Viestin katkeamaton virta Ahaa Teatterin Streakissa harhauttaa luulemaan, että elämä on toisaalla

19.02.2023
Ahaa Teatteri STREAK teemu makinen pienempi

Teemu Mäkinen. Kuva: Jari Kivelä

TEATTERI | Ahaa teatterin ”Streak – katkeamaton” tuo näyttämölle välähdyksiä nuorten maailmasta somesta tutuin kerronnan keinoin.

”Näyttämöllä vilistävät tarinat lienevät tuttuja kaikista perheistä.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Streak – katkeamaton

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Jonna Wikström
 • Rooleissa: Oskar Hartman, Reetta Hyreen, Roosa Lehtinen ja Teemu Mäkinen
 • Kantaesitys: Ahaa Teatterissa 8.2.2023.

Lyhyitä kohtauksia nopeassa tempossa. Musiikkia, kuvia, tiiviitä repliikkejä. Näyttelijät eivät enimmäkseen puhu suoraan toisilleen, vaan kommunikoivat yleisöön katsoen, välillä vain toisiinsa vilkaisten. Ihan niin kuin me somen maailmaan uponneet usein teemme. Sen sijaan, että katsoisimme toisiamme silmiin, tuijotamme puhelimen ruutua. Jospa siellä tapahtuisi jotain kiinnostavaa.

Ahaa-teatterin uusin näytelmä Streak – katkeamaton haluaa tuoda esiin nuorten ääneen, joka meiltä vanhemmilta ehkä joskus jää kuulematta – tai ainakin ymmärtämättä. Näytelmän teemoista voi löytää ajan armottomuuden: pitää päättää oikeasta opiskelupaikasta, löytää seurustelukumppani, kelvata, pärjätä, vaikka sisällä tuntuisi kuinka epävarmalta tahansa.

* *

Olen sanonut tämän ennenkin: Ahaan lavastukset ovat kekseliäitä ja oivaltavia. Kiertueteatterin on pakko luottaa kompaktiin lavastukseen. Myös Streakissa käytetään taitavasti videoprojisointia ja kevyitä lavasteita. Kiitokset siis koko visuaalisesta suunnittelusta vastanneelle tiimille, Paula Koivuselle (lavastus- ja pukusuunnittelu), Antti Kaupille (valosuunnittelu) ja Jonna Wikströmille (videosuunnittelu).

Ahaa Teatteri STREAK roosa lehtinen kuvaaja jari kivela

Mitä sitten, jos haluaisi todella kovasti viettää oman prinsessapäivänsä, mutta tanssikaveri puuttuu? Roosa Lehtinen lukion toisen vuosikurssin opiskelijana. Kuva: Jari Kivelä

* *

Isojen teattereiden suuret näyttämöt tarjoavat runsaudensarvia. On virkistävää seurata minimalistista, mutta toimivaa lavastusta, joka tukee tarinaa. Nerokkuus piilee yksityiskohdissa: kun puhutaan sosiaalisesta mediasta, on hienoa, että videokuva näyttää oikeasti kännykän ruudulta ja heijastetaan liikkuvalle alustalle.

Näyttämölle on tuotu välähdyksiä kolmen nuoren maailmasta somen keinoin. Kuvat vilistävät, lyhyet viestit vaihtuvat. Ei somemaailma ole vieras katsojallekaan, moni meistä vanhoistakin lankeaa siihen ansaan, että uskoo kuvien esittämän maailman olevan totta. Joskus tuntuu, että nuoret ovat jopa tietoisempia somen lavastetuista kuvista kuin me vanhat. Silti: muilla tuntuu olevan kaikki paremmin.

* *

Käsikirjoittaja Jonna Wikström haluaa tarjota nuorille lohdullisen sanoman: kaikkea ei tarvitse tietää heti, on ihan ookoo olla epävarma, eivätkä aikuisetkaan valmiita ole. Nuorten ääni tulee näytelmässä kuuluviin Pajaston työpajoissa kerätyn aineiston ja tarinoiden kautta.

Näyttämöllä vilistävät tarinat lienevät tuttuja kaikista perheistä. Vanhempana tunnistin omia reaktioitani, vaikka omat nuoret ovatkin jo aikuisia, tai ainakin melkein aikuisia. Tarinan kolmen nuorta vievät meidät läpi yläkoulun viimeisten vuosien aina lukioon saakka.

Ahaa Teatteri STREAK reetta hyren oskar hartman kuvaaja jari kivela pieni

Mutta miksi Gandalf on mukana tarinassa? Gandalfin parran takana Oskar Hartman, Frodona Reetta Hyreen. Kuva: Jari Kivelä

* *

Streak on muuten somesovelluksen viestintäominaisuus kahden käyttäjän välillä. Se näyttää, kuinka monta päivää käyttäjät ovat viestitelleet toisilleen. Yksikin väliin jäänyt päivä tuhoaa streakin. Sanan voi suomentaa myös raidaksi, putkeksi tai tapahtumasarjaksi.

Teatteri suosittelee esitystä 13 vuotta täyttäneille.  Sehän on monen sosiaalisen palvelun ikäraja Suomessa. Snapchatissa, YouTubessa ja Instagramissa ikäraja on juuri tuo 13 vuotta, TikTokissa 12 vuotta ja Whatsappissa – yllätys yllätys – 16 vuotta. Myös viime vuoden aikana suosioon noussut BeReal on asettanut ikärajaksi 13 vuotta.

Jos tuntuu, että boomerin pää menee sekaisin, kannattaa kurkata vaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuille. Sieltä löytyy perustietoa erilaisista sosiaalisen median palveluista.

Marja Aaltio

* *

Streak – katkeamaton

 • Käsikirjoitus ja ohjaus Jonna Wikström
 • Lavastus- ja pukusuunnittelu Paula Koivunen
 • Äänisuunnittelu ja musiikki Markus Bonsdorff
 • Valosuunnittelu Antti Kauppi
 • Videosuunnittelu Jonna Wikström
 • Koreografi Soile Ojala
 • Laulujen sävellys ja sanoitus Aida Wikström
 • Näyttelijät Oskar Hartman, Reetta Hyreen, Roosa Lehtinen ja Teemu Mäkinen

Kantaesitys Tampereen Ahaa Teatterissa 8.2.2023. Seuraava esitys toukokuun alussa. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua