Topi Salmen muistelut isästään Vexistä jäävät vaisuksi – arviossa Isäni Vexi

09.11.2023
IsäniVexi

Vexi ja Topi Salmi. Kuvat: Jukka Lehtinen / Tammi

KIRJAT | Topi Salmi tutustui isäänsä kunnolla vasta alettuaan työskennellä 1990-luvun alussa alle kaksikymppisenä Flamingossa-levy-yhtiössä. Musiikkibisnes yhdisti isää ja poikaa.

”Jäljelle jää vimmattu toive, että joku kirjoittaisi kunnollisen elämäkerran Vexi Salmesta.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Topi Salmi & Tommi E. Virtanen: Isäni Vexi

  • Tammi, 2023.
  • 341 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Harvoin tulee kirjoja lukiessa huijattu olo. Nyt tuli. Ensin hupeni odotus Vexi Salmen (1942–2020) elämäkerrasta, sitten katosi kertomus isä Vexistä. Jäljelle jäi kolmisen sataa sivua Topi Salmen muisteluita lähinnä omasta urastaan sekä isän ja pojan yhteisistä vuosista levy-yhtiö Flamingossa.

Topi Salmi tutustui isäänsä kunnolla vasta alettuaan työskennellä 1990-luvun alussa alle kaksikymppisenä Flamingossa. Musiikkibisnes yhdisti isää ja poikaa. Poika aloitti varastomiehenä, mutta näki koko ajan isänsä toimet sanoittajana ja tuottajana. Topi Salmi päätyi Flamingon jälkeen perustamaan omia levy-yhtiöitä, Turenki Recordsin ja Emsalö Musicin.

Samannäköinen ura kulminoitui myös laulutekstien kirjoittamisessa. Topi Emil Salmi aloitti muutamaan sataan julkaistuun lauluun ulottuvan tekstittäjäuransa ”Mä jeejätkä oon /mä kova jätkä oon” -riimillä. Vexi Salmen laulutekstejä jäi melkein kahdeksantuhatta. Varsinaista kirjoittajakoulua isä ei pojalleen antanut. Lukeminen on ollut paras opettaja.

Toki Salmen ja Tommi E. Virtasen Isäni Vexikirjalla (Tammi, 2023) on myös ansionsa. Kun katsoo populaarimusiikkia, jonka liepeillä on nimi Vexi Salmi, näkee myös palasia merkittävästä osasta suomalaista kevyen musiikin historiaa. On hittitehtaan työtoverit Kassu Halonen ja Kisu Järnström. On Markku Veijalaista, Puolikuuta, Vesku Loiria, Irwiniä, Kirkaa, Kuju Hyttistä, tenavatähti Konsta Hietasta, Jussi Hakulista. Mielenkiintoista on myös levytysten historian eteneminen fyysisistä tuotteista digitaalisiksi. Samaan sarjaan kuuluu myös Anttiloiden suuri merkitys levymyynnille.

Ja kyllä, kirjasta piirtyy jotakin Vexi Salmen ärhäkästä luonteesta, ehdottomuudesta, rakkaudesta taiteeseen. Toisaalta tulee surullinen olo alkoholistin pojan puolesta. Viimeinen luku tasoittaa kertoessaan seesteisemmästä vanhenevasta Vexistä ja kollegaksi kohonneesta Topista.

Kirja on helppolukuinen, mutta teksti kärsii välillä liian lyhyistä luvuista ja luettelomaisuudesta. Jäljelle jää vimmattu toive, että joku kirjoittaisi kunnollisen elämäkerran Vexi Salmesta. Sen hän on ehdottomasti ansainnut.

Marja Mustakallio

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua