Kovaksi keitetyt kissanpäivät – arviossa päätösosa Blacksad-seikkailusta Kun kaikki sortuu

26.02.2024
BSpääkuva

Kuva: Kimmo Ylönen. Piirros: Juanjo Guarnido

SARJAKUVA | Etsiväkissa Blacksad kynsii tiensä läpi salaisuuksien verhon Juan Diaz Canalesin ja Juanjo Guarnidon seitsemännessä albumissa.

”Kun suurkaupungissa kuokkii, voi törmätä ruumiinmuotoisiin salaisuuksiin.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Blacksad 7: Kun kaikki sortuu – toinen osa

  • Käsikirjoitus: Juan Diaz Canales.
  • Piirros ja värit: Juanjo Guarnido
  • Suomentanut: Kirsi Kinnunen
  • Story House Egmont, 2024.
  • 56 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

John Blacksad syntyi köyhään perheeseen kadun varjoisalle puolelle. Armeija opetti kuritta kasvaneen poikasen taistelemaan paljain käsin ja ampumaan tarkasti. Toisen maailmansodan taistelukentiltä kotiutunut veteraani asettui New Yorkiin.

Taalansa hän ansaitsee yksityisetsivän toimessa. Blacksad on iso tummaturkkinen kollikissa.

Vasta julkaistu seitsemäs Blacksad-kirja Kun kaikki sortuu (Story House Egmont, 2024) on kahteen osaan jaetun tarinan päätösjakso. Edellinen kirja päättyi kuilun reunalle.

Etsiväkissan ystävä lehtilumikko Weekly on pidätetty henkirikoksesta syytettynä. Murhaajalokki Shelby vaappuu vapaana ja rikollisen rakentajahaukka Solomonin liiketoimet kukoistavat. Tarina jatkuu kaivuutöillä, ja kun suurkaupungissa kuokkii, voi törmätä ruumiinmuotoisiin salaisuuksiin.

BSkuva2

Silmienne edessä, piirros muuttuu maalaukseksi.

Espanjalainen tekijäkaksikko, käsikirjoittaja Juan Diaz Canales ja piirtäjä Juanjo Guarnido, aloitti sarjan työstämisen vuosituhannen vaihteessa. He pukivat kissalle popliinitakin ja kansoittivat suurkaupungin kaikenlajisilla eläimillä.

Sarjakuvan ja animaation parissa jo vuosia työskennelleet ammattilaiset olivat yksituumaisesti päättäneet katsoa, miten pitkälle jo monien hiihtämällä ladulla pääsee. Salapoliisitarinoita on keitetty kovaksi jo 1920-luvulta ja sarjakuvissa eläimet on puettu ihmisen tamineisiin monen monituista kertaa.

Ranskalainen Dargaud julkaisi ensimmäisen Blacksad-kirjan vuonna 2000. Canales ja Guarnido onnistuivat luomaan hyvin myyvän ja palkintopöytiä tyhjentävän sarjakuvaeepoksen.

BSkuva3

Ruumiinmuotoja ruumishuoneella.

Suomessa sarjan ensimmäinen osa, Blacksad: Kissa varjoisilta kujilta, ilmestyi vuonna 2006. Arktinen Banaani julkaisi myös seuraavat kirjat Valkoinen valtakunta, Punainen sielu ja Hiljainen helvetti. Vuonna 2013 ilmestyneen viidennen kirjan Amarillo julkaisi sarjan nykyinen kustantaja Egmont. Kaikilla kirjoilla on yhtenäinen ulkoasu. Sivut ovat suurikokoiset ja kannet kovat. Kaikki osat on suomentanut Kirsi Kinnunen.

Juanjo Guarnido on alusta asti tehnyt jokaisen kuvan vaivoja säästämättä. Sarjan edetessä viiva on vielä entisestään terävöitynyt. Kuvat ovat yksityiskohtia täynnä, mutta huolella sommitellut sivut ja aukeamat antavat piirrokselle tilaa hengittää. Väritetyt kuvat rajautuvat selkeiksi ruuduiksi, vaikka varsinaista reunaviivaa ei olekaan. Ilmeikkäät otukset esittävät ihmisen osaa tarkasti ajankuvatulla näyttämöllä. Hahmojen liike rullaa kuin animaatiossa. Toimintajaksot pysäytetään haukkaamaan happea kuin näppäiltäisiin akustisella säröjyräkertsin jälkeen.

BStkuva4

Räntää vihmoo.

Hienoa piirrosta sävyttää upea väritys, joka ansaitsee paikan sarjakuvan mainehallissa. Valon käsittely on poikkeuksellisen elävää. Tässäkin kirjassa tekijäkaksikon apuna väritystyössä on ollut Hermeline Janicot-Tixier.

Upea piirros kuvittaa kunnianhimoista käsikirjoitusta. Jos ensimmäinen kirja vielä tyytyikin tavoittelemaan kovaksikeitetyn gangsteritarinan tunnelmia lajityypin tuttuihin tunnusmerkkeihin nojaten, ovat tarinat sarjan edetessä kasvaneet kaiken aikaa kerroksia. Seitsemännessä kirjassa käsikirjoitus nousee vihdoin lähes piirrosta vastaavaan mestariluokkaan. Tarina on tumma ja uskottava. Tyylilajille tyypillinen kertojaääni sanoittaa kiemuraisen juonen hienosti kasaan. Puhekuplissa veistellään terävästi.

BSkuva5

Yksinäinen etsivä löytää rakkauden?

Kustantajan sivuilla Kun kaikki sortuu esiteltiin ensimmäisen osan ilmestyttyä koko sarjan loppuhuipennuksena. Sellaisena minä tämän luin ja sellaiseksi tämä hyvin kävisi. Tekijäkaksikon raaka ideatimantti on muutaman albumin mitassa hioutunut täyteen loistoon.

Päähenkilö on kasvanut hieman pastissinomaisesta luonnoksesta kokonaiseksi hahmoksi. Samoin tarinankerronta on kasvanut irti viittauksista, ja tuonut aikuisten ihmisten aiheet vakuuttavasti eläintarinaan.

Kimmo Ylönen

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua