Törnävän kesäteatterin Jani Karvinen ja katkeamaton 17. vuoden kesäleiriputki – nyt päärooli Something Rotten -musikaalissa

28.06.2021
janikarvinen2 haapamatti

Kuva: Kirsi Haapamatti

HENKILÖ | Kesästä toiseen kesäteatterin näyttämön tenho vetoaa Jani Karviseen. Eikä vain näyttämön, vaan työryhmän kesken syntyvän oman, intensiivisen maailman.

Kirsi Haapamatti

Törnävän kesäteatterin lava, helteisen painostavassa säässä. Something Rotten -musikaalin näyttelijät harjoittelevat loppulaulua. Uudelleen ja vielä uudelleen raikaa ohjaaja Pekka Laasosen pyynnöstä hokema ”Perä menee edellä!”.

Päiväharjoitukset ovat päättymäisillään, työryhmän jäsenet ovat kääntyneinä toisiaan kohti kuin taikapiiriin. Dramaattisesti kuvailtu, mutta ulkopuoliselle on heti selvää, että näillä ihmisillä on oma kuplansa. Läheisen mutkattomat välinsä ja sisäpiirinvitsinsä.

– Vertaus kesäleiriin on hyvä. Kesäteatterissa muodostuu työryhmän kesken tietynlainen oma maailma. Rupeamat ovat intensiivisiä, kun harjoitusajat ovat usein lyhyitä. Ja työryhmän jäseniä myös asuu yhdessä, kuten meitä täällä Seinäjoella teatterin tarjoamassa solumajoituksessa, Something Rottenin pääroolia näyttelevä Jani Karvinen sanoo.

”Lidl-mies jota kukaan ei tunne”

Jani Karvisesta on tehty useita juttuja samalla näkökulmalla: ”Kaikkien tuntema Lidl-mainosten mies, jota kukaan ei tunne”. Emme voi väistää tätä näkökulmaa nytkään, kun Karvinen istahtaa haastateltavaksi Seinäjoen Törnävän kauniiseen miljööseen.

Kesäteatterin katetun katsomon ulkopuolella taivas on auennut, ja muu työryhmä sinkoilee fillareilleen, autoilleen ja moottoripyörilleen ja katoaa päivätauolle. Illalla luvassa on toiset harjoitukset.

– Joo, se on tuttu näkökulma minusta kirjoitetuille jutuille. En ole sillä tavalla koko kansan tuntema ja televisiosta tuttu, ja se on hyvä. Olen tietoisesti valinnut linjan, että en avaa elämääni lehdissä enkä hakeudu välttämättä tv-visoihin tai muihin, joiden kautta julkisuutta olisi helppo hakea.

somethingrotten harjoitukset2 haapamatti

Kesäteatterinäyttelijät muodostavat nopeasti omat kuplansa, joissa on omat sisäpiirinvitsinsä. Kuva: Kirsi Haapamatti

Jani Karvinen korostaa, ettei millään muotoa paheksu julkisuutta ja ”koko kansan tuntemia” näyttelijöitä, kuten vaikkapa Something Rotten -kollegaansa Christoffer Strandbergia. Hän korostaa arvostansa valtavasti ystävänsä.

– Hänellä on huikea ammattitaito, rytmiä ja karismaa. Ei ole merkitystä sillä, että hän on se televisiosta tuttu.

– Minä en osaa olla julkisuudessa, en osaa tai halua käsitellä sitä. Kunnioitan suuresti heitä, jotka osaavat ja ovat sen kanssa sinut. Minä en ole. Haluan jatkossakin mennä lasten kanssa retkelle ilman, että kukaan ottaisi siitä valokuvia.

”Huono haastatteluissa, huono koe-esiintymisissä”

Jani Karvinen on toki saanut osansa julkisuudesta. Hän näytteli jonkin aikaa Salatuissa elämissä. Se kokemus vankisti ajatusta siitä, että sellaista julkisuutta mukanaan tuovaa työtä hän ei halua tehdä. Television Lidl-mainoskampanjan myötä Karvinen tunnistettiin kadulla, tuntemattomat tulivat juttusille. Ei Karvinen siitä traumatisoitunut eikä erityisesti pyri olemaan näkymätön, mutta parempi, jos salamavalot eivät liiemmin hänen ympärillään räpsähtelisi.

Erilaisia televisiorooleja mies on tehnyt runsaasti, mutta ei aivan sellaisia räiskyviä päärooleja, että niiden myötä saisi etuliitteen ”koko kansan suosikki”. Karvisen päätyö on Kansallisteatterissa, mistä hän on juuri parivuotisella virkavapaalla.

– Töitä on riittänyt koko urani ajan niin mainiosti, että saa olla kiitollinen. Tuntuu mukavalta, että työni tunnetaan, eikä esimerkiksi kesäteattereihin tarvitse mennä koe-esiintymisten kautta. Olen tavattoman huono niissä. Jännitän vissiin.

janikarvinen4 haapamatti

Jani Karvinen on virkavapaalla Kansallisteatterista. Kuva: Kirsi Haapamatti

Kokenut ja meritoitunut ammattinäyttelijä mainitsee olevansa myös median haastatteluissa ”huono”. Hän kertoo jännittävänsä niitä ja jollain tapaa kokevansa, ettei osaa olla oma itsensä. Olemuksesta paistaa hienoinen vaivautuneisuus. Se tuntuu rehelliseltä ja maanläheiseltä.

Ei ihme, että Karvisen ”Lidl-mieheen” samastuttiin. Hän on kuin kuka tahansa meistä. Tekee mieli lainata Sinikka Nopolan lausahdusta ”Ei tehrä tästä ny numeroo”. Numeroa Karvinen nimenomaan ei itsestään tee. Hän vitsailee, että teatterin tiedottaja puhui hänet ympäri tähänkin haastatteluun.

Värikäs ja vauhdikas musikaali

Something Rotten on broadwaymusikaali, johon kutsun käydessä Karvinen ei voinut muuta kuin vastata saman tien kyllä.

– Tämä on upea musikaali, niin värikäs ja vauhdikas. Tässä on paljon vaikeita lauluja ja tanssiosuuksia – onneksi ei kovin paljon tanssia minun roolihahmollani Retu Perällä – ja se tekee tästä mielenkiintoisen.

Näyttelijä kiittelee, että produktiossa on kesäteattereille poikkeuksellisen pitkä harjoituskausi. Niin pitääkin olla, kun näytelmä on niin monipolvinen. Hänellä on kokemuksia toisenkinlaisista tuotannoista.

– Kerran näytelmän harjoitukset alkoivat maanantaina, ja ensi-ilta oli keskiviikkona. Hyvin sekin meni, mutta aika väkivaltaista touhuahan se oli. Siinä onneksi musiikki oli sellaisia kaikkien tuntemia lauluja.

SomethingRotten musikaali 1200x794 1

1500-luvun lopulle sijoittuva Something Rotten sai maailmanensi-iltansa Broadwaylla vuonna 2015. Kuva: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri

Ettei Kansallisteatterin virkavapaus jäisi kesäteatterikauden jälkeen vallan lekotteluksi, Jani Karvinen tekee teatteria myös oman yrityksensä kautta. Ville Pusan ja Sami Hintsasen kanssa perustettu Pinky Ponky Productions toteuttaa tänä kesänä musiikkikomediat Pyynikin, Lappajärven, Samppalinnan ja Meri-Oulun kesäteattereihin.

Kesä siis vie ympäri Suomen. Tamperelaislähtöinen Karvinen asuu Helsingissä, mutta viettää paljon aikaa kesäpaikassaan Teiskossa.

Jutun otsikko liioittelee vain hieman ja vain koronan tähden. Viime vuonna jo sovittu kesäteatteripesti peruuntui pandemian vuoksi. Muutoin Jani Karvinen on tehnyt kesäteatterirooleja koko uransa ajan.

– Tiettyjen elämäntilanteiden kohdalla olen pitänyt vapaita kesiä. Esimerkiksi lasteni syntymien aikaan. Kesävapaat ovat kuitenkin poikkeus.

* *

Something Rotten

  • Something Rotten -musikaali Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella.
  • Ensi-ilta 10.7.2021. Esityksiä 21.8.2021 asti.
  • Ohjaus Pekka Laasonen.
  • Musikaalin Suomen kantaesityksen suomentanut Mikko Koivusalo.
  • Rooleissa Christoffer Strandberg, Jani Karvinen, Antti LJ Pääkkönen, Irina Isberg, Marko Maunuksela, Reeta Vestman, Henrik Hammarberg, Jyri Numminen, Elina Haikka, Julius Martikainen, Pyry Smolander ja Katriina Sinisalo.

somethingrotten harjoitukset haapamatti

Something Rotten -musikaalin lavastussuunnittelun on tehnyt Jani Uljas. Kuva: Kirsi Haapamatti

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua