea lemmikkikurpitsansa Purskun, isänsä kreivi Dracon, äitinsä kreivitär Hepsankeikan sekä lukuisten ystäviensä kanssa, siitäkin huolimatta että hän on vampyyri.
Erotuksena on, että kun tavan ihmiset viettävät aikaansa auringonlaskuun saakka ja menevät sitten nukkumaan, Amelian perheen päivä päättyy kuunlaskuun. Kun tarkoitetaan ihanaa, sanotaan hirveää, kun sanotaan synkeimpäni, tarkoitetaan rakkaimpani.
Tällainen nurinkurinen asioiden kääntely ja vääntely on lasten mielestä hauskaa, ja tuttua jo Charles Addamsin luomasta Addams Family -sarjakuvasta (1938) sekä siitä tehdyistä tv-sarjoista ja elokuvista. Samaa ideaa on hyödynnetty muun muassa Me Hirviöt, Hotelli Transylvania sekä Isadora Kuu -tuoteperheissä.
Kurittomat kisusarviset (Kumma-kustannus, 2023) on jo kuudes suomennettu Amelia Kulmuri -lastenkirja. Tällä kertaa vampyyrineiti joutuu pulaan, kun hänen tätinsä jättää joukon kisusarvisia, eli sarvella varustettuja kissanpentuja, Amelian, Kalmon ja Flooran huollettavaksi. Amelian äiti painelee synnyttämään, ja aluksi niin kilteiltä ja söpöiltä vaikuttaneet lemmikit paljastuvat pahanilkisiksi rakkareiksi, jotka kiipeilevät seinillä, kaahailevat pölynimurilla ja sotkevat maalilla ja ruualla.
Erityisesti kirjoissa viehättää suomentaja Sarianna Silvosen notkea ja lystikäs termistö. Amelia Fang kääntyy osuvasti Amelia Kulmuriksi ja naughty caticorns kurittomiksi kisusarvisiksi. Squashy on Pursku, Countess Frivoleeta on kreivitär Hepsankeikka, ja niin edelleen.

Amelia on pulassa kun kisusarviset rälläävät omin päin.
Brittiläisen kuvittaja-kirjailija Laura Ellen Andersonin teokset ovat hurjan suosittuja kohdeyleisönsä eli 6–9-vuotiaiden tyttöjen keskuudessa. Anderson on kuvittanut toisten kirjailijoiden teoksia, sekä luonut muitakin omia kirjasarjoja ja sarjakuvia, mutta vampyyrityttö Amelia Kulmurista kertovat, valloittavan lämminhenkiset fantasiakirjat ovat hänen tuotantonsa lippulaiva. Andersonin kirjoja on käännetty yli kahdellekymmenelle kielelle.
Andersonin kirjoissa on kaikki alakoululaisia viehättävät ainekset. Niissä seikkailee yksisarvisia, söpöjä lemmikkikurpitsoja sekä ärsyttävä prinssi, joka on kuitenkin pohjimmiltaan ihan kiva, ja kaiken lisäksi puoliksi keiju ja puoliksi vampyyri. Vampyyrit ja muut kauhuolentolapsoset halajavat aivan samanlaisia suosikkileluja kuin ihmislapsetkin, joten vaikka Amelian maailma onkin päällisin puolin kallellaan tummasävyiseen goottifantasiaan, sen pohjalla on tuttuakin tutumpi arkielämä.

Tangine on ärsyttävä mutta pohjimmiltaan ihan kiva.
Kurittomat kisusarviset käsittelee pikkusisaruksen odotusta. Amelia ahdistuu paimentaessaan villiksi äityneitä kisusarvisia, sillä hänellä on kovat paineet tulla hyväksi isosiskoksi. Lopulta Amelia ymmärtää, että väärin ymmärretyt pikkuveitikat haluavat vain toteuttaa itseään. Aivan kuten kiukuttelevat pikkusisaruksetkin usein.
Seuraava Amelia Kulmuri -kirja on nimeltään Konnakommellukset ja se ilmestyy suomeksi syksyllä. Amelia Kulmurista on tekeillä myös animaatiosarja.
Petri Hänninen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Yksityiskohtien aarresaari – Mimi Åkessonin ja Linda Bondestamin Kaikki toiset
KUVAKIRJANURKKA | Aino Louhi lukee uusia ja vanhempia kuvakirjoja. Kaikki toiset on ruotsalaisen Mimi Åkessonin debyyttiteos kirjailijana ja suomalaisen Linda Bondestamin kuvittama.
Punni-palkinto Edith Arkon selkonuortenkirjalle
PALKINNOT | Lastenkirjainstituutin Punni-palkinnon voitti Edith Arkon kirjoittama selkokielinen nuortenkirja Aurora/Eino.
Joensuun kaupunginteatterilta visuaalisesti upea ja intensiivinen tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä
TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä on erinomainen. Itsetarkoituksellista viihdyttämistä voisi olla hiukan enemmän.
Todellinen Uudenkuun Emily – arviossa L. M. Montgomeryn Runotyttö-trilogia
KIRJAT | L. M. Montgomeryn Runotyttö-trilogia lyhenneltiin ja pehmennettiin hampaattomaksi 1960-luvulla. Kaisa Rannan uusi suomennos kohtelee klassikkoteoksia täysipainoisena kaunokirjallisuutena.