Teatterimuistoja #22: Irmeli Hirvonen

23.01.2022
irmeli hirvonen teatterimuistoja kulttuuritoimitus

Kuva: Ari Mäkelä

HENKILÖ | Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Irmeli Hirvosen pitkä tie näyttämölle alkoi harrastajateatterista.

Marita Salonen

Pikkutyttönä Irmeli Hirvonen oli varma, että pystyisi heti katsomaan Työväen Teatterin Viktoria ja hänen husaarinsa -operetin uudelleen. Vaan itkien oli lähdettävä kotiin.

Kun Tampereen Teatteri haki operettiin avustajia, nuori Irmeli meni salaa laulukokeeseen ja pääsi mukaan Mustalaisrakkautta-esitykseen.

– Suurin yllätys oli se, että yhtäkkiä meille kuukauden lopussa annettiin tilipussi. Että tästä vielä maksetaan jotakin! Neljä markkaa illalta. Ajatella! Kävelin päin suojatienmerkkiä ja löin otsani, olin niin tohkeissani tilipussista.

Kului vielä vuosia ennen kuin Hirvonen pääsi toteuttamaan unelmaansa. Taiteilijan työtä ei kotona laskettu työksi ollenkaan, niinpä hän kilttinä tyttönä päätyi ”oikeisiin” töihin.

Vasta kun äiti oli kuollut, Irmeli Hirvonen päätyi aikuisena harrastajateatteriin Nokialle kymmeneksi vuodeksi. Sen jälkeen alkoi pitkä ura Tampereen Komediateatterin näyttelijänä.

* *

Kulttuuritoimitus tukee Teatterimuistoja-videosarjalla käynnissä olevaa digitaalisen teatterimuseon hanketta. Videot on kuvannut ja editoinut Ari Mäkelä vuosina 2017–2019 Tampereen Teatterimuseo ry:n tilauksesta.

Teatterimuistoja-sarjassa julkaistaan uusi osa aina sunnuntaisin. Pääset katsomaan kaikki videot paitsi Kulttuuritoimituksesta, myös Youtubesta löytyvältä soittolistalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja #17: Esko Raipia

Teatterimuistoja-sarjassa esiintyy joukko tunnettuja tamperelaisia näyttelijöitä ja teatterintekijöitä. Esko Raipiasta tuli mutkan kautta näyttelijä ja teatteriyrittäjä. Raipia menehtyi 21.11.2022 Tampereella 76-vuotiaana.

lue lisää