Mitäpä sitä poliisi karanteenissa muuta kuin vanhoja murhia? Arviossa Ragnar Jónassonin Repeämä

29.05.2024
JonassonRepeama

Kuvat: Tammi

KIRJAT | Ari Thor -sarjan kolmas osa kutoo seittejään arkielämän varjoissa. Paine kasvaa ja repeäminen tapahtuu, mutta suuret kohahdukset ja äkkikäänteet jäävät kokematta.

”Jónassonin kyky rakentaa tunnelmaa ja avata mysteerien solmuja kantaa pikkuhiljaa.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Ragnar Jónasson: Repeämä

  • Suomentanut Antti Saarilahti.
  • Tammi, 2024.
  • 308 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Ragnar Jónassonin poliisisankarin Ari Thorin palvelupaikka Siglufjörðurin kaupunki asetetaan karanteeniin tappavan kulkutaudin takia. Sairastumista vältellessään ja järjellistä puuhaa vailla Thor alkaa selvitellä 50 vuoden takaista kuolemantapausta, jossa kahden nuorenparin seikkailu asumattoman vuonon ainoina asukkaina päättyi traagiseen kuolemaan. Nyt esille on putkahtanut vanha valokuva, jossa seurueen kanssa poseeraa täysin tuntematon nuorukainen.

Reykjavikissa kaapataan vauva lastenvaunuista. Sellaista ei ole sattunut Islannissa miesmuistiin, jos koskaan. Ari Thorin toimittajaystävää Isrúnia työllistää samaan aikaan vallan huipulle asti nivoituva yliajo sekä omat terveysmurheet. Liittyvätkö tapaukset toisiinsa? Kuinka Thor pystyy toimimaan tappavan kulkutaudin hiljentämässä taajamassaan?

Islantilaisen kauniinkarun luonnon ja tummasyisen pimeyden keskellä karanteeni ja hankalat yhteydet luovat aivan omanlaistaan maisematapettia rikosten selvittelylle, jonka lomassa ihmiset kasvavat iloineen ja murheineen. Omien isovanhempiensa kodista inspiraation hakeminen poliisihahmonsa taloon tuo henkilökohtaista perspektiiviä dekkaritarinaan.

Jónassonin kyky rakentaa tunnelmaa ja avata mysteerien solmuja pikkuhiljaa kantaa myös Ari Thor -sarjan kolmatta osaa, joskin ihan edellisten osien terävyyteen Repeämä (suom. Antti Saarilahti; Tammi, 2024) ei yllä. Päähenkilöiden ajatukset tuntuvat olevan enemmän kiinni omien elämien käänteiden parissa, mysteerit selvitetään vähän siinä sivussa.

Tummimmillaan tarina on siinä vaiheessa, kun joku vaanii vauvansa kanssa elämään totuttelevaa nuorta perhettä. Paine kasvaa ja repeäminen tapahtuu, mutta suuret kohahdukset ja äkkikäänteet jäävät kokematta.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua