Parasta juuri nyt (9.12.2021): Kirjafestarit, Saara Henriksson, Saara Metsäranta, Pispalan joulumyyjäiset, DDT

09.12.2021
saarat kopio

Saarat Henriksson ja Metsäranta. Kuvat: Toni Neffling / Basam

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Miikka Vuori on seikkaillut Tampere-talon Kirjafestareilla ja venäläisen rockin aarreluolissa.

1

Tampereen ensimmäiset Kirjafestarit olivat ja menivät, ja nyt on aika vilkaista, mitä kirjoja kertyi mukaan. Uskon kaikkien ostosteni tarjoavan mielenkiintoisia lukuelämyksiä.

Ensimmäisenä tartuin Saara Henrikssonin scifi-novellikokoelmaan Avaruusajan unelmia (Osuuskumma, 2018). Teokseen on koottu kirjoittajan novelleja pitkältä aikaväliltä. Vanhimman Heijastus-novellin juuret ovat kirjoittajan mukaan vuodessa 2005. Henriksson oli itse tiskin takana, joten sain signeerauksen hienolla valaspiirroksella. Kiitos!

2

Saara Metsäranta on tunnettu aiemmin runoilijana ja performanssitaiteilijana, mutta kirjafestareilla häntä haastateltiin esikoisromaaninsa Kuori, jossa kirjoitan (Basam, 2021) tiimoilta. Sain myös ystävältäni Metsärannalta signeerauksen.

Teos on arvioitu aikaisemmin Kulttuuritoimituksessa.

Kolmannen signeerauksen sain Mikko Nenoselta hänen runokokoelmansa Pyhä iho (Aviador, 2021) alkulehdelle. En tee tästä teoksesta erillistä numeroa, koska se esiintyi juuri vastikään Parasta juuri nyt –palstalla. Mutta todella mielenkiintoiselta se joka tapauksessa vaikuttaa.

3

Harhaillessani satunnaisesti pöydän luota toiselle silmäni osuivat aavikon hiekan väriseen kanteen, jossa luki William Butler Yeats. Kuuluisan runoilijan ja näytelmäkirjailijan proosateos Näky (Basam, 2021) on ilmestynyt Jyrki Vainosen suomentamana. Itsekin kirjailijana tunnettu suomentaja on varustanut teoksen esipuheella ja laajahkolla selitysosalla.

Teos perustuu Yeatsin vaimon uninäkyihin ja automaattikirjoituksiin. Se sisältää filosofiaa, psykologiaa ja okkultismia. Yksi sen keskeisistä symboleista on suuri pyörä. Toisin sanoen teos vaikuttaa vastustamattomalta, enkä malta odottaa pääseväni tutkimaan sitä tarkemmin.

4

Se tällä kertaa kirjafestarilöydöistä. Olen käynyt kerran aiemmin Pispalan joulumyyjäisissä. En ole suuri jouluihminen, mutta tästä tapahtumasta pidin kovasti. Positiivinen yllätys jäi mieleeni arvokkaana joulukokemuksena. Ilostuin siis huomatessani, että myyjäiset järjestetään myös tänä vuonna.

Tapahtuman takana on Pispalan Kirjastoyhdistys Ry ja paikalla on muiden muassa runoilija J.K. Ihalainen. Pukin konttiin saa haalittua ainakin kirjoja ja paikallisia käsitöitä. Avoinna 14.12–16.12. joka päivä klo 12–20. Osoite Haulikatu 8.

5

Olen aikaisemminkin tällä palstalla hehkuttanut jotakin venäläisen rockin aarreluolista löytämääni. Yksi tunnetuimmista nimistä tässä kategoriassa on varmasti Juri Ševtšuk ja hänen tähdittämänsä DDT. Olen erityisesti tykästynyt bändin astetta synkempään ja ilkikurisempaan albumiin Prekrasnaja ljubov (2007). Albumi kuuluu yhä aktiivisesti musisoivan bändin myöhäistuotantoon –ensimmäiset DDT-albumit nimittäin julkaistiin jo 1980-luvun alussa.

Nostaisin tältä pitkäsoitolta biisin Dym (savu). Albumin ilmestymisvuonna sodittiin vielä toista Tšetšenian sotaa, joka lienee kontekstina näille sodan mielettömyydestä kertoville sanoituksille. Tematiikka ei siis missään nimessä ole tänä päivänä mitenkään vähemmän ajankohtainen. Biisi saa erityisen vaikuttavia lisäkierroksia noin sen puolessa välissä taustalle ilmestyvästä perinnelaulusta.

Miikka Vuori

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua