Kirjafestarit: Kulttuuritoimitus tuo messuille äänikirjaraadin ja oman osaston, josta voi hankkia rakkautta tai palan Tamperetta

03.12.2021

Tervetuloa Kirjafestareille viikonvaihteessa! Koronapassien tarkastuspisteet löytyvät Tampere-talon edustalta. Kuva: Marita Salonen

TAPAHTUMA | Hyvät lukijat, tervetuloa Kirjafestareille ja Kulttuuritoimituksen messuosastolle ensi viikonvaihteessa Tampere-taloon! Meidän osastomme on se, jossa on oikea kirjahylly ja räsymatto lattialla. Äänikirjaraatimme alkaa lauantaina kello 16 Talvipuutarhassa.

Marita Salonen, teksti

Tampereen Kirjafestarit alkaa lauantaina 4.12. kello 9 Tampere-talossa. Kulttuuritoimitus on ollut mukana tapahtuman suunnittelussa alusta alkaen kohta kahden vuoden ajan, ja olemme todella iloisia, että koronapassin ansiosta messut voidaan nyt järjestää!

Kirjafestarit on enemmän kuin kirjamessut. Se on suuri tapahtumaviikonloppu, se on kulttuurin juhlaa. Ohjelmassa on yli 250 ajankohtaista kirjailijahaastattelua, paneeleita, puheenvuoroja ja luentoja, poikkitaiteellisia live-esityksiä, klubeja ja cosplay-taidetta. Viiniäkin pääsee maistelemaan.

Talvipuutarhassa kokoontuu lauantaina kello 16 Marja Aaltion johdolla Kulttuuritoimituksen äänikirjaraati. Se käy legendaarisen Levyraadin askelissa, kun fiksut raatilaiset pistävät äänikirjoja järjestykseen.

Mukana raadissa ovat ohjaaja Johanna Vuoksenmaa, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, historioitsija ja kirjailija Teemu Keskisarja ja Soundi-lehden päätoimittaja Mikko Meriläinen. Ainakin yksi heistä tunnustautuu äänikirjojen suurkuluttajaksi, mitenköhän muut?

Kulttuuritoimituslaisia löytyy myös festareiden ohjelmasta kirjailijoiden haastattelijoina ja juontotehtävissä.

Tervetuloa lukunurkkaamme

Toivotamme teidät, hyvät lukijamme, tervetulleeksi messuosastollemme Tampere-talon toiseen kerrokseen. Löydätte meidät keskeiseltä paikalta toisesta kerroksesta.

Osastomme on rakennettu rakkaudesta kirjoihin ja lukemiseen. Näimme heti silmissämme korkeaselkäisen lukutuolin, sen vieressä jalkalampun, jossa on tunnelmallinen valo, jalkojen alla räsymatto ja takana perinteinen Lundia-kirjahylly.

Paikalla on koko ajan joku Kulttuuritoimituksen tekijöistä sekä osan ajasta myös myynnissä olevien uusien kirjojen tekijät.

messutuotteet 1

Kaunis ja varma lahja Tampereen ystäville

Kulttuuritoimituksen ensimmäinen kirjajulkaisu Aito kaupunki – True City (2021) on valokuvataiteilija Jari Arffmanin pitkäaikaisen Dokumenttiprojekti Tampereen huipentuma. Kaupunkia ja ennen kaikkea sen ihmisiä tutkiva kuvateos on kaunis ja varma joululahja – painotuore kirja on ensi kertaa nyt myynnissä.

Jari Arffman on osastolla paikalla lauantaina ja sunnuntaina kello 10–15, jos haluat kirjan signeerauksella. Jos et pääse Kirjafestareille, voit hankkia kirjan myös Kulttuuritoimituksen kaupasta. Pääset suoraan tuotesivulle tästä linkistä.

Aito kaupunki: messuhinta 50 euroa (kaupassa 55 e)

messutuotteet 2

Paita rakkauden 50-vuotisjuhlan kunniaksi

”Minä rakastan sinua, minä sanon sen kaikille.”
– runoilija Mirkka Rekola

Kulttuuritoimituksen paidalla kerrot rakkautesi paidan kantajalle tai katsojalle. Täydellinen lahja herkkiin hetkiin, niin jouluna kuin kaikkina päivinä.

Mirkka Rekola tarkoitti runolla myös rakkautta kahden naisen tai kahden miehen välillä. Runo on samannimisestä kokoelmasta vuodelta 1972, ja vuonna 1971 samaa sukupuolta olevan rakastaminen poistui rikoslaista. Rakkauspaidalla voi kertoa, miten rakkaus vapautui tasan 50 vuotta sitten.

Paitojen perusmallit (myös isoja kokoja) sekä fit-mallit myydään nyt messuilla puoleen hintaan, miinus 50 prosenttia.

Rakkauspaidat: messuhinta 17,50 euroa (verkkokaupassa 35 e)

messutuotteet 3

Klassikoita ja unohdettuja helmiä koottuna

Lisää varmoja joululahjoja: kirjakauppias, kriitikko ja kirjailija Erkki Kiviniemen painotuore Ajan lukua (Sanankorjuu, 2021) sopii kaikille koville lukijoille. Tästä kirjasta löydät lukuvinkkejä niin klassikoihin kuin unohdettuihin helmiin, kun teet lähtöä kirjastoon tai antikvariaattiin.

Kirjan kritiikit Kiviniemi on kirjoittanut Kulttuuritoimitukseen (2019–2021), Kirjo-lehteen (2000–2016) ja Uuteen Suomeen (1986–1990).

Messuhinta 25 euroa (28 e verkkokaupassa)

messutuotteet 4

Tampere-Seuran kestohitti: Tampereen murresanakirja

Kulttuuritoimituksen osastolla on myynnissä myös Tampere-Seuran tuotteita, kuten ikisuosittu Hannu Hyttisen Iso pipa – tampere-suomi suursanakirja. Kivoja joululahjoja ovat myös ensi vuoden seinäkalenteri ja Sirkka Merikosken Tietokilpakirja Tampereesta.

Messuhinnat Iso pipa 20 euroa (norm. 22 e), Tampere-kalenteri 12 euroa (norm. 14 e) ja Tietokilpakirja 20 euroa (norm. 23 e).

messutuotteet 5

Kangaskassia tarvitaan aina

Kulttuuritoimituksen kassi on lujaa tekoa. Sitä on vuoden ajan kulutettu Suomessa ja ulkomailla niin ruokaostoksilla, kulttuuriretkillä kuin kirjastoreissuilla.

Kassiin on painettu vahva viesti, Kulttuuritoimituksen motto: Kulttuuri kuuluu kaikille. Mukavan pitkät kahvat, pysyy hyvin olkapäällä. Vain yhdestä kassista on palautteen mukaan saatu kahva irti, ja sekin erittäin painavassa nestelastissa. Tilavuutta kassilla on 10 litraa, ja sen väri on kunnon musta.

Kangaskassi: messuhinta 10 euroa (verkkokaupassa 18 e)

Tampereen Kirjafestarit 4.–5.12.2021 Tampere-talossa. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta.

* *

Kaksi vinkkiä

  • Kannattaa lähteä liikkeelle ajoissa, koska koronapassien tarkastus vie aikansa, vaikka sisääntuloväyliä on monia pääsisäänkäynnin edessä.
  • Kannattaa ostaa liput verkosta etukäteen samasta syystä.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua