Lastenkirjoina ja animaationa suomalaislapsille tutuksi tullut Kaarle pääsee jo kymmenenteen seikkailuunsa – Kaarle palatsissa ja mitalijahdissa

23.11.2021
KaarlePääkuva

Kuvat: Art House

LASTENKIRJAT | Kaarle-koiran hyväntahtoiset seikkailut vievät kahdessa uusimmassa taskukirjassa urheilun ja kuninkaallisen lastenhoidon maailmoihin.

”Lastenkirjamaailman MacGyverin seikkailut ratkeavat käsillä olevista tarvikkeista rakennettavaan mielikuvitukselliseen ratkaisuun.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars / 3.5 out of 5 stars

Alex T. Smith: Kaarle palatsissa / Kaarle mitalijahdissa

  • Art House, 2021.
  • 96 sivua
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Kaarle eli alkuperäiskieliseltä nimeltään Claude on sympaattinen ja hyväntahtoinen pieni koira, joka parhaan ystävänsä, mukavuudenhaluisen nukkaisen sukan, Lordi Nukkasukan, kanssa päätyy aina hoitamaan homman ja pelastamaan päivän kuin koirapartio Ryhmä Hau konsanaan. Brittiläisen lastenkirjailijan Alex T. Smithin menestyssarja pääsee Art Housen tänä syksynä julkaisemilla Palatsissa ja Mitalijahdissa -kirjoillaan jo kymmenenteen osaansa.

Kaava on aina sama. Kaarle asuu hienostuneiden Herra ja Rouva Kiiltokenkäsen taloudessa ja jää köllöttelemään isäntäväen lähtiessä töihin tai muille riennoille. Pariskunnan palatessa Kaarlella on aina jotain seikkailulta mukaan tarttunutta makuusopessaan, mutta silti Kiiltokenkäset ovat siinä luulossa, että Kaarle on taas makoillut koko päivän. Siinä välissä ehtii tapahtua monenmoista.

Kaikelle seikkailulle vastahankaisen sukkaystävän, hienohelmaisen Lordi Nukkasukan lisäksi Kaarlen vakivarustukseen kuuluu baskeri, josta Eka Vekaran tapaan löytyy kaikki tarpeellinen koosta riippumatta. Muun muassa Palatsissa-kirjan lastenhoitokeikan pelastavat hatusta kaivetut katapultti, surffilauta, paistinlasta ja mojova pino hillotorttuja. Lastenkirjamaailman MacGyverin seikkailut yleensä ratkeavat käsillä olevista tarvikkeista rakennettavaan mielikuvitukselliseen ratkaisuun. Kun nokkela Kaarle on vielä aina valmis auttamaan ja seikkailemaan, on luontevaa, että katseet kääntyvät häneen.

Kotikatunsa Kuonokujan lisäksi Kaarle tuntuu tuntevan koko kotikaupunkinsa Tassulan, onhan hän auttavaisena ja reippaana ehtinyt auttaa niin leipuri herra Herkkupullaa kuin kampaaja Belinda Hippu-Hitusta. Tai Palatsissa-tarinassa prinsessa Tiara Kimallusta.

Riina Behlin käännökset tavoittavat osuvissa nimileikeissään alkuperäiskielisten kaltaisen hassuttelun. Myös Kaarle-kirjojen mieleenpainuvasta esittelykaavasta pidetään suomennoksessa toimivasti kiinni.

Kaarlekannet

Kaarle mitalijahdissa esittelee Kaarlen yhden superkyvyn, eli tehokkaasti lakaisevan kaatumisen. Vaikka sankarimme teloo kompastuessaan urheilukisoja avaavan paraatiorkesterin, kukaan ei suutu Kaarlelle vaan hän pääsee testaamaan taitojaan eri urheilulajien parissa. Totta kai mukana täytyy olla myös pari pahista himoitsemassa kisojen palkintoja. Mitalijahdissa onkin juoneltaan niitä hiukan keskinkertaisempia Kaarleja, vaikka sen visuaalinen anti onkin melkoista ilotulitusta ja sarjalle ominaisesta horjumattomasta yltiöpositiivisuudesta pidetään takuuvarmasti kiinni.

Palatsissa toimii paremmin. Sadepäivän seikkailuksi tarjoutuu kuninkaallinen palatsivierailu lastenhoitopesteineen, joka ei oikein suju Kaarlelta ja Lordi Nukkasukalta. Ilman pahiksiakin luodaan sankareita, kun kaksikko ratkaisee yhdessä lasten kanssa pikaisen remonttihaasteen ja hurmaa samalla juhlia viettävän kuningattaren. Ja taas kaikki taputtavat ja hurraavat.

Kaarlet ovat hauskoja ja veikeitä ja antavat visuaalisesti paljon. Pienen taskukirjan kokoiset albumit käyttävät Smithille omaleimaista kuvamaailmaa vahvasti ison ja sopivan harvan tekstin rinnalla värikkäänä ja tapahtumarikkaana kuvakertomuksena. Kaarleista nauttiakseen ei välttämättä tarvitse osata edes lukea; juonenkäänteistä saa hyvän kuvan ilmankin.

Ilkka Valpasvuo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua