Knuutilan kartanon päärakennus. Kuva: Markus Määttänen
TAPAHTUMA | Nokian Siuron mikroilmastossa on jotain erityistä. Esimerkiksi se vetää kulttuurialan väkeä. Lauantaina järjestetään ensimmäiset Paintetun sanan markkinat.
”’Muutin tänne vuonna 1984. Pian muuton jälkeen sanoin, asun Siurossa en Nokialla’, sanoo emeritusprofessori Jyrki Käkönen.”
Päivi Vasara
Siuro-seura ja Koski-Baari järjestävät lauantaina 20.8.2022 Painetun sanan markkinat Siuron Knuutilan kartanolla ja Koski-Baarissa kello 10–22.
Idean isä on emeritusprofessori Jyrki Käkönen, jolle idea välähti syksyisellä kävelylenkillä kotimaisemissa viime vuonna. Hän soitti oitis niin ikään siurolaisille runoilija J.K. Ihalaiselle ja Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtajalle Tiina Lehikoiselle.
Nopeasti rattaat alkoivat pyöriä ja tulevana viikonloppuna tapahtumasta tulee totta.
Tapahtuma paisui alkuperäisideasta
– Tästä tuli isompi – ei tosin mitään massiivista – kuin olin ajatellut, Jyrki Käkönen sanoo.
Maisema ja kylämiljöö tekevät siurolaisuuden. Jotain erityistä siinä, olkoon se vaikka mikroilmasto, mistä syntyy kulttuuritapahtumia.
Seudulla asuu kirjailijoita ja taiteilijoita. Ensimmäisiä Siuroa maailmankartalle tuoneita oli kuvanveistäjä Ossi Somma.
– Mikroilmastoa kuvaa se, että Tampereella voi sataa vettä, mutta kun saapuu Somman veistospuiston kohdalle, saa huomata, että Siurossa ei ole satanut lainkaan.
Jyrki Käkönen toistaa vanhan ja nyt jo vanhentuneen sanonnan, että Siurossa asuu juoppo, mutta viisas kansa. Tämä ei siis ole kannanotto nykyiseen elämäntyyliin.
Käkönen on Siuro-Seuran varapuheenjohtaja. Hän on joskus ollut myös seuran puheenjohtaja. Lisäksi hän on mukana Nokian kulttuuri- ja kansalaistoiminnan seuraparlamentissa. Tästä suunnasta on kuulunut toivetta, että pitäisi tehdä yhteistyötä. Niinpä yksi osa Painetun sanan markkinoista on kahden nokialaisen kuvataiteilijan näyttely.
Painotus pirkanmaalaisissa
Markkinoilla mukana olevat kustantamot ovat pirkanmaalaisia, paitsi yksi. Tämä ulkopuolinenkin on painottanut pirkanmaalaisia kirjailijoita.
Mukana markkinoilla Knuutilan päärakennuksessa ovat teoksineen Pirkkalaiskirjailijat, Palladium Kirjat Siurosta, Warelia Sastamalasta, Aviador Kustannus Nurmijärveltä ja Osuuskumma Tampereelta sekä sarjakuvataiteilija Tommi Musturi Siurosta.
Nokialaiset kuvataiteilijat Leo Harjapää ja Juha Isometsä pitävät töidensä myyntinäyttelyn Knuutilan väenpirtissä.
Painetun sanan markkinoille Knuutilan kartanon viehättävään miljööseen on yleisöllä vapaa pääsy.
Päiväohjelma ja iltaohjelma
Markkinoihin osallistumisesta sovittiin viime kesänä jo Koski-Baarin edellisten omistajien kanssa. Uudet omistajat lähtivät mukaan toteutukseen.
– Yhdessä vaiheessa oli ajatuksena, että tapahtumia olisi yhtä aikaa kummassakin paikassa, mutta nyt on päädytty ratkaisuun, että kartanolla tapahtuu päivällä ja baarissa tapahtuu illalla. Kirjailijat ja kustantajat eivät halunneet jakaa ohjelmaa kahteen paikkaan. Kirjailijat ovat nyt mukana sisällön tuojina, mutta eivät järjestäjinä.
Painetun sanan markkinat
Siuro, Nokia, 20.8.2022. Siuron Knuutilan Kartano löytyy osoitteesta Lukkisalmentie 49 ja Koski-Baari osoitteesta Siurontie 71, 37200 Siuro.
10–10.15 Avauspuheenvuoro: emeritusprofessori Jyrki Käkönen
12–12.45 Keskustelu: Digitalisaatio ja kirjallisuus – painettu sana ja sähköistymisen haasteet. Paneelissa pirkkalaiskirjailijat Juha Siro, Saara Metsäranta ja Tuija Välipakka. Haastattelijana Saara Henriksson.
13.15–14 Kolme kirjailijapuheenvuoroa, Warelia
- Riikka Palander. Tamperelainen runoilija, jonka neljäs kokoelma Poissaolon paino ilmestyi kesäkuussa.
- Ilona Tomi. Voimanlähteillä-teoksessa (toim.) 14 naista kertoo elämänkaarestaan.
- Olavi Toivola. Nokian paperitehtaan johdossa työuransa tehneen kirjailijan viides historiallinen romaani ilmestyy syksyllä.
14.30–15.15 Kaksi kirjailijapuheenvuoroa, Palladium Kirjat
- Kari Aronpuro. Suomalaisen runouden grand old man, jonka 1 782 -sivuinen Kootut runot I–IV ilmestyi keväällä. Markkinoilla julkistetaan hänen tuore suomennoksensa, W.G. Sebaltin runoelma Luonnon mukaan.
- Taina Repo. Esittelee teoksensa Maailman suurin DDR. Kirjeenvaihtajan anekdootit 1980-luvun alusta valottavat itäsaksalaisten elämää sosialismin ja kapitalismin rajamaassa Itä-Berliinissä.
15.45–16.30 Kolme kirjailijapuheenvuoroa, Aviador Kustannus
- Laura Laakso lukee tuoreinta romaaniaan Suureita ja pieneitä.
- Jussi Niemi esittelee tuoreen Hendrix-elämäkertasuomennoksensa.
- Pekka Kytömäki lukee palindromejaan, erityisesti kokoelmasta Sytytys.
17–17.45 Keskustelu: Onko mahdollista luoda itsensä? Miten identiteetti tai kehosuhde oikeastaan muodostuvat? Paneelissa kirjailijat Artemis Kelosaari, Pulmu Kailamo, Taru Kumara-Moisio ja Reetta Vuokko-Syrjänen.
18.30 Markkinat jatkuvat Koski-Baarilla
- Joose Keskitalo, musiikkia.
- Mari Laaksonen, runoja (20 min.)
- Malja-ryhmä. Runoilija Leena Kellosalo, laulaja Sinikka Törmälä ja kitaristi Pauli Talvitie (20 min.).
22 Ohjelma päättyy
Kello 11–15 Knuutilan pihassa Koski-Baari tarjoilee 8 euron hintaisen kasvispyttipannun. Ruokailla voi myös Koski-Baarilla päivän aikana.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Minuuden jakautuminen – arviossa Anna-Kaari Hakkaraisen Marraseliö
KIRJAT | Finlandia-ehdokkaaksi nostetun teoksen keskiössä kulkee Ingmar Bergmanin elokuva Persona.
Paha saa palkkansa, joko rahana tai tuomioina – arviossa Jo Nesbøn Kylän kuningas
KIRJAT | Jo Nesbøn Valtakunta-romaanin jatko-osassa pienessä Osin norjalaiskylässä tapahtuu taas. Veljekset Roy ja Carl Obgard ottavat mittaa toisistaan ja muista.
Asko Jaakonaho kirjoitti veijariromaanin Sigurd Wettenhovi-Aspasta – arviossa Tulenkantaja-palkintoehdokas Kulta-aura
KIRJAT | Asko Jaakonaho tarttuu yhteen Suomen historian omalaatuisimmista henkilöistä, etenkin kielitieteellisistä tulkinnoistaan muistettuun Sigurd Wettenhovi-Aspaan.
Talouden ja yhteiskunnan kehityksen unilukkari – arviossa Risto Murron Miksi Suomi pysähtyi?
KIRJAT | Murto kirjoittaa selkeästi, havainnollisesti ja tyynen rauhallisesti asioista ja ilmiöistä, jotka päiväkohtaisessa uutisoinnissa ajautuvat helposti riitoihin tai poliittisen myllytyksen kohteiksi.