Tampere Film Festival palaa valkokankaille – maaliskuussa on luvassa viisi päivää elokuvia taide ja eettisyys edellä

16.02.2022
Pääkuva katsomo

Filkkareiden ennakkonäytöstilaisuus järjestettiin Arthouse Cinema Niagarassa. Kuvat: Eli Harju

ELOKUVA | Ympäri Tamperetta levittäytyvillä festivaaleilla lanseerataan tänä vuonna uusi palkinto ja nähdään elokuvia lähes joka mantereelta. Pääasiallinen näytöspaikka on tällä kertaa Cine Atlas.

Eli Harju, teksti ja kuvat

Tampere Film Festival eli Tampereen elokuvajuhlat tapahtuu taas maaliskuussa ympäri kaupunkia. Kaksi vuotta sitten festivaali ehdittiin juuri ja juuri pitää livenä, mutta vuosi 2021 meni etänä. Nyt palataan tavalliseen järjestykseen.

Elokuvajuhlien ohjelmistoon ovat jo pitkään kuuluneet kilpailut kotimaisille lyhytelokuville ja dokumenteille, kansainvälinen kilpailu lyhytelokuville sekä vuosittain vaihtuvia teemoja noudattava erikoisohjelmisto, jossa esitetään sekä suomalaisia että kansainvälisiä teoksia. Viime vuonna mukana aloitti myös Generation XYZ -kilpailu, jossa kisailevat alle 30-minuuttiset genre-elokuvat.

Kilpailusarjoihin haki tänä vuonna yhteensä huikeat 7 456 elokuvaa, joista 117 pääsi mukaan. Festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakson mukaan ohjelmistossa on nähtävää kaikilta mantereilta paitsi Antarktikselta.

Kuva1 laakso

Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso kertoi tulevasta ohjelmistosta ystävänpäivänä Café & Bar Rainassa.

Tänä vuonna kotimaisessa kilpailussa jaetaan ensimmäistä kertaa myös eettisen tuotannon Vastuullisuuspalkinto Verso, jonka myöntävät Yle, Tampereen kaupunki ja Audiovisual Producers Finland yhteistyössä. Ensimmäisen vuoden palkintokriteereissä painottuu tuotannon ekologisuus.

Toisin kuin moni muu elokuvafestivaali, Tampereen Elokuvajuhlat ei vaadi, että kilpailuihin osallistuvat elokuvat esitetään siellä ensimmäistä kertaa. Ensi-iltojen sijaan tapahtuma haluaa tarjota taiteellisesti korkeatasoisia, eettisiä elokuvia, joita ei muuten välttämättä pääsisi kokemaan. Esimerkiksi kotimaisen kilpailun osallistujiksi ei toivota kokopitkiä fiktioelokuvia lainkaan, koska pitkä kotimainen fiktio saa yleensä katsojia muutenkin.

Skeittausta, tuokiokuvia ja maailmaa toisin silmin

Kilpailuihin kuulumattomassa erikoisohjelmistossa nähdään muun muassa lyhytelokuvia skeittauksesta ja dokumentti Rantojen miehet, joka voitti Tampereen elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon vuonna 1971.

Lisäksi erikoisohjelmiston kattauksessa on elokuvaa Unkarista ja Indonesiasta.

– Indonesia on iso ja monikulttuurinen maa, joka on kuitenkin suomalaisille vieras. Halusimme mahdollisuuden katsoa maailmaa heidän silmillään, eikä vain heitä meidän silmillämme, kertoi festivaalijohtaja Jukka-Pekka Laakso ennakkonäytöstilaisuudessa ystävänpäivänä.

Elokuvajuhlien trailerin on tänä vuonna tehnyt Sami Sänpäkkilä, jonka teoksia on myös mukana erikoisohjelmistossa. Häneltä mukana on musiikki- ja taidevideoita ja henkilökuvia.

– Ne ovat usein sellaisia tuokiokuvia, joilla ei ole oikeastaan alkua eikä loppua, luonnehti Sänpäkkilä ennakkonäytöksessä.

Kuva2 sanpakkila

Sami Sänpäkkilä teki tämän vuoden elokuvajuhlien trailerivideon, joka pohjana on Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken maalaus.

Aikaisemmin lähinnä Plevnassa esitetyn festivaaliohjelmiston näytöspaikkoina toimivat tänä vuonna Cine Atlas Koskikeskuksessa ja Arthouse Cinema Niagara Kehräsaaressa. Finlaysonin alueella nähdään viime syksyn video jockey -kilpailun voittaneen Konsta Fedin teos goofy-foot. Yksi festivaalin näytöksistä pidetään Tuomiokirkossa, missä Jeanne d’Arcin kärsimys -elokuva säestetään livenä uruilla.

Tampere Film Festival 9.–13.3.2022. Lisätietoa tapahtuman verkkosivuilta.

Kuva3 konstafed

Kappale viime syksyn video jockey -kisan voittajan Konsta Fedin teosta. Oikealla JP Köykän maalaus.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua