Leon Brownin jalkapalloseikkailut jatkuvat läpimurron partaalla – arviossa Enkelin nyrkki

02.07.2024
Behmenkeli

Kuvat: Veikko Somerpuro / Tammi

KIRJAT | Nuorten jalkapalloseikkailutrilogian keskimmäinen osa syventää hahmoja ja jatkokehittää juonikuvioita melko toimivasti.

”Jalkapallomaailman glorian ohella päivittäinen arki tulee kirjassa herkullisesti esille.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Jukka Behm: Enkelin nyrkki

  • Tammi, 2024.
  • 344 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Jukka Behmin jalkapalloaiheinen nuortenkirja Ihmepoika Leon (Tammi, 2023) käynnisti Leon Brownista, jalkapallojoukkue Takojista ja sen nuorisoakatemiasta Hammersmith Unitedista kertovan trilogian. Esikoisosa oli lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana ja voitti Topelius-palkinnon.

Nyt sarja jatkuu Enkelin nyrkillä (Tammi, 2024) ja Leon Brownin jalkapallouran etenemisellä Takojien akatemiassa. Kaikki ei kuitenkaan ole pelkkää silkkiä ja samettia. Joukkueella menee huonosti ja oudot varkaudet ja uhkaukset synkentävät tunnelmaa.

Behm onnistuu mainiosti sukeltamaan jalkapalloakatemian kilpailukeskeiseen maailmaan, jossa kehityspaineet ovat suuret, koska palkinnot mahdollisesta läpimurrosta ammattilaisuuteen ovat suuria. Kilpailevia halukkaita tähtirooliin riittää ja lahjoista huolimatta töitä pitää jaksaa tehdä. Valioliigan sijasta puhutaan Noble Leaguesta ja tarina vilahtelee väännöksiä oikeista joukkueista King’s Park Angelsistä East Ham Athleticiin. Jalkapallomaailman glorian ohella päivittäinen arki treeneineen, peleineen ja rakenteineen tulee kirjassa herkullisesti esille.

Tätinsä Agathan ja tämän miehen Jackin kotoa Leon ei tukea saa, pikemminkin Jack yrittää hyötyä Leonin mahdollisesti tulevasta rahakkaasta urasta. Niinpä Leon joutuu Harry Potterin tapaan pakenemaan tätinsä kotoa. Ensimmäisessä osassa löydetystä poptähtiäidistä ei ole turvasatamaksi ja isän henkilöllisyys on edelleen mysteeri. Onneksi Leonin siipiensä suojaan ottanut höntsypappaporukka auttaa, valmentaja Ronald perheineen on tukena ja paras joukkuekaveri Amadou Mbengue kuuntelee. Yllättäviäkin ystäviä ja apukäsiä löytyy.

* *

Behm syventää toimivasti Leon Brownin kasvutarinaa jalkapallounelman keskiössä. Melko perinteiseen teinitarinan tapaan ongelmat ystävien, perheen ja kasvattajien kanssa selviäisivät ehkä helpommin, jos ottaisi rohkeammin puheeksi eikä jäisi arpomaan, huolehtisi sosiaalisista suhteistaan paremmin ja ottaisi asioista enemmän selvää. Draamaa toki lisää oikeaan elämään verrattuna Leonia seuraava ja kiristävä stalkkeri, jonka motiivit paljastuvat pikkuhiljaa. Leonin lahjakkuus ja jalostuva jalkapalloura herättävät myös kateutta ja ahneutta.

Maradonan legendaarisen Jumalan käden tapaan vaikealle kaudelle ratkaisevan käänteen antavan ”enkelin nyrkin” yksi suuria haasteita on sen sijainti trilogian keskimmäisenä osana. Henkilöiden kehitteleminen jatkuu ja juoni tihenee, mutta kaikki on edelleen kesken eikä keskeisiä ratkaisuja voi vielä paljastaa. Haastava keskimmäinen osa ei silti pelkästään jatka edellistä ja lataa paukkuja tulevaan kliimaksiin, vaan toimii kohtuullisen hyvin myös itsenäisenä lukukokemuksena.

Ilkka Valpasvuo

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua