Mikä sai Antti Sepän ja Lasse Pöystin itkemään saman päivän aikana? Katso kooste Näyttämön nestorit muistelevat -tilaisuudesta

17.08.2021
Seppä

Antti Seppä Anne Välinoron haastateltavana. Kuvakaappaus Wäinä Järvelän kuvaamalta videolta.

TEATTERI | Kun näyttämön nestorit muistelivat sunnuntaina Tampereen Komediateatterilta, kyynelkanavista irtosivat tulpat. Katso tästä jutusta tapahtuman huippuhetket.

”Ohjaaja Pöystin piti uhata näyttelijä Seppää roolinvaihdolla, että iso mies ymmärsi kehittyä työssään”

Anne Välinoro

Iso mies hämmentyy. Onhan hän aina selvinnyt tilanteesta kuin tilanteesta.

Ja nyt ohjaaja Lasse Pöysti sanoo, ettei tässä Antti Sepässä nyt tapahdu yhtään mitään.

Näytelmä Uuttera aisankannattaja ei siksi etene. On pantava harjoitukset poikki.

Kun ohjaaja sanoo sen työhuoneessaan ja katsoo silmiin, iso mieskin tajuaa.

Se puhuu totta!

– On sinulle jo seuraajakin valittuna, toteaa Pöysti vielä niitiksi.

Antti Seppä tietää, että nyt ei kannata luulotella. Hänellä on tässä näytelmässä kaksi ja puoli tuntia aikaa vakuuttaa yleisö, upeat hämähäkkilavasteet ympärillä ja oikein tsekkiläinen maailmankuulu lavastaja ne tehnyt. Ja nyt on unelmarooli mennä alta suuren häpeän säestämänä.

Synkkä mies astuu junaan. Matka Tampereelta Hämeenlinnaan on yksinäisempi kuin koskaan. Kotiasemalla hän alkaa itkeä.

Itkusta ei tule loppua. Se jatkuu aamuun saakka.

KATSO VIDEO: Kooste Näyttämön nestorit muistelevat -tapahtumasta Tampereen Komediateatterilla 15.8.2021

* *

Ja sitten mies astuu taas junaan. Uutteran aisankannattajan harjoitus Tampereen Työväen Teatterissa kuulutetaan alkavaksi.

Seppä astuu lavalle ja tekee työtään kuin unessa. Onhan edellisen yön uni jäänyt vähiin. Kun tullaan kohtaan, missä Pöysti yleensä kajauttaa ”seis”, ei kuulukaan mitään. Harjoitus viedään läpi loppuun asti, mustasukkaisuusdraama.

Katsomosta kuuluu ensin nyyhkytystä, sitten kolinaa. Pöysti on kaatunut vanhaan tuoliin, mutta kampeaa pystyyn ja nousee lavalle.

– Mitä sulle on Antti tapahtunu? Miten sä sen teit?

Pöysti ottaa Antin karhunsyleilyynsä ja puristaa lujaa. Kerrankin Seppä on sanaton.

Näin kertoi TTT:n eläkkeellä oleva näyttelijä Antti Seppä sunnuntaina koskettavimmasta hetkestä urallaan Näyttämön nestorit muistelevat -tapahtumassa Tampereen Komediateatterilla.

* *

Tilaisuudessa muistojaan kertoivat myös Liisa Roine, Marjut Sariola, Mikko Majanlahti, Seppo Mäki, Markku Niemelä, Tuija Vuolle ja Reijo Lahtinen.

Tilaisuus pohjusti Tampereen Teatterimuseo -hanketta, jossa on meneillään tallennus-, kirjoitus- ja keruuvaihe. Kirjailija, teatterimies Juha Hurme on kirjoittamassa omaa kuvaustaan Tampereen teatterielämästä 1850-luvulta 1930-luvulle.

Tampereen Teatterimuseo halutaan toteuttaa virtuaalisena ja Kulttuuritoimitus-verkkosivuston on lupautunut sen yhteistyökumppaniksi.

Museohankkeeseen kerätään tällä hetkellä varoja. Yksityiset yritykset ja yhteisöt ovat näyttäneet projektille jo vihreää valoa, mutta vielä on tavoitteena saada hankkeen taakse Tampereen kaupunki, onhan Tampere sen imagossakin Teatterikaupunki. Hankkeen puuhamiehenä ja yhteyshenkilönä toimii Esko Raipia.

Ensimmäiset maistiaiset virtuaalisen teatterimuseon luonteesta saadaan jo kuluvana syksynä, kun Kulttuuritoimitus julkaisee viikoittain vartin mittaisia videohaastatteluja tamperelaisista näyttelijäöistä.

Teatterimuistoja-sarja alkoi Liisa Roineen haastattelulla. Sarjan seuraava osa ilmestyy sunnuntaina 22.8.2021.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua