Parasta juuri nyt (5.4.2021): Soleá Morente, 24, kevät, Linkedin, Metsäjänis

05.04.2021

Kiefer Sutherland on Jack Bauer.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen on taas lumoutunut Soleá Morentesta, palannut modernin klassikkosarja 24:n pariin sekä oppinut arvostamaan jopa Linkediniä!

1

Maineikkaan flamenco-perheen vesan Soleá Morenten levy Lo Que Te Falta (Elefant, 2020) viime vuodelta on soinut minulla viime aikoina paljon. Morente osoittaa upeasti, että perinteet voi hilata nykypäivään niitä tuhoamatta ja tehdä älykästä, ajassa kiinni olevaa musiikkia.

Flamencon värikylläisyys ja melodraama yhdistyvät laatupoppiin. Etenkin levyn nimibiisi on aivan timanttia, mutta tämä toimii kokonaisuutena.

2

24 oli kyynisyydessään edelläkävijä, mutta silti poikkeuksellisen laadukas sarja. Tätä nykyä sarjan ”reaaliaikaisuus” ei enää tunnu uraauurtavalta, mutta sarjan esittelemä kyynisen reaalipoliittinen maailmankuva tuntuu istuvan tähän aikaan jopa paremmin kuin omaan aikaansa.

Pelkkä meemien määrä ja se, että sen CTU:n puhelimen soittoäänen tunnistaa todella moni kertovat, että sarjasta ja sen päähenkilö Jack Bauerista on tullut ikonisia.

Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin 6. marraskuuta 2001 – vain pari kuukautta WTC-iskujen jälkeen. Sarjan ensimmäisessä jaksossa terroristi pudottaa matkustajalentokoneen.

3

Kevään tuoksu ehti jo tulvia sieraimiin muutaman päivän ajan kun ulkona oli lämpöasteita. Ihmiskeho on siitä primitiivinen, että tällaiset hajujen ja esimerkiksi lisääntyvän valon kaltaiset viestit riittävät lisäämään ilon, onnellisuuden ja toiveikkuuden tunteita.

Tämä kaikki siitäkin huolimatta, että myös kevään merkkinä toimiva koiranpaskakeskustelu alkoi.

4

Linkedinin keskustelukulttuuri on taas yllättänyt iloisesti. Sen käyttäjäryhmä Suomessa on muita isoja sosiaalisia medioita rajatumpi ja vähälukuisempi. Toki lähes kaikilla on tili siellä, mutta aktiivikäyttäjiä on vielä vähän.

Sinnekin on toki hiipimässä kaikki se masentava, inhottava ja uhkaava, mikä häiritsee Facebookissa ja Twitterissä, mutta vielä tässä vaiheessa Linkedin on hyvässä hengessä käytävien rakentavien keskustelujen paikka. Ensin toki pitää päästä yli siitä ällöpositiivisuudesta.

5

Ajattelu nyrjähtää taas vähän uudenlaiseen kulmaan kun lukee – ja ehkä ennen kaikkea katselee – Eija Kujansuun kirjaa Metsäjänis – utelias älykkö (Docendo, 2021). Kujansuu on seurannut viisi vuotta aktiivisesti metsäjänisten elämää Lapissa ja luonut poikkeuksellisen ja harvinaislaatuisen teoksen. Teoksessa on huumoria, koskettavuutta ja tietoa eikä sitä ole turhaan venytetty. Olennainen on kiteytetty. Saavutus ei ole vähäinen, koska materiaalia on varmasti ollut valtavan paljon.

Pasi Huttunen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua