Parasta juuri nyt (28.6.2021): Siriá, Radio Sami Yaffa, Prince, This Is Pop, Flaming Pines

28.06.2021
RadioSamiYaffaYle

Sami Yaffa kalastaa merta edempää. Kuva: Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurila on nauttinut härskistä lesoilusta ja tutustunut pohjoisbrasilialaiseen musiikkiin ja popin lähihistoriaan.

1

Kuulin pari viikkoa sitten ystäväni Matti Niveksen ohjelmassa pohjoisbrasilialaista siriá-musiikkia. Kyseinen musatyyli tulee Cametán kaupungista keskeltä Amazonia ja sitä soitetaan paikallisissa karnevaaleissa. Tyylin mestari oli Mestre Cupijó e Seu Ritmo -yhtye.

Cupijó omaksui tyylin peruspiirteet asumalla quilombolassa eli alun perin karanneiden orjien perustamassa maaseutuyhteisössä. Hän yhdisti musiikkiin kolumbialaista cumbiaa, dominikaanien merenguea ja kuubalaista mamboa. Kaikki tämä heitetään samaan astiaan ja rouhitaan ihastuttavan punk-henkisellä tatsilla läpi.

Itse näin tämä eräänlaisena brassianalogiana Hiskias Mötön ja Mojakan Hiski Salomaa -tulkinnoille. Oli miten oli, Mestre Cupijón albumi Siriá on kesän parasta bailumusaa!

2

Kuuntelen paljon toimitettuja radio-ohjelmia koiraa ulkoiluttaessani. Nyt mukavasti seuraa on pitänyt Radio Sami Yaffa, jota kuultiin Areenassa ja Radio Suomessa jo viime kesänä. Sarjat ovat löyhän temaattisia ja hyppivät ihastuttavan eklektisesti tyylilajista toiseen.

Radio Sami Yaffassa soi aika paljon ns. ”perusbiisejä” mutta jos niitä kuullaan sellaisilta artisteilta kuin Grace Jones, Dave Lindholm, Yona, The Velvet Underground tai vaikkapa Vildá (joka esiintyy muuten Telakalla 30.6.2021) niin mikä ettei!

Toivottavasti Radio Sami Yaffa toimii porttihuumeena mahdollisimman monelle rock-diggarille lähteä vähän merta edemmäs kalaan.

3

Areenan tv-puolelle on lisäksi ilmestynyt Princen millennium-konsertti Rave Un2 The Year 2000. Paisley Parkissa taltioitu konsertti on läpi linjan totaalisen härskiä lesoilua, alkaen Princen petrolinvihreän- ja turkoosinsävyisestä spandex-asusta Morris Day & The Timen bilemusaan ja Family Stonen jäsenten vierailuun. Princen kitarasoolot ovat myös törkeyden tuolla puolen.

4

Netflixiin ilmestyi vastikään kanadalainen sarja This Is Pop, jossa käsitellään laajoja teemoja kepeällä mutta asiantuntevalla otteella. Ihan joka jaksoa en ole ehtinyt nähdä, mutta tähän mennessä sarjassa on käsitelty muun muassa Boyz II Menin merkitystä poikabändikulttuurin alullepanijana, ruotsalaisten tuottajien roolia popissa, autotunen käytön historiaa, countrymusiikin ja popin pulmallista suhdetta sekä sitä, kuinka T-Pain joutui sijaiskärsijäksi edelläkävijyytensä vuoksi.

Sarja on todella taitavasti tehty. Se ei vain kertaa asioita kronologisesti vaan pop-ilmiöihin ottavat kantaa niin tekijät kuin tutkijat, toimittajat ja fanitkin. Popkulttuurihan heijastelee lopulta todella syvältä kumpuavia yhteiskunnan asennemaastoja.

5

Vaimoni Laura Laurila on valmistellut alkukesän ajan kahta näyttelyä, joista molemmat aukeavat 2.7.2021, toinen Hämeenlinnan Paperihuoneella ja toinen Joensuun Taidekeskus Ahjossa. Laura on tehnyt näyttelyyn myös luonnonääniä hyödyntävän ja Steve Reichista innoittuneen ääniteoksen.

Teoksen valmistelu innoitti minut jälleen Flaming Pines -levy-yhtiön julkaisujen äärelle. Kyseessä on ”kokeelliseen ambientiin”, äänitaiteeseen ja luonnonääniä ja elektroniikkaa yhdistelevään musiikkiin erikoistunut pienjulkaisija. Heidän julkaisunsa löytyvät helposti Bandcampista, maksaa vaivan käydä kuuntelemassa.

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua