Parasta juuri nyt (12.1.2022): Joulusuklaa, Älykkäät eläimet, suuteleminen, Eletään ihmisiksi, tulppaanit

12.01.2022
ÄlykkäätEläimet

Eläimellä riittää älyä vaikkapa pillerin pyörittämiseen. Kuva: BBC / Yle

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Terhi Skaniakos on syönyt alennussuklaata, ihmetellyt nelijalkaisia ja lukenut Olli-Pekka Heinosen kirjaa.

1

Omikron-tartuntaa odotellessa voi viettää aikaansa suklaata syöden. Nyt sitä saa, nimittäin joulusuklaata puoleen hintaan! Pandan juhlapöydänkonvehtien excelusive collection -laatikossa (ruskea paketti) on melkein kilo suklaata, yhteensä 15 makua ja 96 konvehtia! Ehdoton suosikkini. Alelaarissa myös Fazerin ja Maraboun tuotteita niistä pitäville.

2

Eläinten maailma on uskomaton. Lapsena katsoin eläindokumentteja erityisesti isäni kanssa, mutta ne kiehtovat myös aikuisena. Uusimmat dokumentit ovat usein toteutukseltaan teknisesti upeita.

Yle Areenassa on tarjolla kuusi jaksoa aivan tuoretta BBC:n tuottamaa Älykkäät eläimet -sarjaa, jossa tutustutaan esimerkiksi kimalaisten, varisten, ryhävalaiden, seepioiden, mangustien, delfiinien, norsujen ja paholaisrauskujen ihmeelliseen maailmaan. Näistä ei saa katsettaan irti!

3

Millainen on sinun lempisuudelmasi? Pusuttelu tai imuttelu kuuluu tietysti nuoruuteen ja uusiin, tuoreisiin suhteisiin. Suutelu olisi kuitenkin suositeltavaa myös muissa elämän vaiheissa ja suhteita, sillä se on paitsi oikein mukavaa, niin sillä on myös paljon terveysvaikutuksia. Hyvä suudelma tuottaa dopamiinia ja endorfiinia ja vähentää kortisolia, suomeksi vähentää masennusta, tuottaa mielihyvää ja lievittää stressiä. Ei huono!

4

Entinen opetusministeri ja opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan ihmisyydestä ja yhteisöllisyydestä tämän päivän maailman haasteiden ristipaineessa. Eletään ihmisiksi (Tammi, 2021) painottaa erityisesti yhteisöllisen viisauden ja henkisen kasvun merkitystä ja ihmisten potentiaalia parempaan elämään.

Kirjassa viitataan usein systeemiseen ajatteluun ja Cynefin-malliin, jonka tavoitteena on auttaa ymmärtämään haasteita, tekemään päätöksiä ja löytämään niihin oikeita ratkaisuja oikeilla tavoilla. Kirja antaa ajateltavaa ja sen avulla voi syventää omaa ymmärrystä käsiteltävistä teemoista. Sanoisin, että kunnon asiaa kaikenlaisen vöyhötyksen ja humputuksen sijaan.

5

Tulppaaniaika on täällä taas! Arjessa on suotavaa ilahduttaa itseään tai läheisiään kukilla. Tulppaanien kauppaan ilmestymiseen kuulu lupaus tulevasta keväästä ja lisääntyvästä valosta. Niitä kohti.

Terhi Skaniakos

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua