VALOKUVATAIDE | Tervetuloa valokuvataiteilija Jari Arffmanin näyttelyyn. Baarikärpäset on viiden minuutin videoteos ihmisistä baarissa Tampereen Nekalassa. Tästä pääset katsomaan teoksen ja lukemaan taiteilijan ja galleristi-kuraattori Veikko Halmetojan esipuheet.
Valokuvat: Jari Arffman, 2020
Musiikki: Tapani Rinne, Grey/Green 2002, Iro Haarla, piano
Video: Marita Salonen, 2021
Kesto: 5’00’’
* *
* *
Esipuhe
Vaikuttaa siltä, että ihminen aiheena kasvaa Arffmanille koko ajan tärkeämmäksi.
Baarien maailmaan sijoittuvat kuvat tuovat esiin Arffmanin taidon rakentaa muotokuvan vaatima rauha keskelle tilannetta. Tarkkasilmäisissä henkilötutkielmissa mallit on pysäytetty kuvan ottoon kesken aterian tai oluen äärellä.
Kuvattavat ovat antautuneet kameralle ja luovuttaneet elämästään tuon hetken, jotta Arffman voi kertoa tarinansa. Heidän ansiostaan Arffman voi näyttää meille, miltä Tampere näyttää, millaiset ovat Tampereen kasvot.
Mäntässä 27.2.2021
Veikko Halmetoja
Galleristi, kuraattori
* *
Taiteilijan esipuhe
Dokumenttiprojekti Tampere on taiteellinen prosessi, jossa tuotan paikallisia kuvia ja inhimillistäen lokaalin ja globaalin maailman vuorovaikutusta. Teen teoksia, jotka kertovat siitä, että Tampereella ollaan aivan yhtä kuvanarvoisia kuin missä tahansa muualla maapallolla.
Dokumenttiprojekti Tampereen kuraattorina toimi sen ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2003–2006 Sara Hildénin silloinen museonjohtaja, professori ja taidemaalari Timo Vuorikoski. Viime vuoden loppupuolella valokuvaaja, visuaalisen viestinnän dosentti ja Backlight2020-valokuvafestivaalijohtaja Hannu Vanhasen kuratoiman DPT II -lätkäsarjan tekemisen aikaan loin Projektin ympärille kuraattoriverkoston taiteen maailmasta. Itsenäinen DPT-työskentelyni Baarikärpästen tapaan ei jää pois, mutta pääasiassa valokuvaan vuorovaikutuksessa verkostoni kanssa uusia DPT-sarjoja tulevien vuosien aikana.
Nyt olen tekemässä DPT II -valokuvataidekirjaa sen nykyvaiheesta, johon haluan liittää myös näyttelyitä. Yksi tapa tuoda sarjoja esille on videoteosyhteistyö Tapani Rinteen ja Kulttuuritoimituksen kanssa.
Tamperelaisten valokuvaaminen paikallisuudesta käsin eri kaupunginosissa on mielenkiintoista, koska nykyisen tiedon mukaan ihmiset ovat yhä enemmän – koronan vauhdittamina – kiinnostuneita heitä ympäröivästä lähiyhteiskunnastaan ja itsestään sen ilmentäjinä.
Tampereella on noin 70 valokuvauksellista kokonaisuutta muodostavaa kaupunginosaa, joista 19:ssä olen nyt käynyt valokuvaamassa ihmisiä elämässä elämäänsä ja tekemässä työtänsä.
Tamperelaiset ovat kauniita!
Tampereella 31.3.2021
Jari Arffman
”Nro2:n teosnimessä tuplanäsinneula tulee siitä, että Näsinneula näkyy heikosti kuvassa vasemmalla korvani korkeudella ja ’toinen’ näsinneula on ilmestynyt kuvan oikealle puolelle lähes symmetrisesti – se muodostuu Villa Impivaaran vaahterasta, haavasta tai koivusta ja niiden oksien ja rungon päällekkäisyyksistä.”
Jari Arffmanin näyttelyt Suomessa ja ulkomailla. Lue myös Jari Arffmanin haastattelu Kulttuuritoimituksessa ennen näyttelyn avajaisia.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Ruotsalainen Painkiller-sarja näyttää maan pitkän historian monikulttuurisena maana
TELEVISIO | Riemastuttavat päähenkilöt, ensiluokkaisen hyvät näyttelijät ja omintakeinen huumori ovat ruotsalaisen Painkiller-sarjan tukijalat.
Soiva elämä: Tampere Filharmonian soittajat äänestivät omista muotokuvistaan näyttelyn
NÄYTTELY | Tampere-talon Soiva elämä -näyttely esittelee talon sinfoniaorkesterin soittajien elämää konserttien ulkopuolella. Projektissa syntyi myös lyhytelokuva Lakana, jonka löydät tästä jutusta.