Abba sai Tampereen tanssimaan – Rajaton ja Tampere Filharmonia Tampere-talossa

13.01.2024
thumbnail IMG 3395

Kuva: Marja Heinonen

MUSIIKKI | Tampere-talon Isossa salissa soinut Thank You for the Music -konsertti avasi komeasti Tampere Filharmonian uuden vuoden. 

Rajaton & Tampere Filharmonia: ABBA – Thank You for the Music. Tampere-talo, Iso sali, 12.1.2024.

Kiitos Rajaton, Tampere Filharmonia ja Abba! Raikas yhdistelmä toi iloa ja valoa maailmassa vellovien huonojen uutisten keskelle. Samalla torstaina ja perjantaina täydelle 1800-paikkaiselle salille Tampere-talossa soinut Thank You for the Music -konsertti avasi komeasti Tampere Filharmonian uuden vuoden. 

Liikkeelle lähdettiin Filharmonian esittämällä sikermällä Abban tutuista kappaleista vuosikymmenien ajalta. Setin avasi ja lopetti luonnollisesti Waterloo, Abban euroviisuvoittokappale vuodelta 1974, mistä yhtyeen tarina toden teolla aikoinaan alkoi. Nyt, vuonna 2024, vietetään Abban euroviisuvoiton 50-vuotisjuhlavuotta.

Kun sikermä loppui, mikrofonin otti haltuunsa kapellimestari Eero Lehtimäki. Hän on johtanut lähes kaikkia kotimaisia orkestereita ja toimi Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja ylikapellimestarina vuosina 2019–2022.

Siinä alkupotpuri, hän aloitti ja kertoi miten on kuunnellut omaa Abba-suosikkiaan, vuonna 2006 Sinfonia Lahden kanssa levytettyä kokonaisuutta, satoja kertoja. ”Valehtelematta”, Lehtimäki vakuutti ja kutsui leveästi hymyillen sisään illan päätähden, Rajaton-yhtyeen.

Siitä voi olla montaa mieltä, kuka tai mikä oli illan päätähti. Yleisöä oli vetänyt paikalle Rajaton, mutta moni oli tullut Abban musiikin ja moni Tampere Filharmonian innoittamana. Samalla rivillä kanssani istunut herrasmies kertoi, että Rajaton on kestosuosikki, mutta Filharmonia oli ollut viimeinen sysäys paikalle tuloon.

* *

Abban popmusiikki koskettaa ihmisiä monin eri tavoin ja tasoin. Mamma Mia -musikaaliversiot ja vuonna 2008 ensi-iltansa saanut samanniminen elokuva ovat varmasti tehneet monista Abban hiteistä vieläkin tunnetumpia ja synnyttäneet tiiviitä siteitä useisiin kappaleisiin. Monenlaiset kytkennät näkyivät myös yleisössä, ikähaitari ulottui laidasta laitaan.

Nautittavan illan tarjoilivat Rajattoman Essi Wuorela (sopraano), Aili Ikonen (sopraano), Soila Sariola (altto), Ahti Paunu (baritoni) ja Jussi Chydenius (basso).

Rajaton on tullut tunnetuksi erityisesti ennakkoluulottomasta asenteestaan erilaisia musiikkityylejä kohtaan ja musiikillisten raja-aitojen rikkomisesta. Yhtye konsertoi ympäri maailmaa niin yksin kuin sinfoniaorkesterien solistina. Rajaton ei ole käynyt tätä ennen Tampereella ABBA-setillään, mutta se on vetänyt salit täyteen muualla Suomessa. Rajaton on kiertäneet samalla ohjelmistolla myös Yhdysvalloissa.

thumbnail IMG 3415

Kuva: Marja Heinonen

* *

Rajaton ja Filharmonia tarjoilivat ensimmäisellä puoliskolla Abban menevimmät diskohitit. Hämäläisyleisökin lämpeni hiljalleen, kun Rajaton esitti tuttuja hyvänmielen kappaleita toisensa perään. Tampere-talon suuressa salissa fiilistä levittivät muun muassa Dancing Queen, Money Money Money, Take A Chance On Me, Chiquitita, SOS ja tietysti Mamma Mia.

Konsertissa kuultiin Abbaa myös Rajattoman tutulla a cappella -tyylillä. Ensimmäisellä puoliskolla hieno Head Over Heels ja toisella suorastaan upea Fernando.

Jälkipuoliskolla konsertissa tunnelma rakentui Abban vakavampien hittien kautta lopun lähes vallattomaan menoon. Kukapa ei tietäisi kappaleita Knowing Me Knowing You tai The Winner Takes It All. Yleisö taputti monissa kappaleissa mukana. Yritys virittää ”Tampereen torstai-illan riehakkain karaoke” ei kuitenkaan saanut väkeä vielä kunnolla irrottelemaan, mutta konsertin lopussa Voulez vous -kappaleella aloitettu encore ja Jussi Chydeniuksen ilmaan heittämä tanssiinkutsu nosti yleisön ylös penkeistä, heiluttamaan peppua ja ottamaan tanssiaskelia.

Abban musiikkiin on sisäänrakennettu hyvä fiilis ja Rajaton onnistui kasvattamaan sen kuplivaan kuohuun. Thank You for the Music -biisin ilo tarttui ja vei minutkin mukanaan. Tunnustan, että en pysty kirjaamaan konsertin lopun kappalelistaa, koska tanssin musiikin ja elämänilon viemänä Tampere-talon lattialla.

Marja Heinonen, teksti ja kuvat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua