Koko perheen musiikkinäytelmä Merimonsterit sukeltaa syvälle meren arvoituksiin

23.10.2023
Merimonsterit 3 (300 dpi)

Kuvat: Tampereen Työväen Teatteri

TEATTERI | Fyysisen teatterin taiturit Marc Gassot ja Anna Kuusamo vievät lastenteatterin uudelle tasolle Tampereen Työväen Teatterin esityksessä.

”Eleet ja ilmeet ovat isoja, vartalot taipuvat moneksi.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Merimonsterit

 • Käsikirjoitus ja ohjaus: Laura Ruohonen
 • Rooleissa: Anna Kuusamo, Marc Gassot, Aino Rättyä
 • Ensi-ilta: Tampereen Työväen Teatterissa 19.10.2023.

Viime aikoina Suomessa on käyty arvokeskustelua lastenkulttuurista. Onko lastenkulttuuri yhtä tärkeää kuin aikuisten kulttuuri? Kun tarkastellaan Tampereen Työväen Teatteria, on sen näkökulma selvä. TTT julkaisee lähes vuosittain yhden ison tai pienen lasten tai koko perheen näytelmän. Usein esitykset nähdään pienemmillä näyttämöillä, mutta joskus on nähty jotain jopa isolla näyttämöllä – esimerkiksi ihana Mestaritonttu vuonna 2015.

Kesällä 2019 kävin Merikeskus Wellamossa Kotkassa Merimonsterit-näyttelyssä. Koko tila oli pehmeä, täynnä yllätyksiä ja päättyi maailman reunaan. Merimonsterit-näytelmässä tämä kaikki yhdistyy vahvaksi, visuaaliseksi maailmaksi. Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan pehmeät ja sympaattiset monsterit heräävät eloon ja täyttävät lavan huumorilla.

Merimonsterit 1 (300 dpi)

Marc Gassot ja Anna Kuusamo.

Marc Gassot’n ja Anna Kuusamon tutkijakaksikko on koko esityksen sydän. Molempien vahvuuksiin kuuluu fyysinen näytteleminen. Eleet ja ilmeet ovat isoja, vartalot taipuvat moneksi. Marc Gassot’n Hammurapu on villi hahmo, joka viihdyttää varmasti koko perhettä. Muusikko Aino Rättyän lempeästä hahmosta voivat lapset puolestaan ottaa mallia ja mallintaa lavalla nähtäviä tunteita.

Vanhojen merikarttojen hirviöt on herätetty henkiin juuri sopivalla tavalla. Näytelmä ei pelota perheen pienimpiä, ja esityksen kerrotaankin sopivan 5–100-vuotiaille. 12-vuotiaalle seuralaiselleni juoni oli hieman hitaanpuoleinen, mutta nuorempien katsojien mieleen oli esityksen vuorovaikutteinen sisältö.

Merimonsterit 5 (301)

Oikealla Aino Rättyä.

Tutkijat juttelevat katsojien kanssa ja ottavat huomioon, mitä katsomosta kerrotaan – eivät oleta. Esitys on lasten kanssa samalla tasolla ja tekee teatterista saavutettavampaa. Ehkä myös innostaa katsojia teatteriin uudelleenkin.

Petra Stolt

Ps. Helmikuussa 2024 Merimonsterit-näyttely avautuu Turun ihanaan merimuseo Forum Marinumiin!

* *

Merimonsterit

 • Käsikirjoitus ja ohjaus Laura Ruohonen
 • Musiikki Markus Fagerudd
 • Lavastussuunnittelu Ksenia Peretrukhina
 • Monsterit ja pukusuunnittelu Erika Kallasmaa
 • Valosuunnittelu Jaakko Sirainen
 • Videosuunnittelu Matias Ojanen
 • Äänisuunnittelu Niklas Vainio
 • Rooleissa Anna Kuusamo, Marc Gassot, Aino Rättyä ja TTT:n loistavat näyttämöhenkilöt

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 19.10.2023. Esityksiä 29.12. asti. Esityskalenteriin täältä.

* *

Äänestä meitä!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit äänestää meitä 2.11.2023 asti osoitteessa www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys. 

Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa, jonka Yle TV1 lähettää suorana lähetyksenä 24.11.2023.

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua