KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Britney Spears karkasi vankilastaan ja avasi suunsa – arviossa Nainen minussa

Ilkka Valpasvuo
11.11.2023
Nainen minussa kansi 2.indd

Kuva: Johnny Kniga

KIRJAT | Poptähden omaelämäkerta on jumalaan uskovan Etelän tytön suoraviivainen tilinteko tähteyden kipupisteistä sekä luottamuksen ja perheen muodostaman turvaverkon pettämisestä.

”Vaikeastakin lapsuudesta huolimatta voi luoda oman tapansa elää ja tehdä unelmista totta. Paitsi jos isä vie rahat.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Britney Spears: Nainen minussa

  • Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen.
  • Johnny Kniga, 2023.
  • 267 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Mississippin McCombissa Yhdysvalloissa 2. joulukuuta 1981 syntynyt ja samassa paikassa koulua käynyt, mutta 40 kilometrin päässä Louisianan Kentwoodissa lapsuutensa asunut Britney Jean Spears on 150 miljoonalla myydyllä levyllään yksi maailman menestyneimpiä musiikkiartisteja.

Vuonna 1999 julkaistu debyyttialbumi …Baby One More Time (Jive, 1999) rysäytti saman tien Britneyn koko maailman tietoisuuteen ja vaikutti seuraavana vuonna seuranneen Oops! I Did It Again -albumin (Jive, 2000) ohella niin sanotun teinipopin uuteen nousuun popmusiikin aallonharjalle.

Julkisuudessa kasvanut teinisensaatio on elänyt melko myrskyisen elämän, johon sisältyy lapsitähteyttä, isän alkoholismia, suhde Justin Timberlaken kanssa (jonka herra päätti tekstiviestillä), saman suhteen aikana läpikäyty abortti, megakiertueita, hittejä, kohuja, paparazzien pakoilua, kaksi jälkeläistä sekä 13 vuotta elämää isän holhouksen alaisena. Tästä vankilasta Spears pääsi karkuun vasta vuonna 2021. Nyt Spears kirjoittaa elämästään omilla ehdoillaan, musiikista, kuuluisuudesta, äitiydestä ja taistelusta kohti itsenäisyyttä.

Jorma-Veikko Sappisen suomentaman Nainen minussa -omaelämäkerran (Johnny Kniga, 2023) kiitoksissa mainitaan kirjoituskumppanit, joten tuskin Britney on kirjaa täysin itsenäisesti kirjoittanut, vaikka tekijätiedoissa ei muita tekijöitä mainitakaan.

Kirjan näkökulma on luonnollisesti Britneyn oma kokemus elämästään, mutta kun muiden näkemyksiä ei kuulla, lukija alkaa miettiä, mikä on totuus. Onko esimerkiksi kaikki syyt holhouksen alaiseksi joutumisen perusteista kuultu? Kirjan perusteella ne kuulostavat vain ja ainoastaan taloudelliselta hyväksikäytöltä ja vanhempien ahneudelta. Onko holhous oikeusmurha vai ovatko väliintulot ja vieroitukset olleet oikeutettuja ja tarpeellisia? Oliko nuori tähti oman elämänsä ruorissa vai ei?

* *

Jos Britneyn kokemus asioista on totuus, on hän itse ollut toki naiivi, toiminut tyhmästi ja uskonut läheisistään liian hyvää, mutta hänen perheensä se vasta hirviömäisesti onkin toiminut: kiristäneet omaa lastaan tahkoamaan perheelle miljoonia, tai muuten tämä ei saa nähdä omia pieniä lapsiaan. Pahaa tekee sekä Britneyn isän rakkaudettomuus että äidin kyvyttömyys puolustaa omaa lastaan.

Nainen minussa on osa Britney Spearsin taistelua perheensä luomaa vankilaa vastaan, vihainen ja pettynyt puheenvuoro oman perheen rikkomasta luottamuksesta, itsenäistymisestä aikuiseksi naiseksi ikuisen teinineitsyt-imagon kahleista ja voimahuuto seksististä maailmaa vastaan, jossa samanikäiset miestähdet saavat tehdä mitä haluavat siinä missä nainen on aina huora, vaarallinen itselleen, huono äiti tai seksiobjekti.

Kirjan heikkouksia ovat sen mustavalkoisuus ja suppeus. Olisi kiva kuulla edes Spearsin luottoihmisten näkemyksiä siitä, miltä asiat ovat heidän silmissään näyttäneet. Olisin myös halunnut lukea huomattavasti enemmän debyytin aikaisesta läpimurrosta, miten hitit rakentuivat ja yleisesti hiukan analyyttisempää pohdintaa asioista. Nyt tuntuu, että suurin osa käänteistä juostaan läpi laput silmillä, ja vaikka valittuihin kipukohtiin pureutuminen toisaalta palvelee kirjan näkökulmaa, ohitetaan monta kiinnostavaa hetkeä ikään kuin 150 miljoonan levyn myyminen ja matka megatähteyteen olisi kulkenut ihan luonnollista ”näinhän sen pitikin mennä” -polkua.

* *

Britney Spearsin Nainen minussa on jumalaan uskovan Etelän tytön suoraviivainen tilinteko tähteyden kipupisteistä sekä luottamuksen ja perheen muodostaman turvaverkon pettämisestä. Samalla se on amerikkalaisen unelman pilvilinnan ylistys. Vaikeastakin lapsuudesta huolimatta voi luoda oman tapansa elää ja tehdä unelmista totta. Paitsi jos isä vie rahat.

Ilkka Valpasvuo

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

* *

♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️

Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua