Aarre Raudes (AARRE), Iiris Aholainen ja Taneli Kemppi. Kuva: Arto Jalonen
KULTTUURITILA | Taidetila Ajan kanssa syntyi tarpeesta luoda maksuton ja kiireetön tila Tampereen keskustaan. Kotoisasti sisustettu paikka on Pyynikin uimahallin rakennuksessa.
”Olemme auki jouluaattona kaksi tuntia, jotta joku voi levätä hetken ja hengähtää.”
Päivi Vasara, teksti
Arto Jalonen, kuvat
Kaupungissa on hyvin vähän paikkoja, joissa ei tarvitse kuluttaa rahaa. Joissa voi vain olla ja ajatella tai vaikka kerätä energiaa ajattelemiseen.
Tähän tarpeeseen syntyi Ajan kanssa -niminen taidetila. Se on osa kaupungin välitilamallia.
Työryhmä istuu rennosti ja innostuneena vaaleanpunaisella sohvalla antamassa haastattelua Kulttuuritoimitukselle. Sohva on niin viehko, että huolisin, mutta haluajia on jo jonossa.
Taidetilasta kantavat vastuun ryijy- ja performanssitaiteilija Iiris Aholainen, sarjakuvien tekijä, monitaiteilija Taneli Kemppi ja Aarre Raudes, joka on rap-artisti AARRE.
Ajan kanssa on Pyynikin uimahallin rakennuksessa. Sisäänkäynti on Pirkankadun puolelta.
Jouluaattonakin se on auki, jotta joku stressaantunut voi tulla vaikka lukemaan kirjaa ja hengähtämään. Iiris vetää aattona rentoutushetken. Jouluaaton aukiolo on kello 12–14.
Tammikuuksi jatkoaika
Välitila-malli on Operaatio Pirkanmaan peruja. Nyt organisointi on siirtynyt kaupungeille. Iiris, Taneli ja AARRE tutustuivat Narttu Livessä linja-autoasemalla. Se oli välitilamallin pilotti.
Välitila tarkoittaa tiivistetysti kaupungin omistamaa paikkaa, jolle ei ole muuta tähdellistä käyttöä ja jonka voi antaa tilapäisesti kulttuurikäyttöön. Loistava idea, kun työhuoneista on pulaa. Kaupunki antaa tilan käyttöön vuokratta.
Tila on sisustettu kotoisasti. Vaaleanpunaisen sohvan lisäksi on muitakin huonekaluja Narttu Livestä ja tämän syksyn Ruudun takaa -tapahtumasta. On räsymattoja, seinillä sarjakuvia, ohjesäännöt ja hempeästi sisustettu iso kellarihuone.
– Olemme iloisia, että saimme tilan keskustasta hyvien kulkuyhteyksien varrelta, Iiris sanoo.
– Tämä on hyvien kohtaamisten tila. Eräs ihminen sanoi osuneensa juuri oikeaan paikkaan juuri oikeaan aikaan, kertoo Taneli.
Tätä ennen kolmikko kokoontui toistensa olohuoneissa. Tavallaan uimahallin talossa on nyt kaikkien kiinnostuneiden kaupunkilaisten yhteinen olohuone. Ajan kanssa -tilaan tullessa riisutaan takki ja kengät, aivan kuin kenen tahansa suomalaisen kotona.
Kelloa ei ole missään, koska päämääränä on, että sosiaalisen median pirstaloimassa ajassa on vastapaino: paikka, jossa viipyä ajan kanssa.
Työryhmä sai tilan marraskuuksi ja joulukuuksi. Äskettäin varmistui, että he saavat jatkaa vielä tammikuun.
Ajan kanssa -työryhmälle kävi hyvä tuuri, kun he valikoituivat välitilan saajiksi kymmenien hakijoiden joukosta.
Tapahtuu paljon
Muutama kuukausi on lyhyt aika, joten eletään kuin laboratoriossa ja keksitään mitä voisi tehdä.
Paljon onkin syntynyt: someteemainen open mic -tilaisuus, jossa oli akustista musiikkia, tekstejä ja puhetta, sateenkaari-ikkuna, radikaalit ristipistot, zine-myyjäiset, elokuvanäytös Neljän polven nauru ja kirjoituspaja.
AARRE tekee omassa nurkassaan biisejä uudelle levylle, Taneli piirtää sarjakuvia vastapäisessä nurkassa ja Iiris valmistaa ryijyjä sohvalla. Voi sanoa, että menossa on jatkuva performanssiesitys.
– Minulle kirjoituspaja on tosi tärkeä. Sitä vetää Indi Tajastus. Kirjoituspaja antaa vertaistukea. Osa kirjoittaa tavoitteellisesti, osa huvikseen ja jotkut eivät ole kirjoittaneet pitkään aikaan. Minulle tämä tila on merkinnyt paljon taiteellisen kehityksen kannalta, AARRE toteaa.
Vastavoima kulutushysterialle
On oikeastaan aika radikaalia, että kaupungissa on paikka, jonne voi mennä, eikä tarvitse ostaa jotakin. Voi vaan olla ja kuunnella itseään sekä haahuilla. Haahuilu ei kenties ole yhteiskunnallisesti korkealle arvostettua, mutta se on luovuuden lähde, myös hyvinvoinnin.
Työryhmä toivoo, että heidän onnistumistaan ei mitata vain sillä, mitä suoritteita he ovat saaneet aikaan, vaan otetaan huomioon, kuinka paljon he ovat luoneet hyvinvointia – myös itselleen.
– Tässä kerran muualta tullut juhliin menijä etsi turvallista paikkaa, missä voisi maskeerata itsensä. Se oli meillä. Hän teki maskinsa ja lähti juhliinsa, Taneli kertoo.
Monelle maksuttomuus on tärkeää.
Erityisen iloinen työryhmä on niistä, jotka tulevat tilaan toisenkin kerran. Se osoittaa, että on viihdytty ja saatu sitä hyvää oloa. Sellaista palautetta on saatu, että joku sanoo, että juuri tätä tarvitsin.
Paikka on löydetty. Yksi hyvä puoli ”markkinoinnissa” ovat isot näyteikkunat. Niiden takana on ollut lapsia vilkuttelemassa.
Yhteistyötä vireillä
Yhteistyökumppaneita on jo löytynyt. Jos tulevaisuutta olisi pidemmälti, niitä voisi kehkeytyä enemmän.
– Tarjoamme tilaa mielellämme käyttöön niille, joilla on jokin pieni idea, joka ei kanna kuukautta. Paikalla on aina joku työryhmästämme, koska tila on meidän vastuullamme, sanoo kolmikko.
Heidän mielestään on hieno asia kohdata uusia ihmisiä. Iiris on juuri valmistunut sosionomiksi. Hän on nähnyt, ettei siinäkään ammatissa ole kunnolla aikaa ihmisille. Kummallinen maailma, kun aikaa tavallaan on rajattomasti, pitää vain valita, mihin sen käyttää.
Kaikille koti ei ole se paikka, jossa voi levätä. Tähän voi olla hyvin monenlaisia syitä. Ehkäpä sitten voi poiketa taidetilaan ja ottaa vaikka lukunurkkauksesta kirjan käteensä.
Ajan kanssa -taidetila (Pirkankatu 10, Tampere) avoinna ke–to kello 11–18 ja pe–la kello 12–18.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Vireä kuvataide uhkaa kadota Etelä-Karjalasta – Lappeenrannan kulttuurin ”unelmavuosi” päättyy ikävissä tunnelmissa
KUVATAIDE | Pääkaupunkiseudun kohonneet näyttelykustannukset houkuttelevat taiteilijoita pitämään näyttelyitä muualla Suomessa, kuten esimerkiksi Lappeenrannassa, vaikka ostajia on vähemmän.
Allekirjoituksille loppukiri: Sakset seis! Suuri kulttuuriadressi sulkeutuu keskiviikkona 4.12.
ADRESSI | Kulttuuritoimitus kannustaa kaikkia loppukiriin, jotta kulttuurin leikkauksia vastustava Sakset seis! -adressi saa mahdollisimman paljon allekirjoituksia.
Tampereen Kirjafestareiden paneeli päättyi siihen, että kulttuurijournalismia tarvitaan
KESKUSTELU | Miksi kulttuurijournalismi on tärkeää? Ketä se kiinnostaa? Tässä keskustelun teemat lauantaina Tampereen kirjafestarien paneelissa.
Esinelainoja, satuhetkiä ja opastuksia − Valkeakosken kirjastoauto Walle yllättää monipuolisuudellaan
KIRJASTOT | Kirjastoauto Wallea koskeva loru kirjastoauton Facebookissa kuuluu: ”Kilometrejä karttuu ja kuskit vaihtuu / kirjoja saan kuljettaa / asiakkaille luettavaa”.