Miljoona suomalaista on vieraillut Kulttuuritoimituksessa, syyskuu oli kaikkien aikojen kolmanneksi paras kuukausi

20.10.2021

Kulttuuritoimituksen yhteisö otti vastaan Suomen Kuvataidejärjestöjen palkinnon Finlaysonin katolla. Kuva: Eli Harju

PÄÄTOIMITTAJALTA | Kulttuuritoimituksen syyskausi on alkanut iloisissa merkeissä. Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitto myönsi tunnustuspalkinnon ja tekijätiimi vahvistui. Lukijoitakin on riittänyt!

Kulttuuritoimituksen syyskausi on alkanut iloisissa merkeissä. Syyskuussa rikottiin kaksi rajaa: kuun 20. päivänä sivustolla vieraili miljoonas ensimmäinen (1000001.) lukija, ja koko kuukauden aikana sivustolla vieraili 58 100 eri kävijää, mikä on tämän vuoden lukijaennätys.

Tuo liki 60 000 nousee sivuston kaikkien aikojen parhaiden kuukausien joukkoon. Kulttuuritoimituksen ”kaikki ajat” alkoivat 10. toukokuuta vuonna 2019. Eniten lukijoita on tavoitettu eniten huhtikuussa 2020 (yli 90 000). Silloin Kulttuuritoimituksen Erkki Kiviniemi oli haastatellut Pentti Linkolaa korona-ajasta vain muutamaa päivää ennen tämän kuolemaa. Juttu jäi Linkolan viimeiseksi haastatteluksi ja herätti siksi paljon huomiota.

Tämän syksyn suuriin saavutuksiin voidaan kirjata valtakunnallinen tunnustuspalkinto Suomen Kuvataidejärjestöjen Liitolta. Joukko Kulttuuritoimituksen tekijöiltä kipusi Finlaysonin katolle vastaanottamaan tunnustuksen uraauurtavasta työstä suomalaisen kuvataiteen hyväksi.

Tekisi mieli julistaa korona-aika vihdoin päättyneeksi!

Ulla Maija Svard Paivi Vasara kulttuuritoimitus

Tätä on Kulttuuritoimitus: Ulla-Maija Svärd (vas.) ja Päivi Vasara tapasivat sattumalta juhannuksena Tammelantorilla. Syyskuun alussa alkoi tiivis yhteistyö, ja heidän yhteiset Tampere-juttunsa ovat olleet lukijoiden suosikkeja. Kuva: Sanni Saarenpää

Ensimmäinen työpari kokeilee rajojaan

Juhannusaatto Tampereella. Tammelantorin torikahviossa on täyttä, mutta Ulla-Maijan pöydässä on juuri sillä hetkellä tilaa, kun Päivi ystävineen saapuu. Pian keskustellaan kaikkia osapuolia kiinnostavista asioista eli journalismista ja juoruista.

Ulla-Maija on asunut vasta muutaman vuoden Tampereella, joten hänet on helppo ylipuhua mukaan paikallisen journalistiyhdistyksen kesäretkelle Visavuoreen ja Voipaalaan Valkeakoskelle. Siitä on enää lyhyt matka yhteisille juttukeikoille, kun Kulttuuritoimitus on molempien mielessä.

Tänä syksynä Päivi Vasara ja Ulla-Maija Svärd ovat kulkeneet juttukeikoille usein ratikalla, joka on molempien mielestä loistava kulkuväline. Kokemuksestaan huolimatta kumpikin on päässyt ylittämään rajojaan: Päivi on tehnyt elämänsä ensimmäisen teatteriarvostelun ja Ulla-Maija elämänsä ensimmäisen kirjakritiikin.

– Viime aikoina on mietitty ”vallankumouksellista” työtapaa, jospa Ulla-Maija tekisi kuvatekstit. Tämä on vielä harkinnassa, Päivi kertoo.

Paivi Vasara kulttuuritoimitus

Päivi Vasaran juttujen aiheet nousevat tamperelaisuuden ytimestä. Viimeksi hän on kirjoittanut G Livelabin äänimaailmasta ja Pyynikin kulkutautisairaalan elämästä. Kuva: Ulla-Maija Svärd

Päivi Vasaran juttujen aiheet nousevat tamperelaisuuden ytimestä. Viimeksi hän on kirjoittanut G Livelabin äänimaailmasta ja Pyynikin kulkutautisairaalan elämästä. Kuva: Ulla-Maija Svärd

Liki 70 000 sivunäyttöä kuukaudessa

Päivin ja Ulla-Maijan tapauksessa tiivistyy koko Kulttuuritoimituksen voima: kulttuurin seuraaminen ja siitä eri tavoin raportointi voi olla journalistille niin merkitykselliseltä, että palkkio työstä tulee muussa muodossa kuin rahassa.

Kulttuuritoimituksen missio – kritiikin paluu ja kulttuurijournalismi vapaasti kaikkien saatavilla – on vain vahvistunut korona-aikana, vaikka lupaavasti alkanut mainosrahoitus haihtui taivaan tuuliin. Tekijät ovat vain sisuuntuneet lisää ja tuottavat sisältöä jopa entistä tiiviimpään tahtiin.

Etenkin mainostajia kiinnostaa aina sivunäyttöjen määrä. Ne ovat olleet vuoden 2021 aikana keskimäärin 68 258 kuukaudessa. Kulttuuritoimitus on siitä loistava viestintäkanava, että lukijoista noin 100 prosenttia lienee kulttuurin ystäviä ja kuluttajia.

Tampereen Finlaysonilla 19.10.2021
Marita Salonen

* *

Päivi Vasaran juttuja Kulttuuritoimituksessa löydät täältä. Päivin jutut kuvittaa pääsääntöisesti valokuvaaja Ulla-Maija Svärd, joka myös kirjoittaa Kulttuuritoimitukseen.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua