Judge Dreddin sanomalehtistrippien kokoelma on tutustumisen arvoinen – arviossa Kuoleman morsian

11.06.2024
DreddKansi

Kuva: Jalava

SARJAKUVA | Judge Dreddin ylikansoitetussa dystopiassa ihmisten epätoivo ja tyhmyys pitävät tuomarit kiireisinä.

”Hommia riittää, kun satojen miljoonien asukkaiden kaupungeissa kunnon kansalaiset ovat vähemmistönä.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Judge Dredd: Kuoleman morsian

  • Suomentanut Jukka Heiskanen.
  • Jalava, 2024.
  • 144 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Vuonna 1977 2000AD-sarjakuvalehdessä ensiesiintymisensä tehnyt Judge Dredd kuvaa kovaotteisten Tuomarien elämää tulevaisuuden dystopiassa, jossa ihmiset asuvat valtavien suurkaupunkien jättiläiskortteleissa. John Wagnerin, Carlos Ezquerran ja Pat Millsin luoma, myös omassa julkaisussaan seikkaillut Judge Dredd on suomalaisillekin lukijoille tuttu yli 30 suomennetulla albumillaan.

Kuoleman morsian -nimellä (Jalava, 2024) julkaistu vaakatasoinen plärä-albumi pitää sisällään Daily Star -lehdessä 1980-luvulla julkaistut neljä pitkää ja neljä lyhyttä seikkailua. Tarinoita ei ole aiemmin julkaistu suomeksi.

Sekä poliisin, oikeusistuimen että teloittajan valtuuksilla pääosin työttömistä ja rikollisista koostuvien kansalaisten toimintaa valvovat tuomarit liikkuvat järeästi aseistetuilla moottoripyörillä ja tuomitsevat lainrikkojia eristyskuutioihin. Hommia riittää, kun satojen miljoonien asukkaiden kaupungeissa kunnon kansalaiset ovat vähemmistönä ja ties minkälaiset mellakat, kapinat sekä niin superrikolliset kuin tavalliset epätoivoiset ihmiset värittävät työpäiviä.

Yhden näistä suurkaupungeista, Mega Cityn 1:n tuomari Dredd on jämerine leukoineen ja chucknorrismaisine ”selviydyin yksin kaikista” -tyyleineen se pelätyin lainvalvoja. Dreddin toiminnasta saattaa paikoin pilkahtaa humaania empatiaa, mutta yleensä hän joutuu ottamaan iskuja vastaan ja vieläkin enemmän niitä jakelemaan.

Wagnerin ja myös yhtenä Batmanin tekijänä tunnetun Alan Grantin kirjoittamat ja Ron Smithin, Ian Gibsonin, Steve Dillonin (Hellblazer, Preacher, The Punisher) sekä Mick McMahonin piirtämät tarinat herkuttelevat Dreddin parhailla vihollisilla eli Angelin rikollisperheellä ja toisesta ulottuvuudesta tulleella Judge Deathillä, jolle pelkkä elämä on rikos. Mukana on myös pyrokineettinen tappaja, kannibalismiin heilahtavat syömiskilpailut ja muita ihmiselämän absurdeja ylilyöntejä.

Kuoleman morsiamesta selviää, mitä tapahtuu, kun Angelin rikollisperheen jäsenen Mean Machinen yhdestä neljään ulottuvan raivosäätimen neula napsahtaa neljään ja puoleen? Millaista jälkeä tulee, kun lihavuudellaan kilpailevien supersyöjien ruokaan on lisätty syömishimoa lisäävää hormonia? Entä miksi Jimbon morsian Roxanne päättää vaihtaa sulhonsa hiukan mätänevämpään malliin?

Kuoleman morsiamen tarinoissa päästään hienosti sisälle Judge Dreddin maailman ylikansoitettuun raadollisuuteen, mutta ihan klassikkoleiman tarinoita albumi ei tarjoile. Vaikka Jukka Heiskasen toimivasti suomentaman ja Jalavan pätevästi pakkaaman albumin mustavalkoinen piirrosasu on rutinoitujen piirtäjien käsialaa, toimii Judge Dredd muutaman pykälän paremmin klassisessa albumimuodossa kuin sanomalehtistrippien sinänsä taiten toteutetussa kokoomassa. Kuoleman morsian on joka tapauksessa tutustumisen arvoinen paketti kaikille Dreddin ystäville.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua