Muiden lapset on tunteita ja keskustelua herättävä rakkauselokuva

07.07.2023
LEDA ©Juliantorres Les films Velvet 11

Kuva: Julian Torres

ELOKUVA | Ranskalainen Rebecca Zlotowski on ohjannut lempeän bonusperhekeskeisen kesäelokuvan.

”Muiden lapset ei osoittele eikä anna suoria vastauksia, mutta se saa katsojan liikuttumaan, ajattelemaan ja ottamaan kantaa.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Muiden lapset

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Rebecca Zlotowski.
  • Pääosissa: Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Callie Ferreira-Goncalves.
  • Ensi-ilta: 7.7.2023.

Rachel on 40-vuotias lapseton opettaja, joka rakastaa elämää, oppilaitaan, ystäviään ja entistä kumppaniaan – sekä kitaratuntejaan. Kohdattuaan Alin hän rakastuu mieheen ja tämän pieneen tyttäreen Leilaan. Leila on kuin oma tytär, mutta onko sittenkin riskaabelia rakastaa toisten ihmisten lapsia?

Ranskalaiselokuva Muiden lapset on Rebecca Zlotowskin ohjaama ja käsikirjoittama lempeä bonusperhekeskeinen kesäelokuva. Sen avauskohtauksessa soi Thelonious Monkin Pannonica, jolla ohjaaja haluaa viestiä ihailunsa Roger Vadimin elokuviin ja erityisesti vuonna 1959 ilmestyneeseen elokuvaan Vaarallisia suhteita (Les Liaisons Dangereuses), johon Monk kirjoitti musiikin ja jossa soi myös Pannonica. Monk kirjoitti kappaleen jazzmesenaatille, ystävälleen paronitar Pannonica ”Nica” de Koenigswarterille.

LEDA © George Lechaptois Les films Velvet 9

Kuva: George Lechaptois

Muiden lapset -elokuvan keskiössä on valovoimaisen Virginie Efiran esittämä Rachel. Hän on nelissäkymmenissä oleva lapseton opettaja, joka kohtaa kitaratunnilla Alin (Roschdy Zem). He alkavat tapailla ja rakastuvat. Suhteeseen tuo ulottuvuutta Alin suloinen nelivuotias Leila-tyttö (Callie Ferreira-Goncalves). Rachel rakastuu myös tyttöön, mutta tämän kohtaaminen saa Rachelin haaveilemaan omasta lapsesta. Olla bonusvanhempi ei ole helppoa, sillä huolehtiminen toisen lapsesta kuin olisi tämän oikea äiti aiheuttaa henkistä kipuilua. Samalla biologinen kello tikittää.

Elokuvan tärkeä elementti on Rebecca Zlotowskin tasapainoinen ja tyylikkäästi tarinaa kuljettava käsikirjoitus. Zlotowski kertoo elokuvassaan kauniin, hieman haikeankin tarinan aikuisten rakkaudesta, jossa kumppanin lapsi on avainasemassa. Hän esittääsamalla monia kysymyksiä: voiko rakkaus kumppanin lapseen olla vilpitöntä, tai missä määrin bonusvanhemmalla on oikeus asettaa omia vaatimuksia, tai miten toimia, jos suhde päättyy?

Monet nykypäivän ihmiset voivat löytää yhtymäkohtia ja samaistumispintaa elokuvan pariskunnan elämästä. Nyky-yhteiskunnassamme on paljon bonusperheitä, joissa koetaan monenlaisia asioita, myös päähenkilöiden kohtaamia kokemuksia ja tuntemuksia.

Zlotowski tuo asian esiin herkästi ja realistisesti. Elokuva pohjautuukin Zlotowkin omiin kokemuksiin, jotka hän koki kertomisen arvoiseksi.

Elokuvan henkilöhahmot ovat tavallisia, arkisten asioiden parissa toimivia ihmisiä. Rakkaudella on sijansa; parin kemia on herkällä tavalla vahvaa. Katsojalle se näyttäytyy pieninä eleinä.

Virginie Efira on vakuuttava näyttelijä. Hän pystyy ilmentämään taitavasti ja lämminhenkisesti älyllistä ja sosiaalisesta elämästä nauttivaa Rachelia, joka sisimmässään kaipaa omaa lasta. Myös Roschdy Zem luo uskottavan kuvan Alin kompleksisesta hahmosta, joka joutuu ajattelemaan tyttärensä parasta. Mutta Efira on selkeästi elokuvan pääosassa.

Muiden lapset on rauhallisesti etenevä, hillitty elokuva, jossa tavalliset rakastavaiset elävät arkea. Elokuva ei osoittele eikä anna suoria vastauksia, mutta se saa katsojan liikuttumaan, ajattelemaan ja ottamaan kantaa. Se koskettaa ja tekee vaikutuksen.

Heinäkuun 7. päivänä Suomen-ensi-iltansa saava elokuva sopii erinomaisesti myös  helsinkiläisen ulkoilmateatterin Kesäkino Engelin avajaiselokuvaksi.

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua