Super-Ricks saa kaikki nuotiopiiriinsä – Perjantai-ohjelman isäntä avaa kirjassaan elämänsä surut ja ihmeet

01.12.2023
Verkkosivu uutiset pääkuva 14

Kuva: Minerva

KIRJAT | Mikä ja kuka Sean Ricks on? Siitä Elämäni juoksu kertoo.

”Ricks päästää lukijan niihin heikoimpiin hetkiinsä, mitä ilman pienikään elämäkerta ei toimisi.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Sean Ricks: Elämäni juoksu

  • Minerva, 2023.
  • 250 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Sympaattista tarinointia koko analogisen tv-katsojakansan Perjantai-mieheltä – sitä Sean Ricksin Elämäni juoksu (Minerva, 2023) tarjoaa.

Perjantai-ohjelma on viimeisiä yhtenäiskulttuuria luovia linnakkeita televisiokartalla. Se nostaa esiin kutkuttavat aiheet kuolemasta kuolemattomuuteen ja Ukrainan sodasta mielenterveyteen.

Taitavan juontajan ansiosta – juontajaparejakin ohjelmalla on sen seitsemän elinvuoden aikana ollut – ja juuri Sean Ricksiin henkilöityneenä katsoja tietää odottaa lempeän uteliasta käsittelytapaa aiheelle kuin aiheelle. Mutta toisaalta niin, että kysymykset ja haastateltavat yllättävät. Ricks ottaa ihmiset nuotiopiiriinsä.

Mutta mikä ja kuka Ricks sitten on? Siitä Elämäni juoksu kertoo. Isoon tarinaan, Saariselällä lokakuussa juostuun 50 kilometrin ultramaratoniin sisällytetty avainkokemusten pohdinta tuottaa kirjallisen hölkän kohti varhain imusolmukesyöpään menehtynyttä isää.

Amerikkalainen isä jäi hänen mieleensä omalla tavallaan täydellisenä ihmisenä, joka oli hyvä ratsastaja, leppeä sanailija, hauska ja samalla syvällinen pitkä mies. Kuitenkaan Sean ei 38 vuoden ikään mennessä ollut päässyt sinuiksi isän kanssa.

”Isättömyys on ollut minulle elämäni syvin ja näkyvin haava, jonka päälle kasvaneen ruven olen repinyt aina uudelleen auki. Olen jollain tapaa miettinyt isää elämäni jokaisena päivänä.”

* *

Sean Ricksiä voisi pitää hymypoikana. Mieshän valaisee koko ruudun päättäessään haastattelunsa tokaisuun: ”Ihanaa, kun olitte täällä. Kiitos teille.”

Ricksille itselleen hänen suurin silmänkääntötemppunsa on juuri tuo myötäelävä iloisuus. Niin, vaikka pakka on ollut sekaisin ja kortit levällään.

Ricks päästää lukijan niihin heikoimpiin hetkiinsä, mitä ilman pienikään elämäkerta ei toimisi.

Elämään on mahtunut syömishäiriötä, terapiaa ja sairaslomia vaativa valtava ahdistus, riittämättömyyden tunne, avioero, selittämätön paha olo. Niistäkin on Sean Ricks tehty.

Ja isä on jossain, se vahva pärjääjä, eikä kuitenkaan pysty auttamaan.

Ja niin myös hän, kuten moni apua hakeva, törmää huonoon terapiaan.

Kuvaukset avun hakemisesta olisivat pelkästään koomisia, jolleivat ne olisi niin totta.

Terapeutti panee leikkimään roolileikkejä oman elämänsä bussinkuljettajana, vaikka apua hakeva on laihtunut kymmeniä kiloja lyhyessä ajassa ja näkee pelkkiä painajaisia.

* *

Isän tavoittelu on kuin pitkä juoksu Saariselällä. Siinä Ricks tulee miesten sarjan viimeiseksi. Mutta tulee maaliin. Seitsemän tunnin aikana hän on ehtinyt miettiä kaikenlaista, pelätä, vajota epätoivoon, olla voittamaton ja maailman suurin keskinkertaisuus.

Senkin Ricks myöntää, että juoksuharrastuksella on edelleen yhteys syömishäiriöön. Hän haluaa polttaa rasvaa eikä olla löllö vatsakas.

Mutta juoksemisessa on se hyvä puoli, että se palauttaa todellisuuteen. Se on kivulloista eikä päästä haaveilemaan.

Sean Ricksin pienoiselämäkerran seuraksi sopii katsoa Superihmiset – piilotettua kykyä etsimässä -sarjaa, jossa Ricks haastaa itsensä aivotutkija Katri Saarikiven tuuppaamana omaksumaan kykyjä, jotka tuntuvat täysin mahdottomilta.

Hän testaa, miten hän pärjäisi sokeana, miten kylmäaltistuminen lisää stressinsietokykyä ja miten häpeän voi ylittää. On mukana myös ultrajuoksukin.

Elämäni juoksu on pieni kirja, täynnä haparoivia askeleita arjessa ja satunnaisia huomioita elämän varrelta. Se on kirjoittajansa näköinen, ei yritä mitään, mutta kertoo yksityiskohdissaan paljon.

* *

Entä isä? Löytääkö Sean Anthony-isän, armeijassa uransa rakentaneen pelottoman miehen, jolle Colin Powellkin lähetti kirjeen kiittääkseen?

Sean ehtii käydä myös siskonsa mieliksi ja kustantamana selvänäkijällä. Etäistunnossa Lontoossa olevan selvänäkijän kanssa Sean kysyy, mitä isälle kuuluu.

Vastaus saa vaikenemaan. Vain kyyneleet tulvivat.

Anne Välinoro

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua