Mikä virkistävä värimyrsky! Törnävän Something Rotten -musikaali on juuri niin hyvä kuin huhuttiinkin

23.07.2021
SomethingRotten 26 1 1200x800 1

Kuvat: Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri

TEATTERI | Parasta Something Rotten -musikaalissa ovat viittaukset Shakespeareen ja muihin musikaaleihin. Hauskaa on myös – no, hauskuus.

”Erityismaininta mainiosta puvustuksesta. Viuh vain, ja sateenkaaren väriset puvut tai muna-asut käväisivät lavalla eivätkä palanneet enää näyttelijöiden ylle.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Something Rotten

  • Ohjaus: Pekka Laasonen
  • Rooleissa: mm. Christoffer Strandberg, Jani Karvinen, Antti LJ Pääkkönen, Irina Isberg, Marko Maunuksela, Reeta Vestman, Henrik Hammarberg
  • Ensi-ilta: 10.7.2021. Esityksiä 21.8.2021 asti.

Törnävän kesäteatterin musikaalikomedia Something Rotten on saanut paikallismediassa suitsuttavia arvioita, eikä yleisökään ole jäänyt kylmäksi. Pakko se oli kokea, ja samalla todeta, että arviot osuivat oikeaan. Vietin katsomossa melkeinpä kesäni parhaimmat tunnit. Ainakin kovilla puupenkeillä vietetyistä.

Something Rotten – Jotain mätää on musikaalikomedia, joka kertoo kirjoittajaveljeksistä Retu (Jani Karvinen) ja Ruune Perä (Antti LJ Pääkkönen), jotka kärsivät William Shakespearen (Cristoffer Strandberg) suurmenestyksestä. Shakespeare kirjoittaa hittinäytelmän toisensa perään ja nauttii valtavasta kansansuosiosta.

Lavalla Shakespeare muistuttaa hieman nuorta Neumannia, kun taas Retu ja Ruune ovat tavallisia pulliaisia. Pian veljekset lähtevät tavoittelemaan tähteyttä ja toteuttamaan ennennäkemätöntä näytelmää. Se nostaisi heidät näytelmänikkareiden kunniapaikalle, ohi keekoilevan Shakespearen.

Tosin veljeksistä vain Retu on enemmän maineen perään. Ruune on runopoika, joka seuraa mieluiten sydämensä ääntä. Tästä eroavaisuudesta ja monesta muusta yhteensattumasta sekä 1500–1600-lukujen taitteen asettamista seikoista (rutto!) johtuen lavalla alkaa melkoinen väärinkäsitysten, juonitteluiden ja yllätysten pyöritys.

Näytelmässä tehdään siis näytelmää (tai musikaalissa musikaalia). Hauskaa on, että väsättävä näytelmä päästään myös näkemään, eli siitä ei pelkästään puhuta.

SomethingRotten 14 1 1200x800 1

* *

Laulut ja niiden taidokkaat käännökset (Mikko Koivusalo) vievät tarinaa eteenpäin, välillä vähän taaksekin, ja ovat kerta kaikkiaan mainioita kaikki. Kaikki näyttelijät eivät ole aivan yhtä hyviä laulajia kuin toiset, mutta ei se haittaa.

Eniten odotin yhdentoista vuoden takaisen Tangokuninkaan Marko Maunukselan lauluosuuksia. Pidin hänestä kovasti jo Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaalissa. Myös Antti LJ Pääkkösen laulua kuuntelen mielelläni. Niin myös puhetta. Ääninäyttelijänä ahkerasti toiminut Pääkkönen osaa päästää vaivattomasti ääniä, joiden päästäminen todennäköisesti ei ole kovin vaivatonta. Reeta Vestmanin lauluosuudet ovat myös omaa luokkaansa.

Pääroolin esittänyt Jani Karvinen puolestaan on parhaimmillaan puheosuuksissa. Ei sillä, että hän laulaisi huonosti. Hän on vain niin hyvä kateuksissaan puhisevana kirjailijana. William Shakespearen roolissa Cristoffer Sandberg on niinikään elementissään.

Huomaa muuten, että yhtenäiskulttuurin aika on todella ohi. Something Rottenia on markkinoitu melko voimakkaasti Cristoffer Strandbergin nimellä ja kasvoilla. Onhan hän televisiosta tuttu hahmo. Kuitenkaan vierustoverini ei tunnistanut häntä, ei nimestä eikä naamasta. Hän aprikoi jopa, olisiko Shakespearen hahmon näyttelijä kenties Cristal Snow. Hän ei katso analogista televisiota lainkaan, joten ”koko kansan suosikki” oli hänelle tuntematon. Parhaiten hän tunnisti näyttelijöistä muusikkonakin tunnetun Reeta Vestmanin.

SomethingRotten MarkoMaunuksela 1200x800 1

* *

Something Rotten kestäisi toisenkin katselukerran. Näin siksi, että se sisälsi melkoisen määrän Shakespeare-viittauksia ja ammensi kohtauksia, musiikkia ja hahmoja tunnetuista niin monista musikaaleista, ettei niiden bongaamiseen yhden illan keskittymiskyky riittänyt. Varsinkin kun laulut tuntuivat olevan usein hujauksessa ohi.

Erityismaininta mainiosta puvustuksesta. Se näytti hauskalta ja myös erittäin työläältä toteuttaa. Viuh vain, ja sateenkaaren väriset puvut tai muna-asut käväisivät lavalla eivätkä palanneet enää näyttelijöiden ylle.

Kun nyt erityismainintoja alettiin jaella, niin miten olisi vielä yksi: Henrik Hammarbergin (kyllä, Irwin Goodmanin poika) rooli puritaanina oli herkullinen.

Miesnäyttelijöiden kalukukkarot olivat sopivasti överit, ja alapäävitsit naurattivat kaikkia ikäluokkia. Näytelmässä otettiin mukavasti yleisö myös mukaan, mutta ei vaivaannuttavalla tavalla.

Kirsi Haapamatti

SomethingRotten musikaali 1200x794 2

* *

Something Rotten

  • Musikaali Törnävän kesäteatterissa Seinäjoella.
  • Ohjaus Pekka Laasonen.
  • Suomen kantaesityksen suomentanut Mikko Koivusalo.
  • Rooleissa Christoffer Strandberg, Jani Karvinen, Antti LJ Pääkkönen, Irina Isberg, Marko Maunuksela, Reeta Vestman, Henrik Hammarberg, Jyri Numminen, Elina Haikka, Julius Martikainen, Pyry Smolander ja Katriina Sinisalo.
  • Ensi-ilta 10.7.2021. Esityksiä 21.8.2021 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua