Pesänjako perustuu farssin klassisiin ominaisuuksiin – koomisiin juonenkäänteisiin ja väärinymmärryksiin

12.07.2021
Pesanjako Pyynikki2 1046

Senni Raappana, Lari Halme sekä alpakat Jackson ja Suttura. Kuva: Harri Hinkka

TEATTERI | Pyynikin kesäteatterin uutuuskomediassa kohelletaan, kuullaan Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin hittejä sekä ihastellaan alpakoita. Tasapainoinen roolitus ei heitä näytelmää lekkeriksi.

”Neljännen tähden annoin alpakoiden takia.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Pesänjako

  • Ohjaus: Marika Vapaavuori
  • Rooleissa: mm. Lari Halme, Sami Hintsanen, Sari Siikander ja Mari Turunen.
  • Ensi-ilta: Pyynikin Kesäteatteri 9.7.2021.

Farssi jakaa aina mielipiteitä. Ovien läimäyttely ja verbaali huumori naurattaa, mutta riittääkö se? Pyynikin Kesäteatterin Pesänjaossa oli näiden perinteisten farssielementtien lisäksi mukana musiikki, joka teki näytelmän viehättävämmäksi ja antoi juonelle tilaa hengittää.

Pesänjako on Ville Pusan, Jani Karvisen ja Sami Hintsasen kirjoittama uutuuskomedia. Mukana käsikirjoitustiimissä on ollut myös ohjaaja Marika Vapaavuori. Musiikkina kuullaan Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin hittejä, joita säestää Louie So.

Pertti Pasala (Hintsanen) lähettää pahoin velkaantuneen veljensä Jarmon (Lari Halme) turvaan Miriam Rockwoodin (Sari Siikander), iloisen lesken, kartanolle. Vastahakoinen Jarmo pakotetaan renkipojaksi Kaisan (Mari Turunen) ja Lissun (Senni Raappana) vetämälle alpakkatilalle. Juonen käänteissä on mukana niin Venäjän mafia, Suomen poliisi kuin kansainväliset taidemarkkinat.

Lari Halmeen näyttelijäntyötä on ilo katsoa. Halme on luotettavan hauska ja vakavimmillaan rehellisen uskottava. Näytelmän toisella puoliskolla pääsee irti myös Halmeen komediallinen puoli, ja ihastuneen miehen kehonkieli naurattaa. Pitkään komediaa tehneillä näyttelijöillä, kuten Halmeella tai Ville Majamaalla, kehollinen ilmaisu on varmaa ja näyttävää.

Sari Siikanderin kaltaisia, perinteisiä naiskomedienneja ei ole Suomessa montaa. Siikander on virkistävä lisä Tampereen komediakentällä. Senni Raappanan kaunis lauluääni vakuutti yleisön, ja aplodit raikuivat pitkään. Musiikkikomedia oli tasapainoisesti roolitettu – jokaisella näyttelijällä ja tyylillä oli paikkansa.

Pesanjako Pyynikki4 1051

Sami Hintsanen, Lari Halme, Mari Turunen, Senni Raappana ja Sari Siikander. Kuva: Harri Hinkka

Farssi perinteisesti päättyy aina onnellisesti. Pesänjaossakin perheenjäsenet löysivät toisensa ja elämän perusasiat tulivat turvattua. Jäin kuitenkin miettimään loppuratkaisua. Vaikka kaikki oli jo hyvin, löytyi kartanosta vielä lisää yllätyksiä. Eikö mikään riitä? Pitääkö näytelmässäkin mennä äärimmilleen?

Pesänjako oli perusvarmaa kesäteatteria, jonka parissa viihtyi parituntisen, kauniin kesäillan. Roolitus oli hyvin tehty ja farssin elkeet opeteltu. Käsikirjoittajat olivat perillä, mikä naurattaa suomalaista yleisöä, mutta muista vastaavista näytelmä erottuu musikaalisuutensa takia.

Neljännen tähden annoin alpakoiden takia. Toijalalainen Rockwood Alpacas on perheellemme entuudestaan tuttu paikka, ja nyt 30-päisen lauman Suttura ja Jackson olivat päässeet kesäteatterin tähdiksi. Alpakat ovat herkkiä ja arkoja eläimiä, mutta sulattivat varmasti yleisön sydämet.

Petra Stolt

* *

Pesänjako

  • Ohjaus Marika Vapaavuori
  • Rooleissa Lari Halme, Sami Hintsanen, Sari Siikander, Mari Turunen, Ville Majamaa, Pasi Sarikoski, Senni Raappana ja Louie So.
  • Ikäsuositus yli 12-vuotiaille.
  • Kesto 2h 10 min (sis. väliaika).
  • Ensi-ilta: Pyynikin Kesäteatterissa 9.7.2021. Esityksiä on 25.7.2021 asti. Esityskalenteriin täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua