KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Katastrofin hetkellä tarvitaan kylmäpäisyyttä, yhteishenkeä ja toimintaa – arviossa TTT:n Come From Away

23.09.2022
come from away DSC03369 1536x1024 1

Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Samuel Harjanne pyörittää Come from Away -musikaalissa pariakymmentä näyttelijää asemasta toiseen muutaman kymmenen sekunnin pulssilla.

”World Trade Centeriin kohdistuneet iskut 11.9.2001 olivat huomiotalouden kannalta tehokkain tapa herättää maailman mielenkiinto ja pelästyttää hyvinvointiyhteiskunnan asukkaat kaikkialla.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Come from Away

 • Ohjaus: Samuel Harjanne
 • Käsikirjoitus, laulujen sanat ja musiikki: Irene Sankoff ja David Hein
 • Ensi-ilta: Tampereen Työväen Teatterin Suurella näyttämöllä 21.9.2022.

Tämä vuosi on ollut ikävien, omaa perusturvallisuutta natisuttavien uutisten vuosi.

Niin, meille, pienelle osalle maailman väestöä. Viimeiset kymmenen tai kolmekymmentä vuotta ovat olleet sitä joillekin muille, sodan tai nälänhädän alla oleville ihmisille.

Elämän katastrofit ovat suhteellisia. World Trade Centeriin kohdistuneet iskut 11.9.2001 olivat huomiotalouden kannalta tehokkain tapa herättää maailman mielenkiinto ja pelästyttää hyvinvointiyhteiskunnan asukkaat kaikkialla.

WTC:n tarina on oman sukupolveni avainkokemus, niin kuin ovat kuukävely, vuoden 2005 tsunami, pandemia ja Ukrainan sota. Ukrainan sota heristelee suomalaisen perusturvallisuudelle erityisen vahvasti ja nyt Venäjän osittainenkin liikekannallepano: te, siinä naapurissa, muistakaa yhteinen rajamme.

Katastrofin hetkellä tarvitaan kylmäpäisyyttä, yhteishenkeä ja toimintaa. Avuttomille on tarjottava suojaa, lämpöä ja ruokaa, terveyssiteitä ja silmätippoja – ja tietenkin vähän viskiä.

come from away DSC05593 1537x1024 1

Juhlan aika on koittanut. Kuva: Kari Sunnari

* *

Come from Away -musikaali syntyi kymmenisen vuotta sitten ideasta, kuinka ihan tavalliset ihmiset Ganderin 10 000 asukkaan pikkukaupungissa Newfounlandin saarella Kanadassa suhtautuivat 7 000 yllättävään pakolaiseen.

Kun Yhdysvaltain ilmatila suljettiin 11.9.2001, koneet ohjattiin laskeutumaan muualle. Ganderiin laskeutui vuorokauden aikana 38 isoa konetta ja niiden seitsemäntuhatta matkustajaa vauvasta vaariin, 90 kansallisuuden edustajia.

Siitä musikaali kertoo, haastatteluaineiston pohjalta koottuna.

Come from Away on pikamusikaali. Sitä se on tekstiltään, musiikiltaan ja rakenteeltaan.

Sitä se on myös näyttämötoteutukseltaan. Improilun iloista on otettu kaikki irti. Eriparituolit vaihtavat lennosta paikkaansa matkustamoksi ja kapakaksi, koulun suojatiloihin ja lentokentälle.

come from away DSC03420 1535x1024 1

Mika Honkasen yksinäisen lontoolaisen ja Jonna Järnefeltin texasilaisen välttely kasvaa hurmioksi. Kuva: Kari Sunnari

* *

Ohjaaja Samuel Harjanne pyörittää pariakymmentä näyttelijää asemasta toiseen muutaman kymmenen sekunnin pulssilla.

Alkupuolella on tietysti pakko ladata jännitettä ja pidettävä ruletti pyörimässä, mutta vähän rasittavaa kehittelyä on seurata, kun melodiapuolella ei ole mitään erityistä muistettavaa. Johtoaiheet ja soolot ovat kateissa.

Katsoja ei ehdi mukaan, kun koko ajan tuutataan.

Huomaan tuijottavani äärettömän rumia vaatteita, noita istumattomia pusakoita, liian suuria paitapuseroita, kelmeitä kuoseja ja kauhtuneita neuleita. No, sitähän vuoden 2000 epookki oli.

Kun päähenkilö, naislentokapteeni, saa kertoa elämäntarinansa, alkaa tarina eheytyä ja rakentua.

Nina Tapio on suvereeni esilaulaja ja solisti. Hän purkaa koskettavasti traagista tilannetta.

Hiski Vihertörmä on toinen näyttämöllepanon ankkuri, monissa hahmoissaan. Liikunnallisesti poliisista espanjalaishurmuriksi salamana vaihtava tekijä tekee roolinsa kuin trampoliinilla.

come from away kuva lento 21 scaled 1 920x1024 1

Kapteeni tietää (Nina Tapio, edessä) ja osaa toimia. Kuva: Kari Sunnari

* *

Ihmissuhdenäytelmäkin tämä on. Kun tuhannet toisilleen tuntemattomat pakotetaan yhteen useiksi päiviksi, romanssejakin syntyy.

Mika Honkasen esittämän yksinäisen lontoolaisen ja Jonna Järnefeltin Texasin keltaruusun välttely kasvaa hurmioksi. Palomiesten kohtaloita selvittävät Ganderin naiset joutuvat yllättäen myös henkilökohtaisen tragedian äärelle.

Pidän kokonaisuuden perusjuonteesta, inhimillisyydestä yli kaiken, mutta en niinkään innostu tämän kokonaisuuden pakkaamisesta vähän latteaksi musiikilliseksi potpuriksi, joka ei yllä täysveriseksi musikaaliksi.

Anne Välinoro

Come from Away

 • Käsikirjoitus, laulujen sanat ja musiikki Irene Sankoff ja David Hein
 • Tekstin suomennos Reita Lounatvuori
 • Laulujen suomennos Hanna Kaila
 • Ohjaus Samuel Harjanne
 • Koreografia Mirva Mäkinen
 • Kapellimestarit Sean Mayes ja Tony Sikström
 • Lavastussuunnittelu Erkki Saarainen
 • Pukusuunnittelu Marjaana Mutanen
 • Valosuunnittelu Eero Auvinen
 • Äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa
 • Rooleissa Jonna Järnefelt, Petra Karjalainen, Kaija Kärkinen, Heidi Kiviharju, Nina Tapio, Pihla Pohjolainen, Hiski Vihertörmä, Saska Pulkkinen, Jerry Wahlforss, Matti Leino, Jari Leppänen, Mika Honkanen, Jisook Kim, Tanja Varha, Leo Ikhilor, Arne Nylander

Ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterin isolla näyttämöllä 21.9.2022. Esityksiä 31.12.2022 asti. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua