Kulttuuritoimituksesta päivää! Sirpa Pääkkönen

Sirpa Pääkkönen
19.01.2020

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Jos sana intohimoinen ei olisi niin kulunut, tekisi mieli vastata intohimoinen lukija ja kirjoittaja, intohimoinen kuorolaulaja, intohimoinen junamatkailija, intohimoinen harrastajavalokuvaaja. Taidan vaihtaa sanaan fani: Viro-fani, Pietari-fani, kissa-fani, taidenäyttely-fani. Pitäisikö vaihtaa ylevään sanaan ihailija: luonnonkauneuden ihailija, maisemien ihailija, sydäntä koskettavan taiteen ihailija.

Mitä minä teen?

Pari viime vuotta olen työskennellyt freelance-toimittajana. Sitä ennen työskentelin pitkään Hesarissa, muun muassa kulttuuritoimittajana. Vuoden 2019 tärkein työni oli tietokirjan Pätkiä & potkuja – naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä kirjoittaminen. Kirja ilmestyy 5.2.2020 ja sen kustantaa Avisado. Kirjan esittelyn voi lukea Avisadon nettisivuilta.

Millä tavalla olen mukana Kulttuuritoimituksessa?

Kuulin Kulttuuritoimituksesta pian sen perustamisen jälkeen keväällä 2019 ja halusin heti mukaan. Olen pääasiassa Tampereella vaikuttavan Kulttuuritoimituksen etälinkki Helsingissä. Kirjoitan monista kulttuurin osa-alueista, kuvataiteesta, kirjallisuudesta ja teatterista. Kerron myös kiinnostavista kohteista Virossa ja Pietarissa.

Sirpa Pääkkösen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin juttuihin pääset tästä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Kun olin nuori, ajattelin, että taide luo osaltaan ihmisen antamalla henkistä pääomaa. Katselin taidekirjasta valokuvia Vincent van Goghin, Matissen ja Chagallin maalauksista ja talletin nimet mieleeni lempitaiteilijoinani. Monen vuosikymmenen jälkeen minun ei tarvitse muuttaa mielipidettäni.

Taiteella on suuri voima ihmisen hyvinvoinnille, ajattelulle, tunnekokemuksille, elämyksille ja yhteisten elämysten jakamiselle. Ilman taidetta olisimme paljon köyhempiä. Taide on väylä myötätunnon kehittymiselle ja portti lukemattomiin maailmoihin ja ihmiskohtaloihin. Kirjallisuus, elokuvat ja näytelmät tuovat eteemme tarinoita ja ihmisiä, joiden kohtaloihin voi joskus samastua, joita voi joskus sääliä, joskus ihailla ja joskus inhota.

Näen taiteella ja kulttuurilla myös potentiaalia, kun työelämä ja yhteiskunta muuttuvat ja tulevaisuus on epävarma. Automaatio ja robotit korvaavat yksitoikkoista työtä, mutta luovuutta ne eivät korvaa. Taide voisi tulevaisuudessa työllistää enemmän ihmisiä. Henkisen pääoman lisääminen ei ryöstökuluta luonnonvaroja.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Olen parin viime vuoden aikana kirjoittanut lukuisiin aikakauslehtiin ja sanomalehtiin. Helmikuussa voi lukea kirjaani naisten kokemasta ikäsyrjinnästä työelämässä. Vanhoja tekstejäni on paljon myös blogissani Taidetta, tarinoita, journalismia, jonka perustin vuonna 2015. Sen päivittäminen on ollut tauolla, koska blogityyppiset tekstit kirjoitan nyt Kulttuuritoimitukseen.

Miten minuun saa yhteyden?

Olen somen eri kanavissa: Facebook, Instagram, Twitter ja LinkedIn. Sähköposti on sirpapaa [at] gmail.com

Sirpa Pääkkönen