”Suomalainen teatteri auttaa meitä ymmärtämään itseämme” – Anne Välinoro alkaa kiertää ensi-illoissa ympäri Suomen


09.09.2024
01 anne valinoro by marita salonen kulttuuritoimitus

Anne Välinoro. Kuva: Marita Salonen

TEATTERI | Kriitikko Anne Välinoron Tarinoiden arvoinen Suomi -sarja esittelee koko Suomen teatterielämää Kulttuuritoimituksen lukijoille.

”Varsinkin nuorten ääni kuuluu nyt tulevissa ensi-illoissa.”

Marita Salonen, teksti

Syyskuun alussa alkanut Tarinoiden arvoinen Suomi -sarja esittelee koko Suomen teatterielämää Kulttuuritoimituksen lukijoille. Kulttuuritoimittaja-ohjaaja Anne Välinoro matkustaa seuraamaan uusia kotimaisia näytelmiä ja tapaamaan niiden tekijöitä syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana.

Juttusarjan mahdollistaa Suomen Kulttuurirahaston Välinorolle myöntämä työskentelyapuraha. Iloinen ja innostunut Anne Välinoro on ollut kesän töissä itäisessä Suomessa, mutta nyt hän astelee kevein askelein Kulttuuritoimituksen työhuoneen sisäpihalle. Meillä on vain hetki aikaa, mutta otamme kahvia termariin ja istumme keinuun Tampereen Finlaysonin kulmalla.

Anne puhuu aina mutta erityisesti tänään uuden juttusarjan kunniaksi suurella rakkaudella suomalaisesta teatterista.

– Meidän näytelmäkirjallisuumme on pystynyt tarjoamaan jo Aleksis Kiven ajoista lähtien sellaisia kohtauksia meidän katsottaviksi, että me todella pystymme ymmärtämään paremmin myös itseämme edelleen tänä päivänä. Ja uusia näytelmiä tulee koko ajan!

Kokeneena teatterikriitiikona Anne kirjoittaa jokaisesta juttusarjaan valikoidusta esityksestä kritiikin. Lisäksi hän tapaa tekijöitä näytelmien takaa ja tekee henkilöhaastatteluita, jotka liittyvät tämän syyskauden ja ensi kevätkauden kantaesityksiin.

– Suomi ei ole mikään syrjäinen Euroopan kolkka. Joka puolella Suomea voi nähdä näytelmiä, joissa on otettu vaikutteita vanhoista kulttuureista mutta eletään todella tätä päivää. Varsinkin nuorten ääni kuuluu nyt tulevissa ensi-illoissa. On myös esityksiä suomalaisista uutuusromaaneista.

Koska Anne on Anne, hän jo menossa jo haastatteluiltana katsomaan ensimmäistä esitystä, joka onkin poikkeuksellinen koko juttusarjassa – näyttelijä Martti Suosalon kiertävä sirkus on saapunut Tampereelle.

Matkasuunnitelmat ovat jo pitkällä, juttusarjan sisältösuunnitelma syksylle alkaa olla valmis, ja sitä päivitetään tilanteen mukaan. Tervetuloa teatterimatkalle koko Suomeen!

Lue kaikki Tarinan arvoinen Suomi -sarjassa tähän mennessä julkaistut jutut täältä.

05 anne valinoro by marita salonen kulttuuritoimitus

Anne Välinoro aikoo nähdä tänä syksynä noin 20 uutta suomalaista näytelmää eri puolilla Suomea. Kuva: Marita Salonen

* *

Tarinan arvoinen Suomi: syksy 2024

Anne Välinoro, tekstit

Teatteri Sirkus Suosalo

Tampereella ja Turussa (6.9.–15.9.)
Martti Suosalo halusi oman teltan ja teetti sen helluntailaisten ammattitaidolla. Nyt siinä pyörii kuusi eri esitystä. Starman on uusin ja kertoo Suomen metsien tilasta koomikon ja kuukkelin suulla.

Lue haastattelu: Teltasta kuuluu saarna luonnon puolesta – Teatteri Sirkus Suosalo nyt Tampereella

Lue arvio: Starmanin puheenparressa on sotien jälkeisten tarinaturpien tenho – arvio Teatteri Sirkus Suosalon esityksestä

* *

Meille käy hyvin

Joensuun kaupunginteatteri (4.9. alkaen)
Joensuu kuunteli nuoria, ja Merja Pennanen rakensi näytelmän heidän ajatuksistaan. Onko meillä toivoa? Joukko koululaisia kokoontuu yön pimeydessä eläytymään cosplayn kautta ankealta tuntuvaan tulevaisuuteen. 

Lue haastattelu: ”Nuorille on palautettava toivo takaisin”, sanoo Joensuun kaupunginteatterin palkkaama yhteisötaiteilija Merja Pennanen

Lue arvio: Riittääkö roolipeli, kun maailma oikeasti palaa? Meille käy hyvin Joensuun kaupunginteatterissa

* *

Linnan juhlat

Mikkelin Teatteri (14.9. alkaen)
Tuomas Parkkisen ja Satu Rasilan komedia porautuu aikamme seuratuimpaan seurapiiritapahtumaan. Kenen helma ratkeaa? Kenen nänni kuultaa läpi sifongin? Entä pääseekö kättelyjonoon ilman kutsua? Lue lisää täältä.

* *

Seili

Seinäjoen kaupunginteatteri (14.9. alkaen)
Nuorta Sofiaa odottaa menolippu Seilin suljetulle saarelle, jonne matkaa tehdään vain omat arkkulaudat mukana. On vuosi 1910. Naisyhteisö elää ja hengittää silti. Seilissä toimi Suomen ensimmäinen mielisairaala aina vuoteen 1962. Musiikin on säveltänyt Jussi Vahvaselkä. Lue lisää täältä.

* *

Minna Graucher

Espoon teatteri (17.9. alkaen)
Mikä oli tämä erityinen nainen Suomen historian vaaran vuosina? Pyrkyri, takinkääntäjä vai huijari? Espoon teatterin musikaalissa lavalla on taitajien superjoukkue. Lue lisää täältä.

* *

Haitulan matkassa

Tampereen Työväen Teatteri (21.9. alkaen)
Haitulan matkassa ovat Jaakko Vaakko Vesirotta, Tunteellinen Siili ja Neiti Hurpula. Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlaa tähdittävät Petra Karjalainen, Janne Kallioniemi, Samuli Muje ja Maiju Saarinen. Lue lisää täältä.

* *

Rakastunut Ryti

Savonlinnan kaupunginteatteri (21.9. alkaen)
Savonlinnan kaupunginteatterin 110-vuotisjuhlanäytelmä näyttää ajanjakson itsenäistymisestä jatkosotaan Risto Rytin näkökulmasta. Lakimies Ryti löytää elämänsä rakkauden Gerda Serlachiuksen ja päätyy lopulta Suomen presidentiksi. Tapio Liinojan ja Reidar Palmgrenin käsikirjoitus pohjautuu pariskunnan aitoon kirjeenvaihtoon. Lue lisää täältä.

* *

Tiitiäisen satupuu

Lahden kaupunginteatteri (25.9. alkaen)
Kirsi Kunnaksen puhkiluetun runokirjan uusi näyttämösovitus on kaikista pienimmille. Lauri Maijalan sovituksessa ja ohjauksessa Aki ja Saana ovat näyttelijöitä, jotka ovat saaneet salaperäisen tehtävän esiintyä yleisölle.  Lue lisää täältä.

* *

Tampereenkiäliset uutiset

Tampereen Komediateatteri (26.9. alkaen)
Hönttä, Toippari ja kumppanit nähdään nyt ensi kertaa näyttämöllä. Ilpo Rantasen ja työryhmän kirjoittamaa tarinaa höystävät Heikki Helan säveltämät, tiätysti tarttuvat laulut. 30 vuotta eikä suatta. Lue lisää täältä.

* *

Bosslady

Jyväskylän kaupunginteatteri (28.9. alkaen)
Maija Vilkkumaan, Satu Rasilan ja Eeva Kontun musikaalin keskushenkilöt Anni ja Elli ovat lapsena päättäneet olla ikuisesti ystäviä ja pelastaa maailman. Parikymppisinä tilanne on toisin. Miten selvitä eri intressien keskellä? Lue lisää täältä.

* *

Peltienkelit

Tampereen Teatteri (2.–12.10.)
Arttu Soilumon sooloesitys muuttaa Tampereen keskustan puistot näyttämöksi. Kävelylenkillä tutustutaan Tampereen sateenkaarihistoriaan ja homomiesten seuranhakupaikat tulevat tutuiksi. Luvassa on poikkeuksellista kaupunkihistoriaa. Lue lisää täältä.

* *

Äitiä ikävä

Mikkelin Teatteri (26.10. alkaen)
Helsingin emerituspiispa Eero Huovinen täyttää ensi-illan aikaan 80 vuotta. Huovinen oli yhdeksänvuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Suru mykisti Lauri-isän, äidistä ei puhuttu. Yhä Eero kaipaa äidin syliin. Näytelmän kantaesitys oli vuosi sitten Seinäjoella, mutta hieno teksti saa vielä useita tulkintoja, ennustan. Lue lisää täältä.

* *

Veljelleni

Kansallisteatteri (19.9. alkaen)
Nuoren polven kirjailija E. L. Karhu kuvaa neljän näyttelijän monologinäytelmäänsä vinksahtaneeksi kasvutarinaksi. Sisko tarkkailee boheemia veljeään, mutta ei pysty pitämään omia aistinautintojaan kurissa. Lue lisää täältä.

* *

Kurjet

Kansallisteatteri (14.2. alkaen)
Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan näytelmässä pääsevät ääneen Krohnin kulttuurisuvun naiset. Helmi Krohn, Aino Kallas ja Aune Krohn kamppailevat 1930-luvun alun Suomessa ja hoitavat masennukseen sairastunutta äitiään. Lue lisää täältä.

* *

Lempi

Helsingin kaupunginteatteri (21.11. alkaen)
On vuosi 1944. Rovaniemen kauppalassa kaksostytöt Lempi ja Sisko elävät nuoruuttaan saksalaissotilaiden huomion keskellä. Sisko haastaa sisarensa vedonlyöntiin, jonka seurauksena Lempi rakastuu nuoreen Viljamiin ja tulee raskaaksi. Minna Rytisalo on henkilökuvauksen mestari. Lue lisää täältä.

* *

Sex – sukupolvia ja sukupolvia

Tampereen Työväen Teatteri (31.10. alkaen)
Musiikillinen revyy etsii tämän ajan seksuaalisuuden rajattomuutta ja rajoja. Lavalla tekevät parastaan Sari Havas, Raisa Vattulainen ja Aija Pahkala. Käsikirjoitus on Valto Kuuluvaisen. Lue lisää täältä.

* *

Ainoa kotini

Oulun kaupunginteatteri (24.8. alkaen)
Hanna Brotheruksen menestysromaaniin pohjautuva näytelmä kiinnostaa varmaan kaikkia yli 50-vuotiaita naisia. Se kiinnostaa myös tanssillisuudessaan, onhan Brotherus koreografi. Susanna Airaksisen ohjaukselta odotan paljon, koska kirjan teksti oli sydämet sulattavaa. Lue lisää täältä.

* *

Vihreät niityt

Oulun kaupunginteatteri (23.8. alkaen)
Entisessä kuurojen koulussa Tuirassa esitettävä musiikkinäytelmä lupaa olla 360 astetta ympärilläsi tapahtuva audiovisuaalinen elämys. On vuosi 1952, jolloin Suomessa järjestettiin olympialaiset, Armi Kuusela kruunattiin Miss Universumiksi ja viimeinen sotakorvausjuna lähti kohti Neuvostoliittoa. Tämähän pitää nähdä jo lähihistorian peilauksen vuoksi. Lue lisää täältä.

* *

Thelma ja Loviisa

Lahden kaupunginteatteri (12.10. alkaen)
Kaksi aivan tavallista naista lähtevät kauan odotetulle lomamatkalle. Heti reissun alkuvaiheessa käynnistyy kuitenkin tapahtumaketju, jonka jälkeen paluuta entiseen elämään ei enää ole ja alkaa pakomatka. Minna Harjuniemi inspiroitui legendaarisesta Thelma ja Louise -elokuvasta. Aina Suomeen uusi road play mahtuu. Lue lisää täältä.

* *

Rautavaara – ihminen ja ikoni

Teatteri Avoimet ovet kiertueella (25.9. alkaen)
Rautavaara kertoo Tapio Rautavaaran elämäntarinan köyhästä, isättömästä työläispojasta rakastetuksi muusikoksi, olympiavoittajaksi ja koko kansan sankariksi. Käsikirjoittaja Timo Ruuskanen purkaa tarinassaan samalla ajankohtaista kansan kahtiajakoa. Lue lisää täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua