Parasta juuri nyt (14.7.2021): Meksikolainen rap, frisbeegolf, lähijäätelö, Hyvän historia, sisävesiristeilyt

14.07.2021

Rutger Bregmanin mielestä ihmisten pitäisi leikkiä enemmän yhdessä. Kuva: Stephan Van Fleteren

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Pasi Huttunen innostui taas meksikolaisesta rapista ja on viskellyt kiekkoa. Lisäksi sisävesiristeilyt kiinnostavat.

1

En ollut orkesterin nimeä muistanut, mutta moni Control Macheten biiseistä oli todella tuttu, kun nyt hiljattain päädyin sitä taas kuuntelemaan. Si Señor tietenkin ilmeisimpänä, mutta monta muutakin tuttua biisiä tuli availemaan muistojen luukkuja. Kärkevää, mutta lopulta aika elämäniloista meksikolaista räppiä.

Se sitten johti kuuntelemaan Molotovia, jonka biisit Puto ja Gimme tha Power ovat pureutuneet aika syvälle sieluuni ja muistoihini ajoiltani Etelä-Amerikassa.

2

Voisin puhua siitä, kuinka frisbeegolf on erinomainen laji, koska se saa ihmisiä liikkumaan matalalla kynnyksellä ja tällä on hyviä kansanterveydellisiä ja siis kansantaloudellisia vaikutuksia. Mutta en puhu. Oikeasti se on kivaa eikä maksa juuri mitään.

On aivan mahtavaa, kuinka jokaisella kylälle ja eri puolille kaupunkeja on noussut niin paljon ratoja, että vaihtelua riittää. Vaikea keksiä lajista pahaa sanottavaa. Paitsi Kontiolahden Vierevänniemen radan kasiväylä. Se on paha, piinaava ja pitäisi tuhota.

3

Paikallisten tuottajien artesaanijäätelöä valmistaa täällä idässä muutama putiikki ja kyllä siitä on valmis maksamaan selvästi enemmän kun tietää tarkkaan, miltä tilalta maito siihen on tullut ja miltä pellolta vaikkapa mansikat. Ja onhan se oikeasti parempaa kuin bulkki.

4

Rutger Bregmanin Hyvän historiaa (Atena, 202) on hehkutettu jo siellä täällä, Kulttuuritoimituksessakin, ja myöhäisherännäisenä liityn kuoroon. Se tosiaan on aivan mainio kirja. Ihminen ei ehkä olekaan itsekäs vaan aika solidaarinen olento.

Bregman ei oikeastaan kerro mitään uutta. Paljon kirjan olennaisesta annista löytyi aikaisemmin vaikkapa David Graeberin tuotannosta jos ei ihan Rousseauhun saakka halua mennä.

Ihmisten pitäisi leikkiä enemmän yhdessä. Se on minusta aika hyvä viesti.

5

Sisävesiristeilyt näyttävät trendaavan täällä idässä. Savonlinnan ja Joensuun väliä puksuttelee höyrylaiva ja kotkalainen laivuri järjestää kesän ajan maisemaristeilyjä Höytiäisellä. Yleisöosastoilla toivotaan tällaista lisää ja sitä on kyllä helppo kannattaa. Upeita vesiä riittää ja sisävesiristeilyjä on helppo toteuttaa melko kestävällä tavalla.

Pasi Huttunen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua