Presidentin puoliso Jenni Haukio osaa olla kiitollinen vuosistaan kultaisessa häkissä

02.06.2023
Jenni Haukio2

Kuva: Laura Malmivaara

KIRJAT | Runoilijanakin tunnetun Jenni Haukion Sinun tähtesi täällä on muistelmateos, joka sisältää puheita ja kolumneja.

”Teos ei sisällä suuria paljastuksia vallan verhojen takaa, ei isoja juoruja takahuoneista.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Jenni Haukio: Sinun tähtesi täällä – Vuodet tasavallan presidentin puolisona

  • WSOY, 2023.
  • 304 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Kokoomuksen puoluetoimistossa viestintäpäällikkönä työskennellyt Jenni Haukio joutui muuttamaan elämänsä suunnan, kun avioitui Eduskunnan puhemies Sauli Niinistön (kok.) kanssa tammikuun alussa vuonna 2009. Hän halusi asettaa tarkan rajan yksityisen ja julkisen elämänsä välille, vaikka tavisarki ei enää ollut mahdollista.

Muistelmakirjassaan Sinun tähtesi täällä (WSOY, 2023) Haukio ei kerro suoraan, missä määrin osasi oikeasti odottaa joutuvansa muutaman vuoden kuluttua tasavallan presidentin puolisoksi, maan äidiksi ja ensimmäiseksi naiseksi. Joku voisi kysyä, oliko kaikki sittenkin osa tarkkaan suunniteltua strategiaa.

Aivan puskista parin seuraava elämänmuutos ei tietenkään tullut, koska Niinistö oli jo ollut presidenttiehdokkaana vuoden 2006 vaaleissa ja saanut 48,2 prosenttia äänistä. Sillä kertaa voiton vei toiselle kaudelle pyrkinyt presidentti Tarja Halonen (sd.) 51,8 prosentillaan.

Seuraavalla kerralla toisen äänestyskierroksen vastustaja oli Pekka Haavisto (vihr.), ja voittajan saalis kasvoi 62,6 prosenttiin. Sama prosenttiluku toistui vuoden 2018 vaaleissa, mikä takasi presidenttiparille ilman toista vaalikierrosta yhteensä 12 vuoden elämän kultaisessa häkissä.

Viestintäpäällikön ammatistaan huolimatta rouva Jenni Haukio ei kertomansa mukaan osannut ennakolta sisäistää, miten suurta median kiinnostus olisi. Uteliaita eivät ole olleet ainoastaan media-ammattilaiset, eli kuvaajat ja kirjoittajat, vaan koko kansa.

Edes koiraa ei Jenni Haukio ole voinut ulkoiluttaa Mäntyniemen kulmilla, etteikö joku ole bongannut kuuluisaa emäntää. Ilmeisesti naamioituminen aurinkolaseihin ja päähineiseen ovat sentään toimineet toivotulla tavalla muutamia kertoja.

Erityisen suuri kiinnostus Jenni Haukiota kohtaan selittynee muun muassa sillä, että hän on 29 vuotta puolisoaan nuorempi. Niinistö ehti mennä ensimmäisen kerran naimisiin jo ennen tulevan puolisonsa syntymää ja Niinistön esikoinen on nykyistä äitipuoltaan kaksi vuotta vanhempi.

Jenni Haukio Kirjankansi (kopio)

* *

Sinun tähtesi täällä on sopivasti monimerkityksinen nimi kirjalle. Jenni Haukio on eräänlainen tähti ja miehensä tähden valintojaan tehnyt. Kirjan teksti on suoraa, yksinkertaista ja selkeää, helppolukuista asiaproosaa. Teos ei sisällä suuria paljastuksia vallan verhojen takaa, ei isoja juoruja takahuoneista eikä mitään kovin syvällistä analyysia instituutiosta, jota kyllä pohditaan.

Mielestäni on tehty aivan oikea valinta siinä, että Haukio kutsuu puolisoaan pelkäksi Sauliksi. Niinhän tekevät kansalaisetkin. Olisi liian etäännyttävää kirjoittaa esimerkiksi ”herra presidentistä” tai vaikkapa ”aviomiehestä”.

Saman asian tekstinä kirjoitetun kanssa olisi muutamissa osuuksissa ajanut pelkkä valokuvaliite lyhyine selostuksineen. Esimerkiksi valtiovierailuista ei ole avattavana juuri mitään sen enempää kuin esimerkiksi matkoista tehdyt reportaasit yleensä kertovat.

Paitsi, että nykyään lehdistökään ei ole enää kovin kiinnostunut valtiovierailuista, koska ne eivät anna mitään uutisellista. Pelkät poseeraukset, kättelyt, kumartelut, tutustumiskäynnit ja illallispöytien prameus ovat yhtä tyhjän kanssa.

On lähes liikuttavaa, miten Haukio havainnoi ja tulkitsee Pohjolan kuninkaallisten ja Amerikan johtajien reaktioita vierailuihin ja niiden diplomatiaan kuuluviin pieniin lahjoihin. Ollaan otettuja, innostuneita, vaikuttuneita ja ilahtuneita. Kyse on kuitenkin vain työhön kuuluvista tavoista ja velvollisuuksista, joita kukin hoitaa parhaansa mukaan – ja laajan avustajakaartinsa tuella.

Toki Haukio tarjoilee joitakin aidosti liikuttavia kohtia. Näin on esimerkiksi hänen kertoessaan bostoninterrieri Lennun elämästä ja kuolemasta. Sen sijaan vuodatukset sotiemme sankareista ja lotista vaikuttavat sen rinnalla teeskentelyltä, niin paljon kuin hän vakuuttaakin arvostavansa menneitä sukupolvia.

Vahvimmillaan Jenni Haukio on kertoessaan omasta työstään kirjallisuuden ja kulttuurin parissa. Rivien välistä käy ilmi, että tehtävä Turun Kirjamessujen ohjelmajohtajana on ollut hänelle suorastaan henkireikä. Sitä kautta ammentamaansa osaamista hän on kaiken lisäksi voinut hyödyntää roolissaan tasavallan presidentin puolisona.

* *

Sinun tähtesi täällä on erityisen kiinnostavaa luettavaa siksi, ettei kaikilla aiempien presidenttien puolisoilla ole ollut tapana kuvata kautensa tapahtumia vastaavalla tavalla. Kaikki eivät ole edes olleet samaan tapaan taitavia kirjoittajia kuin tohtoriksikin hiljattain väitellyt Haukio.

Aivan yksiselitteisesti julkaisusta ei käy ilmi, mikä tarkoitus ja tavoite on ollut näiden muistelmien julkaisemisella juuri nyt eikä vasta vuoden kuluttua. Väistämättä lukijan mieleen nousee kysymys, millainen presidentin puoliso olisi herra Antonio Flores, jos nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto valitaan seuraavaksi presidentiksi.

Flores kertoi lehtijutussa tänä vuonna, ettei oikein ole valmis edustuspuolisoksi, koska rakastaa elämäänsä, matkustamista ja omaa työtään parturikampaajana. Toisaalta, ehkä hänkin onnistuu muokkaamaan vapaaehtoistyön kaltaisesta velvollisuudestaan mielekkään, mikäli sellainen tilanne lankeaa kohdalle. Niin on tehnyt omalla vuorollaan Jenni Haukiokin, joka väittää tajunneensa jokaisen päivän ainutkertaisuuden.

Aila-Liisa Laurila

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua