#94 Havununna, Lina Lurkki, Kirke Muhonen, Pinja Palviainen ja Liisa Pankola

26.08.2020
Havununna nimimerkki kasvojakuineiolisikaan

Havununna: Olkaa kuin minua ei olisi olemassakaan, 2020.

KUVATAIDE | Päivän Kasvoja karanteenissa! -kuvia yhdistävät voimakkaat, tai ainakin selkeät, kontrastit. Nimimerkeillä esiintyvät Lina Lurkki ja Havununna. Havununna, Kirke Muhonen ja Liisa Pankola ovat taiteen ammattilaisia, Pinja Palviainen on taideopiskelija ja Lina Lurkki harrastaja.

Virtuaalisessa kesänäyttelyssään Kulttuuritoimitus julkaisee päivittäin kesän 2020 kuluessa yhteisötaidenäyttelyyn lähetettyjä maalauksia ja piirroksia, joihin on dokumentoitu osallistujien tuntoja koronakaranteenin aikana kuvataiteen keinoin.

Nimimerkillä Havununna esiintyvä ammattilainen kertoo itsestään näin: ”Olen piirtänyt koko ikäni ja se on ainoa asia, jossa koen olevani loistava sekä itsevarma ja tästä lahjastani minä olen onnellinen. Taiteeni kertoo syvimmät, aidoimmat ja kipeimmät tunteeni sekä tarjoilee katsojalleen visuaaliset sanat, joita en pysty ääneen lausumaan.”

Tuskallinen ero polyamorisesta rakkaussuhteesta ja yhtäaikainen koronaviruksen invaasio elämäämme saivat taiteilijan synnyttämään tämän ilmaisuvoimaisen teoksen infernaalisesta tilanteesta:

”Teoksen nimi on Olkaa kuin minua ei olisi olemassakaan. Se oli se tunne, jota podin kamppaillessani yksin hyvyyden, rakkauden, mustasukkaisuuden ja epäreiluuden tunteen vitunmoisessa ristiaallokossa. En ole muutamaan vuoteen tuntenut niin suurta tuskaa, mitä koin tänä keväänä. Rämmin koko suon lävitse yksin, podin yksin, itkin yksin. Samalla kun maailma teki muutosta, voi pahoin sekä roihusi ympärillämme, mulla oli mun oma pahoinvointi. Ja toden totta, en ole hetkeen kokenut niin voimakkaan psykosomaattisia oireita kuin poikkeustilan aikoihin. Poltin ketjussa vain pysyäkseni näennäisissä järjissäni. Mua ahdisti taukoamatta, pala kuristi kurkkua. Miltei joka paikkaa kehossa särki, erityisesti kyljet oli todella kipeät. Huimasi ja oksetti, jokin oli vienyt näläntunteen. Luulin olevani sairas, mutta tulehdusarvot olivat normaalit eikä kuumettakaan ollut. Kun kuljin keväisillä poluilla rauhoittumassa, ajattelin, että mieleni oli pirstoutumassa viimeistä kertaa, niin pahalta ja hirveältä musta tuntui. Mutta se oli vain tämä kaikki tapahtumien sarja, joka murjoi yli. Ne kaikki tunteet ja niiden keskinäinen kamppailu.

Teoksessa esiintyvä verikyynel piirtyi vain hetken mielijohteesta hahmoni silmään. En aluksi edes tiennyt, ennen kuin hetki sitten ystäväni kertoi verikyyneleen symboloivan yhtäaikaista psyykkistä ja fyysistä kipua. Ja niitä kumpaakin toden totta tunsin.”

* *

Lina Lurkki on harrastaja, joka hänkin on ottanut nimimerkin käyttöönsä. Esittelytekstissään hän kertoo piirtävänsä tajunnanvirtaa, sen kummemmin suunnittelematta.

LinaLurkki kasvoja

Lina Lurkki: Nimetön, 2020.

Ammattilaisten sarjaan osallistuvan Kirke Muhosen omin sanoin:

”Olen luova kirjoittaja, kuvataiteilija (YAMK) ja kulttuurituottaja (AMK). Olen osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ja järjestänyt omia näyttelyitä. Minulta on julkaistu myös aikuisten värityskirjoja ja kuvitettuja runoteoksia. Taide on minulle tapa nähdä, kokea ja elää. Uskon taiteen eheyttävään voimaan.”

Kirke Muhonen

Kirke Muhonen: Aikaikkuna, 2020.

Taideopiskelija Pinja Palviainen Joensuusta osallistuu ammattilaisten sarjaan.

Pinja Palviainen

Pinja Palviainen: Nimetön, 2020.

Liisa Pankola on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidegraafikko.

Liisa Pankola naamot

Liisa Pankola: Naamat, 2020.

Lisää näyttelyn kuvia täältä.

Kuvia esitellään laajemmin joka päivä myös toimituksen Instagram-tilillä (@kulttuuritoimitus).

Kuvien julkistamista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää