Kulttuuritoimituksen hovikuvittaja Minna Eloranta esittäytyy näyttelyssä Galleria Koppelossa: ”Tussi on hermoviivaa, värit olemista”

20.12.2022
IMG 6082

Minna Eloranta. Kuva: Päivi Vasara

KUVATAIDE | Tamperelainen kuvataiteilija ja yhteisötaiteilija Minna Eloranta on ”istunut” tussipiirrostensa päällä kaksikymmentä vuotta.

”Nyt haluan jakaa kuviani ja saada niille katsojia.”

Päivi Vasara, teksti ja kuvat

Minna Eloranta on Kulttuuritoimituksen lukijoille tuttu Viikon runon kuvituksista. Tämä ilo jatkuu, sillä Viikon runosta tehdään toinen kausi.

Nyt hänen pieniä tarinanomaisia tussipiirroksiaan, sekatekniikkatöitään ja pigmenttivedoksiaan on joulukuun loppuun asti esillä Galleria Koppelossa Tampereen Kauppakadulla. Yhteisnäyttelyn toiseen taiteilijaan Krista Mäkelään Minna tutustui opiskellessaan ammatilliseksi opettajaksi. 

Heidän teoksiaan yhdistää kuvan ja sanan suhde toisiinsa ja sanomattomat tarinat mielen pohjalla. Heitä yhdistää myös nopea, vaistonvarainen tekeminen sekä liikkuminen tietoisen ja tiedostamattoman välimaastossa.

Ei etukäteistä suunnittelua

Minna Eloranta on ”istunut” tussipiirrostensa päällä kaksikymmentä vuotta. Hän ei ole juurikaan osallistunut näyttelytoimintaan, koska sosiaaliset taideprojektit ovat olleet hänen päätyönsä.

– Nyt haluan jakaa kuviani ja saada niille katsojia.

Tussiviiva kertoo tarinaa, jonka tunnelmaan läpikuultava akryyliväri luo omaa sanottavaansa.

– Kaikki tapahtuu sattuman ja hallinnan kohtaamispisteessä. En suunnittele teoksiani etukäteen, vaan annan kuvan tapahtua.

thumbnail IMG 6086

Tämä on yksi harvoista Elorannan valokuvan pohjalta tekemistä töistä. Kuva: Päivi Vasara

Kuvarunoja ja runokuvia

Koppelon yläkerrassa on runoilija Kristiina Wallinin ja Minna Elorannan jatkuvasta kirjeenvaihdosta syntyneitä kuvia runoihin ja runoja kuviin eli kuvarunoja ja runokuvia.

Heidän kirjeenvaihtonsa alkoi vuosia sitten Pirkankadulla, kun he olivat naapureita. Oli helppo liikkua villasukkasillaan lähinaapuriin.

Kristiina Wallin on yksi Kulttuuritoimituksen ensimmäisen “tuotantokauden” runoilijoista yhdessä Arto Lapin, Tuija Välipakan ja Juhani Ahvenjärven kanssa.

Koppelon alakerrassa on esillä Minnan mustavalkoisia tussipiirroksia, joiden joukossa on Minnan Viikon runoihin valitsemia kuvia. Kuvat olivat olemassa jo ennen kuin Viikon runo -juttusarja alkoi, joten on jotenkin ihmeellistä, miten osaan runoista on osunut aivan napakymppejä kuvia, ja jos ei ole osunut kymppiin, niin ainakin yhdeksikköön. 

Kulttuuritoimituksen päätoimittaja Marita Salonen onkin antanut Minna Elorannalle arvonimen: Kulttuuritoimituksen hovikuvittaja.

Koppelon katutasossa on myös värillisiä teoksia.

– Värien kautta tunteet tulevat eri tasolla läsnäoleviksi. Tussi on hermoviivaa, värit olemista.

thumbnail IMG 6080

Yksi uusimmista Minna Elorannan töistä. Kuva: Päivi Vasara

Kun kuvia ei tullut

Minna Elorannan ja Krista Mäkelän näyttelyn nimi on Olopaloja / Ekokeloja. Olopaloja on Minnan osuus, sillä hän sanoo kuviensa syntyvän omasta olosta. Kristan Ekokeloja viittaa muun muassa siihen, että hän käyttää kasvi- ja maavärejä teoksissaan.

Olopaloja juontaa juurensa myös viiden vuoden jaksoon, jolloin en pystynyt juurikaan tekemään kuvia. Tein silloin tekstejä samaan tapaan kuin kuviani teen. Kuvan kimpoavat oloista. Se on kehollinen olo, sillä en suunnittele kuviani rationaalisesti.

Näyttelyn vieraskirjaan oli ilmestynyt hieno kiitosteksti. Yksi pariskunta oli löytänyt oman tarinansa Sielunsiskot-nimisestä kuvasta, jossa kaksi naista istuu bussin tai ratikan kyydissä. Kuva on tehty vuotta ennen kuin he tutustuivat, joten he ottivat sen ennustuksena.

thumbnail IMG 6090

Tästä kuvasta eräs pariskunta löysi oman tarinansa. Kuva: Päivi Vasara

Nimi on pienellä

Kuviaan Minna Eloranta ei halua häiritä, joten hän signeeraa ne mahdollisimman pienellä. Niillä on kyllä nimet, mutta kuviin ei nimeä ole laitettu. Nimet ovat mielenkiintoisia: Vanhainkodin pääsykoe, Nakkinaama, Tekoripset.

– Nakkinaama on poikani suosikki. Hän kysyi yhdestä työstä, mitä karhu kantaa. Vastasin, että karhu kantaa avaruutta. Tekoripset on vuodelta 2012, jolloin ne eivät olleet vielä suurta huutoa. Käytin työhön meikkisivellintä, joka antoi ilmavuutta.

Minna Eloranta & Krista Mäkelä: Olopaloja / Ekokeloja 30.12.2022 asti Galleria Koppelossa, Kauppakatu 14 33210 Tampere. Avoinna: ti–pe 12–18 ja la-su 12-15, maanantaisin ja yleisinä juhlapäivinä suljettu.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua