Kulttuuritoimituksesta päivää! Petri Hänninen

12.04.2020
pääkuva 2 1

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Olen Petri Hänninen, kriitikko, sarjakuvantekijä ja kirjoittaja. Tavoitteenani on olla ruutukritiikin Klaus Järvinen, joku joka osaa purkaa teoksen palasiin, ja selittää miksi mikäkin on milläkin paikalla.

Mitä minä teen?

Käsikirjoitan sarjakuvia Aces Weekly -verkkosarjakuvalehteen sekä erilaisiin englantilaisiin ja amerikkalaisiin sarjakuvajulkaisuihin. Joka suuntaan kun säheltää, niin ehtii jopa Eisner Award -ehdokkaaksi.

Kotimaassa olen kirjoittanut kaikkea maan ja taivaan väliltä, muun muassa lasten- ja nuortenkirjoja, lyhytelokuvia, pelejä, Muumi-sarjakuvia ja Timo Kokkilan Peräsmiehen poika -sarjakuvaa.

Miksi olen mukana Kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

Olin jo pitemmän aikaa halunnut kirjoittaa suoratoistokanavien tv-sarjoista, ja kun Kulttuuritoimitus perustettiin, olin valmiina kynä terävänä ja läppäri päivitettynä.

Kulttuuritoimituksessa on hienoa se, että sinne voi kirjoittaa mistä haluaa ja miten haluaa. Sen myötä olen löytänyt itsestäni niin matka- kuin ruokatoimittajankin.

Petri Hännisen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamat jutut voit lukea täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Kulttuuri on itse asiassa tärkeämpää kuin osaamme kuvitellakaan. Kulttuuria on kaikki se, mitä me ympärillämme näemme, arkkitehtuurissa, olutpullojen etiketeissä ja autojen muodoissa. Kulttuuria on se, mitä me jätämme jälkeemme.

Esimerkiksi useiden antiikin koneiden käyttötarkoitus ja toimintatapa ovat selvinneet ainoastaan taiteen kautta. Ilman taidetta monet historialliset tapahtumat, tavat, teot ja laitteet olisivat jääneet mysteereiksi. Ihmisistä puhumattakaan.

Kritiikki pitää huolta taiteen kehittymisestä. Kriitikon tehtävä on selvittää mikä on ollut teoksen tekijän pyrkimys ja pohtia onko tekijä saavuttanut päämääränsä.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Arvostelen silloin tällöin sarjakuvia ja kirjoja Kirjavinkit-sivustolle. Sarjakuviani löytyy mm. Aces Weeklystä (sori, maksullinen).

Miten minuun saa yhteyden?

Kotisivuiltani löytyy linkit Facebookiin ja LinkedIniin, mitä kautta minulle voi lähettää viestiä. Älkää luojan tähden yrittäkö soittaa!

Petri Hänninen, teksti
Korona Boi93, kuva

15 vuoden ikään ehtinyt Taisto Purna -sarjakuva on ilmestynyt mm. Kanavassa, Sarjarissa ja Ilta-Sanomissa. Teksti ja taide: Petri Hänninen