Säveltäjä Eeva Kontu (vas.), käsikirjoittaja-ohjaaja Sirkku Peltola ja käsikirjoittaja-sanoittaja Heikki Salo. Kuva: Kari Sunnari / TTT
TEATTERI | Tampereen Työväen Teatteri uskoo 120-vuotisen taipaleensa juhlistamisen luotetun troikan Sirkku Peltola – Heikki Salo – Eeva Kontu harteille. Momentum 1900 saa ensi-iltansa syyskuussa 2022
Matti Mörttinen
Suomen taiteen kultakausi on ollut vahvasti esillä korona-ajan tietokirjallisessa tuotannossa. Erityisesti on nostettu esiin naisia mainetta niittäneiden miesmaalarien, -säveltäjien ja muiden takaa sekä rinnalta.
Ensi syksynä saamme jatkeeksi ison teatteritulkinnan samasta aikakaudesta ja osin samoista hahmoista. Tampereen Työväen Teatteri tuottaa isolle näyttämölleen musikaalin Momentum 1900.
Teoksen takaa löytyy tuttuja ja luotettuja tekijöitä: näytelmäkirjailija Sirkku Peltola, sanoittaja ja muusikko Heikki Salo sekä säveltäjä-kapellimestari Eeva Kontu.
On oikein ja kohtuullista, että teatterinjohtaja Otso Kautto on uskonut TTT:n 120-vuotisjuhlavuoden päänumeron juuri tämän kolmikon vastuulle. Heillä on ollut sanottavaa yleisölle aiemminkin – eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö heillä olisi sitä edelleen.
Ehkä ainoa pelko tai riski on sanottavan paljoudessa. 1800- ja 1900-lukujen taite on itsessään elämää suurempi suomalainen episodi. Nyt siitä haetaan myös rinnastukset tähän päivään.
”Elämme tällä hetkellä momentumia maapallomme suhteen”, Peltola vihjaa siitä, mitä odotettavissa on sitten, kun Momentum 1900 saa kantaesityksensä 7.9.2022.
* *
Tulevan suurponnistuksen keskeisenä kehyksenä on Suomen osallistuminen Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900.
Unohdetaan siis hetkeksi mantra siitä, että Kolehmainen ynnä muut hiilimurskan polkijat juoksivat Suomen maailmankartalle. Jo heitä ennen henkistä tietä pienen pohjoisen maan itsenäistymiselle avasivat Albert Edelfelt, Axel Gallen, Ellen Thesleff, Ville Vallgren ja kumppanit.
Eivätkä vain legendaariset taiteilijat vaan uskomattoman taitavat puusepät, jotka toteuttivat Suomen Isidor-paviljongin Pariisiin.
Maailmannäyttely oli Sirkku Peltolan ilmaisua käyttäen ”aikansa intternetti”. Se toi kansoja ja yksilöitä yhteen. Se oli uusien tekniikan ihmeiden kuten sähkön riemukasta esiinmarssia.
Näyttelyssä vieraili sen ajan mittakaavassa käsittämättömät noin 50 miljoonaa ihmistä. Siellä myös synnytettiin ideaa tai illuusiota Suomesta, joka syntyikin valtioksi vajaat kaksi vuosikymmentä myöhemmin – sortuakseen heti synnyttyään järkyttävän veriseen sisällissotaan.
Heikki Salo sanookin, että Peltola-Salo-Kontu-troikan edellinen yhteisponnistus Tytöt 1918 liittyy olennaisesti nyt valmistumassa olevaan Momentum 1900:aan.
* *
Muistetaanpa vielä, että tulossa on musikaali. Tiistai-illan julkistustilaisuudessa siitä kuultiin jo pari kappaletta. Eeva Konnun mukaan koko repertuaari on ”kvartaalin verran kesken”.
Se suunnitelmassa on jo valmista, että musiikin taustoittaa lavalla jokseenkin ennennäkemätön kokoonpano: jousikvartetti ja kaksi dj:tä. Yhteen pannaan siis klassisen kamarin ja päivän popin vahvuuksia.
Rooleihin Peltola tuo sekä tuttuja (Saska Pulkkinen, Janne Kallioniemi, Petra Karjalainen) että uusia (Emilia Keskivinkka, Pihla Pohjolainen, Pauliina Saarinen, Tatu Siivonen) paikallisia esiintyjiä.
Valtakunnallisen markkinoinnin edellytyksiä lisännee se, että Havis Amandan veistänyttä Ville Vallgrenia näyttelemään on pestattu muuan Martti Suosalo, lukuisien elokuvien suurmiespäärooleista tuttu.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Grooven vastustamaton energia virtaa Pyynikin näyttämöltä katsomoon – taitavia ja lahjakkaita kaikki tyynni
TEATTERI | Pyynikin kesäteatterista lähtee Groove-nuorisomusikaalin jälkeen kesäiltaan hyvillä mielin. Sen tekee valtava energialataus, jolla nuoret ovat esittäneet musikaalin.
Komisario Koskinen puhuu vihdoin tamperetta – arviossa Tampereen Komediateatterin kantaesitys
TEATTERI | Osuva roolitus ja loistelias näyttelijäntyö nostavat Komisario Koskisen ja pahanpuhujat kesäteattereiden kermaan. Tampereen Komediateatterin uusi dekkaritarina puhuu tamperetta kaikilla tasoilla.
Ylioppilasteatterin Kusiyön unelmassa ollaan hauskasti lirissä Tampereella ja ihmissuhteissa
TEATTERI | Tampereen ylioppilasteatterin Kusiyön unelma on oivaltavaa kreisikomediaa. Se tökkii nokkelasti niin paikallisia kuin maailmanlaajuisiakin aiheita.
Entä kun metsä ottaakin ihmisen haltuunsa, pelottaa tämän? Arviossa Teatteri Telakan Metsän pelko
TEATTERI | Teatteri Telakan Metsän pelko -näytelmässä ei käytetä sanoja, mutta tutuilla esineillä on uutta sanottavaa. Lähdet porukalla korpeen ja äkkiä kaikki aurausviitoista termospulloihin näyttäytyykin ihan kummallisena.