Pentti Linkolan viimeinen haastattelu: ”Ei yksi virus juuri mitään muuta”

02.04.2020
1769px Pentti Linkola 2

Erkki Kiviniemi kävi lyhyen puhelinkeskustelun Pentti Linkolan kanssa vain noin viikkoa ennen tämän kuolemaa. ”Ihminen kiihtyy, kun sen taloutta uhataan, ei maapallon takia.”

Erkki Kiviniemi, teksti

Miten suhtaudut vallitsevaan pandemiaan ja sen vaikutukseen?

– Koronavirus voi hieman jarruttaa maapallon tuhoa, mutta kun se on saatu lannistettua, jatkuu sama elämäntapa.

– Niin kauan kuin taloudellinen edistys ja kehitys ovat ihmisen keskeisiä tavoitteita, on maapallon pelastaminen menetetty.

Miten näet tulevaisuuden maapallolla?

– Olen pessimisti. Ihminen on evoluution tuottamista lajeista kaikkein kamalin, vaikka onkin luonut hienoa kulttuuria ja sivistystä.

– Näissä kulttuuripiireissä on toki vähemmistöjä, jotka voivat jarruttaa hieman huonoa kehitystä. Viruskin voi saada aikaan hyvää. Onhan jo ilman laatu monin paikoin parantunut, kun lentojen määrä on pudonnut.

– Yksi hyvä vähemmistö on Luonnonperintösäätiö, jonka toiminnanjohtaja on Anneli Jussila.

– Kuitenkin iso kuva on edelleen tuhoava. Ihminen valjastaa älykkyytensä taloudelliseen kasvuun. Se on kaiken aikaa keskeinen ja kyseenalaistamaton päämäärä. Eikä silloin toivoa ole.

Joillain nuorilla näyttää olevan muutostoivoa. Jospa tämä virus onkin vaikeampi nujertaa kuin edelliset?

– Kyllä tämäkin voitetaan. En halua kieltää toivon ylläpitämistä, vaikka näkymä on kaamea.

Mikä on vointisi?

– Olen tällainen vaivaisukko. Kävelen kepin kanssa sisällä huoneissa. Minä en enää jaksa edes seurata näitä koronajuttuja. Auttaa se jotain, mutta ilmastonmuutos ja lajikato ovat ylivoimaisesti mittavampia asioita.

– Nyt ihminen kiihtyy, kun sen taloutta uhataan, ei maapallon takia.

EDIT. Tämä haastattelu jäi Pentti Linkolan viimeiseksi. Hän kuoli 5.4.2020 eli kolme päivää haastattelun julkaisemisen jälkeen. Voit lukea Erkki Kiviniemen muistokirjoituksen Linkolasta täältä.