Parasta juuri nyt (23.1.2020): Maailmanpuu-podcast, VALONKANTAJA!, suomalainen vapaamuurarius, kissat

23.01.2020

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Jesse Heikkinen on uppoutunut okkulttiseen teatteriin sekä suomalaiseen vapaamuurariuteen ja viettänyt aikaa kissojensa kanssa.

1

Moni tuskin tietääkään, että jooga on muutakin kuin kokoelma kivuliaan näköisiä asentoja neonvärisissä trikoohousuissa. Jooga on tuhansia vuosia vanha mystinen oppijärjestelmä, joka antaa näkökulmia kaikkeen, mitä kaikkeus pitää sisällään. Länsimaihin jooga saapui jo 1800-luvun lopulla, mutta sen kulta-aika koko kansan liikuntamuotona käynnistyi vasta 1990-luvun lopulla.

Joogatutkija Matti Rautaniemen sekä joogaopettaja Miska Käpin uskomattoman kokonaisvaltainen Maailmanpuu-podcast käsittelee vanhoja viisausperinteitä, filosofiaa, metafysiikkaa sekä tieteellisiä kysymyksiä enemmän tai vähemmän joogafilosofian pohjalta. Podcastin vakuuttavalta vierailijalistalta löytyy muun muassa tähtitieteilijä-kirjailija Esko Valtaoja, uskontotieteilijä ja Azazelin tähti -seuran perustaja Johannes Nefastos sekä useita muita alojensa asiantuntijoita. Yksi parhaista tavoista nauttia lumettomasta tammikuusta on ajautua kosmoksen perimmäisten kysymysten äärelle, etsimään valoa pimeisiin talvi-iltoihin!

2

Eräs suurimpia vaikuttajia joogan leviämiseen länsimaissa oli H. P. Blavatskyn ja H. S. Olcottin perustama Kansainvälinen Teosofinen Seura. Okkulttiseksi mainittu seura rantautui Pekka Ervastin johdolla myös Suomeen vuonna 1907. Teosofinen seura kasvatti nopeasti suosiotaan Suomessa 1900-luvun alkupuoliskolla ja Pekka Ervast olikin Helsingin kaupunginkirjaston lainatuin kirjailija vuonna 1926. Seuran muista jäsenistä mainittakoon muun muassa Yrjö Kallinen, Eino Leino sekä Oskar Merikanto.

Tänä talvena Teosofinen Seura puhututtaa Pohjois-Pohjanmaalla, kun Oulun Ylioppilasteatterin näytelmä VALONKANTAJA! saa ensi-iltansa 31.1.2020. Kyseessä on Toni Kandelinen sekä Heidi Maria Huotarin okkultismi-trilogian viimeinen osa, joka on jatkoa teoksille Suuri Peto! (2016) sekä Noitavasara! (2018). Näytelmä käsittelee Suomessa vaikuttaneita mysteerikouluja ja niiden usein melko värikkäitäkin avainhahmoja. Teos perustuu löyhästi Perttu Häkkisen ja Vesa Iitin vuonna 2015 julkaistuun Valonkantajat-kirjaan.

Mikäli VALONKANTAJA! on läheskään yhtä vaikuttava tapaus kuin kumpikaan edeltäjistään, tulee monen katsojan käsitys todellisuudesta tänä(kin) talvena järkkymään. Tämä on nähtävä!

3

Yksi maailman vanhimmista ja suurimmista mysteerikouluista on epäilemättä vapaamuurarit. Tuskin mihinkään muuhun järjestöön liitetään niin monia salaliittoteorioita kuin vapaamuurareihin, eikä ihme, sillä tämän symboleihin ja allegorioihin verhotun järjestön todelliset juuret ovat historian saatossa hautautuneet unohduksiin.

Suomeen vapaamuurarius tuli ensimmäistä kertaa jo 1700-luvulla Ruotsista, mutta Venäjän vallan alla vapaamuurariloosien toiminta kiellettiin. Virallisesti vapaamuurarius saapui Suomeen uudestaan vuonna 1920, aiemminkin mainitun Pekka Ervastin toimiessa järjestön keulakuvana. Tänä vuonna siis juhlitaan suomalaisen yhtäjaksoisen vapaamuurariuden 100-vuotisjuhlavuotta, minkä takia olenkin viime aikoina tutkinut aihetta poikkeuksellisen paljon.

Vapaamuurariuden ajatellaan useimmiten olevan vain miehille suunnattu hyvä veli -verkosto, mutta kuitenkin vuonna 1920 Suomeen perustetut loosit olivat avoimia sekä miehille että naisille. Ensimmäiset vihityt suomalaiset vapaamuurarit olivat enimmäkseen teosofeja, joten näissä looseissa tietynlainen esoteria on varmasti ollut läsnä. Nykyään Suomessa toimii lukemattomia vapaamuurarilooseja monien eri järjestöjen alaisuudessa. Maamme vanhin toimiva loosi on Tampereella sijaitseva Suvantola – lieköhän sattumaa, että Tampereen vaakunassa on vapaamuurarisymboleinakin tunnetut vasara ja caduceus?

Tampereen vaakuna, jossa vasara ja caduceus, Merkuriuksen sauva. Kuva: Wikipedia

4

Töihin lähtiessä on pimeää. Töistä tullessa on pimeää. Olisipa edes lunta. Jatkuva väsy.

Näitä lauseita on Tampereen leveyksillä tänä talvena saanut toistella jo kyllästymiseen asti. Mikä voisikaan siis näissä olosuhteissa olla parempaa kuin nukkuminen?

Jokainen ihminen näkee unia, kaikki eivät vain muista niitä. Unien tarkoituksesta on esitetty monia teorioita, kuten psykoanalyytikoiden näkemykset siitä, että uni on jonkinlainen silta ihmisen psyyken tiedostamattomaan puoleen. Joidenkin mielestä unien kautta opimme muodostamaan käyttäytymismalleja, jotka auttavat meitä selviytymään. Hurjimpien teorioiden mukaan koko tuntemamme todellisuus onkin jonkin suuremman tietoisuuden unikuvaa.

Oli miten oli, parasta juuri nyt on väsyttävän päivän päätteeksi oikaista sohvalle tai sängylle ja katsoa, minkälaista ohjelmaa silmäluomien sisäpuolen televisioruuduilla on tarjottavana!

5

Jo muinaiset egyptiläisetkin tiesivät, että Maailmanpuu-podcastin kuunteleminen, teatteriesityksestä nauttiminen, mysteerikoulujen tutkiminen sekä nukahtaminen on monia kertoja nautinnollisempaa, jos voit silittää samalla kehräävää kissaa! Tämän listan viimeiseksi kohdaksi valikoitui siis kissat.

Mikäli sinulla ei ole kotonasi kehrääviä ystäviä, voit käydä vaikkapa Tampereen Tammelan Kissakahvila Purnauskiksessa tapaamassa sellaisia.

Jesse Heikkinen