Televisiopäiväkirja: Slow Horses, Killers of the Flower Moon, Lost Highway, Kasvot kuvaruudussa…

22.04.2025
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Hello Tomorrow! Kuva: Apple TV

TELEVISIO | Sietääkö Gary Oldmania suttuisena agenttina? Kuinka Martin Scorsese onnistuu USA:n alkuperäisasukkaista kertovassa väkivaltaelokuvassa. Entä Kevin Costner?

”Simpsonien faneille sarjasta löytyy keskeisessä roolissa Hank Azaria, joka on tuttu poliisipäällikkö Wiggumin, Moen, Apun ja kymmenien muiden ääninä.”

Petri Hänninen, teksti

Slow Horses (2022–2024)

Neljä kautta, 37 jaksoa. Luoja: Will Smith. Pääosissa: Jack Lowden, Gary Oldman, Saskia Reeves, Christopher Chung, Kristin Scott Thomas, Jonathan Pryce.

Slow Horsesin tunnari, Mick Jaggerin esittämä Strange Game, on samalla tavalla ikoninen kuin Tom Waitsin sanoittama ja säveltämä Way Down in the Hole The Wire -tv-sarjassa.

Slow Horses perustuu Mick Herronin romaanisarjaan. Koska Herronilla ei ole tiedustelupalvelutaustaa, hänen kirjansa nojaavat toisten romaanikirjailijoiden luomiin maailmoihin. Etenkin Slow Horsesin toinen kausi haiskahtaa John Le Carrén Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -romaanilta enemmän kuin laki sallii.

Sarjan eri kausilla viskellään ilmaan Le Carrén romaaneista tuttuja nimiä, kuten Control, Smiley ja Karla. Tv-sarjassa yksikön päällikköä Jackson Lambia esittää Gary Oldman, joka esitti George Smileyta Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja -elokuvassa (2011). Lisäksi sarja halveksii yläluokkaisia Etonin kasvatteja niin kuin teki Le Carrékin.

Slow Horses ei ole aukoton. Juonet ovat välistä epäuskottavia ja ennalta-arvattavia, eivätkä ainekset riitä kannattelemaan tarinaa. Mutta tarina imaisee joka kertaa hyvin mukaansa, kunhan pääsee ensin käyntiin. Haluaisin vain kerrankin nähdä tv-sarjassa tai elokuvassa tietokonenörtin, joka ei ole ylimielinen, rokkaava ääliö.

Sarjan isoin ongelma on, että sen kaikki hahmot ovat jollain tavalla vastenmielisiä. Päähenkilö River Cartwright (Jack Lowden) olisi muuten samastuttava, mutta hän mokailee liikaa, eikä tee tarpeeksi sankaritekoja. Jackson Lamb vetoaa kyllä älynsä, taitojensa ja rohkeutensa puolesta, mutta on olemukseltaan siivoton piereskelijä.

Lambin nihilismi ja itseinho näkyvät ja haisevat päällepäin, ja purkautuvat nälvimisenä ja turhautumisena alaisiin. Lambin inho lientyy vain, kun joku osoittaa älyä ja onnistumista.

Jokaiselle hahmolle on yritetty väkisin keksiä tekemistä, joka oikeuttaisi hahmon olemassaolon, mutta toiminta jää näennäistoiminnoiksi. River, Lamb ja Roddy -kolmikko olisi aivan riittävä pitämään sarjan kasassa.

Katsoin sarjan kaikki neljä kautta putkeen, mikä oli ehkä erhe. Olisi ollut parempi katsoa ne yksitellen heti kun ne ilmestyivät, jolloin hahmojen elämään olisi ollut mukavampi palata. Neljä kautta putkeen oli loppua kohti puuduttava kokemus.

Lue Janne Laurilan kommentit sarjasta täältä.

Katso: Apple TV

Tietovisakysymys

Missä näistä elokuvista Gary Oldman ei esiinny?

  • a) Harry Potter ja salaisuuksien kammio
  • b) Oppenheimer
  • c) Yön ritarin paluu

Oikea vastaus jutun lopussa.

* *

Killers of the Flower Moon (2023)

Ohjaus: Martin Scorsese. Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro, Jesse Plemons.

Scorsese on hyvä tekemään kahden tunnin mittaisia elokuvia. Kuvaustyöskentely sekä nopeat leikkaukset kohtauksesta toiseen ovat kehittyneet ekonomisiksi juuri kahden tunnin elokuvan tarpeisiin. Joten elokuvan venyttäminen 3,5 tuntiin ei syvennä eikä paranna katsomiskokemusta, vaan tekee siitä ainoastaan pitemmän.

Killers of the Flower Moon perustuu tositapahtumiin. Osage-heimon rikastuttua öljyllä 1900-luvun alkupuolella korppikotkat alkoivat kaarrella heidän ympärillään. Heimon miehiä murhattiin, valkoihoiset naivat lesket ja tyttäret, ja kaupungin lääkäri myrkytti naiset pikkuhiljaa. Näin omaisuudet siirtyivät kaupungin silmäätekevien, valkoihoisten miesten haltuun.

Lue Kaarina Lehtisalon arvio elokuvasta täältä.

Katso: Apple TV

* *

Lost Highway (1997)

Ohjaus: David Lynch. Pääosissa: Patricia Arquette, Bill Pullman, Balthazar Getty, Louis Eppolito, Robert Blake.

Onko tämä Aki Kaurismäen elokuva? Se on ensimmäinen ajatus, joka syntyy Lost Highwayn alun hitaasta röökaus-kohtauksesta.

Kauhuelokuvaksi David Lynchin ohjaus muuttuu juhla-kohtauksessa. Punaiset verhot, välähtelevät salamat, vääristyneet, epäselvät kasvot, filmin nurinperinpyöritys, kameran jyrkät ylä- ja alakulmat, kaikki ohjaajan tavaramerkkejä.

Olen aina nauttinut Lost Highwayssa siitä, kuinka elokuva noudattaa piinallisen tarkasti perinteistä elokuvakäsikirjoituksen kaavaa, mutta kohtaukset eivät liity toisiinsa pettämättömällä logiikalla. Palapelin palaset eivät napsahda kohdalleen, vaikka juonikudelma ympyrän muodostaakin.

Lost Highway kertoo Fredistä (Bill Pullman), joka joutuu yllättäen syytetyksi vaimonsa murhasta. Eräänä päivänä Fred katoaa kuolemansellistä, ja hänen tilalleen ilmestyy selittämättömästi nuori Pete (Balthazar Getty). Tosielämässä Mysteerimiestä esittävää Robert Blakea syytettiin vaimonsa murhasta 2000-luvun alkupuolella, mutta hänet vapautettiin syytteistä vuonna 2005.

Katso: Yle Areena

* *

STILL: A Michael J. Fox movie (2023)

Ohjaus: Davis Guggenheim. Pääosissa: Michael J. Fox, Tracy Pollan, Davis Guggenheim

STILL: A Michael J. Fox movie on dokumenttielokuva parkisonin tautia sairastavasta Michael J. Foxista. Elokuva seuraa näyttelijän varhaisvuosien uraa elokuvista ja tv-sarjoista koostetuissa klipeissä, jotka on nivottu yhteen lyhyillä, näytellyillä otoksilla. Erittäin toimiva ratkaisu.

Käsiteltyä tulevat niin Foxin ensimmäiset roolit kuin läpimurtokin, sekä vaimon tapaaminen. Selväksi tulee myös se, miksi Paluu tulevaisuuteen -elokuvassa on niin paljon ilta- ja yökuvia.

Kertomus etenee rivakasti kuin Foxin kävely. Se juuttuu jankkaamaan vain kerran, kun Fox ei kertonut sairastumisestaan kenellekään ja yritti peitellä vasemman kätensä vapinaa pitämällä sen liikkeessä.

Katso: Apple TV

* *

Horizon: An American Saga – Chapter 1 (2024)

Ohjaus: Kevin Costner. Pääosissa: Kevin Costner, Sienna Miller, Sam Worthington, Abbey Lee.

Siis häh? Eihän tämä ole ollenkaan huono elokuva. Peruslänkkäriä, jonka ainoa vika on, ettei siinä ole mitään uutta ja ihmeellistä. Pahiten elokuva kompastuu 1950-lukulaiseen parisuhdekäsitykseen. Lapsellisen töksähdellen etenevä romanssi oli ongelma myös Kevin Costnerin toisessa lännenelokuvassa Armoton maa (2003).

Eniten on purnattu useista rinnakkaisista juonista, jotka eivät kohtaa. Minua ne eivät häirinneet, kyseessä on kuitenkin neljän elokuvan mittainen saaga.

Parasta elokuvassa on myötäeläminen, vaikka se onkin jälkiviisaudesta rakennettu. Kuten varmasti todellisuudessakin, armeijassa ymmärrettiin, että alkuperäisasukkaat vain puolustavat elinpiiriään hyökkäämällä uudisraivaajien kimppuun. Osa taas näkee ison kuvan: uudisraivaajia ei koskaan lakkaa tulemasta, aina joku on valmis etsimään ylempää oksaa ja vuolemaan kultaa henkensä uhalla. Se on arvopohjaista realismia: ihmisoikeudet ovat tärkeitä, raha vielä tärkeämpää.

Eniten minua häiritsivät huonosti motivoidut kohtaukset. Usein hypätään keskelle tapahtumaa, ja se, miten siihen on päädytty, jää pohjustamatta. Monia kohtauksia on vaikea ymmärtää yhdellä katsomalla.

Joskus kerronta loikkaa eteenpäin samalla tavalla kuin tv-sarjoissa on tapana tehdä uuden jakson alkaessa, ja välissä tapahtunut keritään jälkeenpäin kasaan. Moinen temppu pitää katsojan mielenkiintoa yllä tv-sarjassa, mutta elokuvassa se tipauttaa katsojan reestä. Kuulemma onkin ollut tarkoitus, että elokuvasaagasta muokattaisiin myöhemmin tv-sarja suoratoistokanaville, ja siihen on varmaankin varauduttu.

On miellyttävää nähdä The Walking Dead -näyttelijä Michael Rooker kerrankin mukavan miehen roolissa.

Lue Antti Selkokarin arvio elokuvasta täältä.

Katso: Max

* *

Kasvot kuvaruudussa (1976)

Ohjaus: Sidney Lumet. Pääosissa: Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall.

Kasvot kuvaruudussa on klassikkoelokuva, jota en muista aiemmin nähneeni. On siinä kyllä niin puuduttavan pitkiä monologeja ja saarnoja, etten ihmettele, vaikka olisin sen nähnyt ja unohtanut.

Elokuva kertoo tv-kuuluttajasta, joka nousee suursuosioon julistamalla totuuksia suorassa lähetyksessä. Maailma oli samalla mallilla jo 1970-luvulla. Istuvat presidentit ovat vaihtuneet, politiikka ja bisnes eivät.

Sidney Lumet teki kantaaottavia elokuvia, joissa on paljon sanottavaa. En ole katsonut niitä vuosiin, ja nyt mietin, ovatkohan ne kaikki samalla tavalla pötkömäisiä kuin tämäkin?

Katso: Yle Areena

* *

Hello Tomorrow! (2023)

Ensimmäinen kausi, 10 jaksoa. Luojat: Amit Bhalla ja Lucas Jansen. Pääosissa: Nicholas Podany, Billy Crudup, Haneefah Wood, Dewshane Williams, Hank Azaria, Alison Pill.

Hello Tomorrow! on huijaritarina kauppamatkustajista, jotka myyvät asuntoja Kuusta 1950-lukulaisessa vaihtoehtotodellisuudessa, jossa leijuvat autot, kömpelöt robotit ja kuuraketit ovat täyttä totta. Fiftarinostalgikkojen peruskarkkia.

Vain potku puuttuu. Juonenkäänteet ovat arvattavissa jo hyvissä ajoin, eivätkä arvoitukset tule yllätyksenä. Henkilöt ovat ihan kivoja mutta eivät rakastettavia.

Simpsonien faneille sarjasta löytyy keskeisessä roolissa Hank Azaria, joka on tuttu poliisipäällikkö Wiggumin, Moen, Apun ja kymmenien muiden ääninä. Vaikka kuinka kuuntelisi, hänen äänestään ei löydy vinkaisuakaan Wiggumista.

Katso: Apple TV

* *

Monarch: Legacy of Monsters (2023)

Ensimmäinen kausi, 10 jaksoa. Luojat: Chris Black ja Matt Fraction. Pääosissa: Anna Sawai, Ren Watabe, Kiersey Clemons, Mari Yamamoto, Wyatt Russell, Anders Holm, Kurt Russell.

En välitä hitustakaan Godzilloista tai muista vastaavista Kaiju-hirviöjutuista, sillä otuksissa ei ole minkäänlaista syvyyttä. Monarch: Legacy of Monsters -sarjassa on höttöinen juoni, mutta eri aikatasoissa kulkeva kerronta on toimiva. Dialogi on hyvin kirjoitettua, ja pidin siitä, että päähenkilöiden yhteys löytyy, kun paljastuu, että heidän isällään on ollut salaa kaksi perhettä samanaikaisesti eri puolilla maailmaa. Ei aivan tavanomaisin toimintasarjan juoni.

Sarjassa seikkaillaan maalla, merellä ja ilmassa, ja kierrellään milloin missäkin ympäri maailmaa. Pääjuonena on isän etsiminen, mutta tarinassa poukkoillaan niin moneen suuntaan, että sarjan juoni on pahimman lajin tilkkutäkki. Pahiksetkin ovat välistä hyviksiä ja toisinpäin.

Wyatt Russellin valinta nuoren Lee Shaw’n osaan on mainio, sillä hän on aivan kuin ilmetty nuori Kurt Russell, joka esittää sarjassa Lee Shaw’ta vanhana. No, Wyatt onkin Kurt Russellin ja Goldie Hawnin poika.

Katso: Apple TV

* *

Oikea vastaus

  • a) Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Gary Oldman esitti Sirius Mustaa vasta seuraavassa Harry Potter -elokuvassa Azkabanin vanki.

Lue juttusarjan edelliset osat täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Evästeinfo
Kulttuuritoimitus

Eväste on pieni tekstitiedosto, jonka internet-selain tallentaa käyttäjän laitteelle tämän tekemän sivustovierailun yhteydessä. Evästeitä tallennetaan ainoastaan niiltä sivustoilta, joita olet käynyt katsomassa. Evästeisiin ei sisälly henkilökohtaisia tietoja ja ne ovat sivustojen kävijöille vaarattomia: ne eivät vahingoita käyttäjän päätelaitetta tai tiedostoja, eikä niitä voi käyttää haittaohjelmien levittämiseen. Käyttäjän henkilötietoja ei voida tunnistaa pelkkien evästeiden avulla.

Evästeet vaikuttavat positiivisesti mm. käyttäjäystävällisyyteen, sillä niiden avulla valitsemasi sivusto avautuu jatkossa nopeammin vrt. ensimmäinen vierailukerta.

Evästeet voidaan ryhmitellä pakollisiin sekä ns. toiminnallisiin evästeisiin, jotka liittyvät esim. tuotekehitykseen, kävijämäärien seurantaan, mainonnan kohdentamiseen ja raportointiin.

PAKOLLISET EVÄSTEET

Pakollisia evästeitä ei voi estää, sillä ne liittyvät tietoturvaan ja sivuston teknisen toiminnan mahdollistamiseen. Esim. tällä sivustolla käytössä olevat sosiaalisen median jakonapit ovat oleellinen ja itsestäänselvä osa nykypäivän modernin sivuston teknistä rakennetta - siksi sosiaalisen median laajennuksia ei voi erikseen aktivoida tai deaktivoida. Käyttämällä kyseisiä jakolinkkejä hyväksyt sen, että somepalvelujen ylläpitäjät saavat tapahtumasta tiedon, jota ne voivat yhdistää muihin toisaalta kerättyihin tietoihin.

TOIMINNALLISET EVÄSTEET

Tällä sivustolla on käytössä ainoastaan yksi erikseen lisätty toiminnallinen eväste Google Analytics, joka on mahdollista sulkea pois päältä.

Pakolliset

Ilman näitä sivuston tekniseen toimintaan voi tulla ongelmia.

Google Analytics

Sivustoon on liitetty Google Analyticsin tuottama eväste, jolla seuraamme verkkosivuston vierailumääriä ja sivuston yleistä käyttöä.