Dave Holland, Kurt Rosenwinkel ja kahdella Grammylla palkittu Samara Joy Savoy JAZZFestissa

22.02.2023
Savoy JAZZFest puffi 1 Samara Joy kuva Meredith Truaux

Savoy JAZZFestin avaava Samara Joy. Kuva: Meredith Truaux

MUSIIKKI | Maaliskuun alussa Helsingissä viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman monipuolisen ohjelman on laatinut festivaalin uusi taiteellinen johtaja, basisti Kaisa Mäensivu.

”Olen tyytyväinen siihen, että voimme esitellä sekä jazzin supertähtiä että nousevia tähtiä.”

Kikka Holmberg

Jazzinystäviä hemmotellaan Savoy JAZZFestin konserteissa Helsingissä 2.–5.3. Viidettä kertaa järjestettävän tapahtuman monipuolisen ohjelman on laatinut festivaalin uusi taiteellinen johtaja, basisti Kaisa Mäensivu. Konserttien sarjan avaa 23-vuotias jazz-laulaja Samara Joy (2.3.), joka vastikään palkittiin sekä parhaan uuden artistin että parhaan jazzlaulualbumin Grammylla.

– On valtavan iso juttu, että Samara Joy voitti parhaan uuden artistin Grammy-palkinnon vain pari viikkoa ennen esiintymistään meillä Savoyssa, Kaisa Mäensivu iloitsee.

Mäensivu kertoo ohjelmistoa laatiessaan ottaneensa teemaksi sen, että kaikki parhaat pitäisi saada mukaan.

– Lähdin siis aika korkealta. ja olen tosi tyytyväinen kattaukseen, joka saatiin luotua. Olen myös tosi tyytyväinen esiintyjien monipuolisiin taustoihin ja siihen, että voimme esitellä sekä jazzin supertähtiä että nousevia tähtiä.

New Yorkissa asuva ja Manhattan School of Musicista valmistunut Mäensivu halusi ohjelmistovalinnoissaan hyödyntää omaa NYC-taustaansa.

– New Yorkissa asuessa pääsee aika hyvin kartalle jazzmaailman uusista tuulista, Mäensivu sanoo.

– Tästä on esimerkkinä sunnuntain Chien Chien Lu / Richie Goods -konsertti, jossa kuullaan jazzin uusia tuulia.

Mäensivu odottaa innolla myös perjantain 3.3. konserttia, jossa hän on itse lavalla kitaristitähti Kurt Rosenwinkelin kanssa.

Rosenwinkelin kaksiosaisen konsertin ensimmäisessä osassa soivat kitaristin vuonna 2017 ilmestyneen Caipi-levyn brasilialaisteemaiset kappaleet Ed Partykan johtamalle UMO Helsinki Jazz Orchestralle uudelleen sovitettuina.

Savoy JAZZFest puffi 2 Kaisa Maensivu kuva Lindsey Thoeng

Savoy JAZZFestin taiteellinen johtaja, basisti Kaisa Mäensivu. Kuva: Lindsey Thoeng

Toisessa osassa esiintyy kvartetti, jossa Rosenwinkelin ja Mäensivun lisäksi soittavat saksofonisti Seamus Blake ja rumpali Joe Peri.

Konsertissa kuullaan yhtyeen jäsenten sävellyksiä sekä kyseiselle kokoonpanolle sovitettuja jazzstandardeja. Kvartetilla on konsertti myös Oulun musiikkijuhlilla 1.3.

– Lauantaina kuullaan yhtä jazzmusan isoimmista elävistä legendoista, basisti Dave Hollandia, joka on tietenkin basistina minulle henkilökohtaisesti tärkeä kiinnitys, Mäensivu hehkuttaa.

Holland konsertoi Savoy-teatterissa kitaristi Kevin Eubanksin ja rumpali Eric Harlandin kanssa. Trio esiintyy myös Turku Jazz Festivalilla 3.3.

Pianisti Gerald Clayton esiintyy all stars -kokoonpanonsa kanssa 4.3. White Cities: A Musical Tribute to Charles White -konsertissa. White Cities -teos on saanut inspiraationsa kuvataiteilija Charles Whiten (1918-1979) kantaaottavasta muraalisarjasta Five Great American Negroes (1939–1940).

Savoy JAZZFest puffi 3 Dave Holland

Savoy JAZZFestin lauantaina kuullaan yhtä jazzin isoimmista elävistä legendoista, basisti Dave Hollandia. Kuva: Savoy JAZZFest

Gerald Clayton on upea pianisti. On kiinnostavaa kuulla hänen uutta projektiaan, jossa on mielenkiintoinen instrumentaatio, Mäensivu luonnehtii.

Claytonin kooonpanossa soittavat vibrafonisti Joel Ross, trumpetisti Marquis Hill, saksofonisti Logan Richardson sekä kitaristi Jeff Parker. Konsertti kuullaan myös Tampereen G Livelabissa 3.3.

Festivaalin päättää sunnuntaina 5.3. esiintyvä vibrafonisti Chien Chien Lun ja basisti Richie Goodsin johtama Connected-kvintetti. Savoy JAZZFestin konsertti on yhtyeen ensimmäinen esiintyminen Suomessa.

Savoy JAZZFest Helsingin Savoy-teatterissa 3.–6.3.2023.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua