Filkkarilegenda Raimo ”Rake” Siliusta ja filkkarineitsyt Santtu Salmista yhdistää rakkaus elokuvaan ja hyviin tarinoihin

09.03.2022
Copy of Suoterapia Still 2

Herkkä kohtaus Santtu Salmisen elokuvasta Suoterapia. Kuva: Luodo Media

ELOKUVA | Vihdoinkin jälleen livenä: Tampere Film Festival 2022. Viisi päivää lyhytelokuvia, seminaareja, keskusteluita, näyttelyitä ja klubeja – nauttikaa huolella!

Maarit Saarelainen

Raken kattaukset eivät ruostu

Yksi Tampereen elokuvajuhlien tärkeimmistä henkilöistä on ehdottomasti Raimo ”Rake” Silius, yksi tapahtuman vuonna 1968 perustaneista. Silius istuu tälläkin hetkellä elokuvajuhlien hallituksessa. Hän on filkkarilegenda, joka kuuluu festivaalille kuin aurinko taivaalle.

Raimo Silius on valinnut vuodesta 1995 alkaen elokuvia myös omiin ”Rake Special” -näytöksiinsä. Näytösten suunnittelussa hän hyödyntää ilmiömäistä muistiaan ja kokemustaan. Epäilen, että harvalla on yhtä laaja, henkilökohtainen elokuva-arkisto omassa päässään.

– Laskeskelin, että olen vuosien varrella nähnyt yli 10 000 suomalaista lyhytelokuvaa, Silius pohtii.

– Näytöskokonaisuuden valinta kiertyy yleensä jonkin teeman ympärille tai muotoutuu jonkin moton mukaan. Idea voi löytyä myös juhlavuoden kautta.

Tämän vuoden Tampere Film Festivalin 25. juhlanäytöksessä Hyvän elämän valttikortit pohditaan erilaisin teemoin, mitä toista ihmistä ja luontoa kunnioittavan ihmisen hyvän elämän aineksiin oikeastaan kuuluu.

– Vuoden 2022 Rake Specialin sopivaksi avausleffaksi tuli heti mieleen Claes Olssonin ensimmäinen M. A. Nummisesta tekemä elokuva, jossa Numminen laulaa Ludwig Wittgensteinin Tractus Logico-Philosophicus -teoksen tunnetuimman lauseen ”Wovon man nicht sprechen kann, daruber muss schweigen”, eli ”mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava”, Rake innostuu.

– Ja ehdottomasti halusin lopettaa näytöksen Aki Kaurismäen hienoon, vuonna 1991 ohjaamaan fiktioon Those Were the Days. Se on myös kunnianosoitus Matti Pellonpäälle, joka olisi vuosi sitten täyttänyt seitsemänkymmentä.

Yksi näytöksen kiinnostavista elokuvista on Marja Pensalan Nyrkin ja hellan välissä. Se on 1940- ja 1950-lukujen vanhoihin suomifilmeihin pohjautuva hulvaton sepitteellinen uusioelokuva, melodraama ja tragikomedia.

– Kiinnostaa nähdä löytävätkö tarkkasilmäiset katsojat ne kaikki 50 vanhaa filmiä, joista elokuva on rakennettu, antaa Rake lopuksi pienen pähkinän purtavaksi.

* *

SiliusSanttu

Raimo Silius (vas.) juontopuuhissa elokuvateatteri Pirkassa vuonna 1990. Santtu Salmiselle (oik.) tämän kevään ”Filkkarit” ovat ensimmäiset. Kuvat: Tampereen elokuvajuhlien arkisto / Elis Lindfors

Santtu Salminen lupaa absurdia mustaa komediaa

Filkkarineitsyt Santtu Salmisen (s. 1995) esikoiselokuva Suoterapia (2021) nähdään Tampereen elokuvajuhlien ja yhdysvaltalaisen XYZ Filmsin järjestämässä genre-elokuville tarkoitetussa kilpailussa, Generation XYZ:ssä. Suoterapia on ainoa sarjaan valittu suomalaiselokuva.

– Olin tietty superonnellinen, kun sain tietää, että pääsen ”Filkkareille”. Se on mulle merkittävä festari ja odotan sitä kovasti. Nastaa tulla paikan päälle katsomaan millainen fiilis siellä on. Kaverit ovat kehuneet meininkiä, Santtu iloitsee.

Suoterapia on absurdi ja synkkä tarina, jossa on komediallinen pohjavire. Se kertoo loppuunpalamisen partaalla olevasta keski-ikäisestä miehestä, Jussista. Jussin nuori ja sporttinen työkaveri Aleksi on nähnyt Jussin ahdingon ja tarjoutunut auttamaan. Hän vie Jussin suolle ja lupaa palauttaa hänelle sekä kadoksissa olevan puhdin että miehisyyden.

– Alkuidea lähti siitä, kun oltiin koulukaverin kanssa menossa lounaalle ja alettiin väsyneinä öristä toisillemme primitiivisellä tavalla. Oltiin ”örkkejä”. Kun olimme aikamme örisseet, ehdotin että meidän täytyisi mennä jonnekin suolle riehumaan nämä örkit ulos meistä. Siitä tulikin ajatus lyhytelokuvalle ja pian tarina alkoi muotoutua käsikirjoitettavaksi.

Santtu on opiskellut kuvausta ja leikkausta Metropolia Film and Television –koulussa. Hän kiinnostui opiskelun aikana ohjauksesta ja käsikirjoittamisesta.

Metropolian opintojen kautta tuli myös suuri osa leffan työryhmästä. Rahoitusta elokuvan tekoon hankittiin muun muassa joukkorahoituskampanjan kautta. Lisäksi työryhmä järjesti isot juhlat, joissa esiintyi Santun bändi Aarnikotkat ja kavereiden bändejä. Elokuvan rooleissa nähdään Eppu Salminen, Emil Kihlström, Hannes Suominen ja Leo Moreau.

– Tietysti vähän jännittää vastaanotto, mutta ei liene ensimmäinen kerta, kun Eppu Salminen nähdään alasti Tampereella, Santtu nauraa.

Tampere Film Festival Tampereella 9.–13.3.2022. Rake Special to 10.3. klo 13.30 ja la 12.3. klo 18 Arthouse Cinema Niagarassa. Suoterapia to 10.3. klo 21 ja pe 11.3. klo 15.15 Cine Atlasissa.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua