Kuvat: Niclas Mäkelä / Otava
KIRJAT | Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi nostettu teos kehottaa sosiaalisen median sisällön ja vaikutusten kriittiseen arvioimiseen, vaikka se on vaivalloista ja aikaa vievää.
”Pölonen pohtii tekoälyn merkitystä ja mahdollista vaaraa ihmiskunnalle erityisen hyvin.”
ARVOSTELU
Perttu Pölönen: Saisinko huomiosi?
- Otava, 2024.
- 336 sivua.
Facebookin ja muiden somesovellusten (Instagram, X, TikTok, Youtube, Linkedin, jne.) myötä anonymiteetti katosi, ja meillä kaikilla on digitaalinen identiteetti. Aluksi emme tienneet, mitä digitaalinen identiteetti tarkoittaa, joten olimme huolimattomia ja annoimme tietojamme eteenpäin ajattelematta, mitä seurauksia ja vaikutuksia sillä voisi olla.
Kymmenen–viisitoista vuotta sitten oli kyllä ihmisiä, joita ryhdyimme pitämään outoina, koska he eivät halunneet ryhtyä käyttämään sosiaalista mediaa, joka oli – ja on edelleen – käyttäjälleen ilmainen. Syyksi edistyneimmät kieltäytyjät sanoivat, etteivät he halua osallistua amerikkalaisten tai kiinalaisten yritysten voittojen kasvattamiseen.
Saisinko huomiosi? -kirjassaan (Otava, 2024) Perttu Pölönen selvittää juurta jaksain, mitä seurauksia ja vaikutuksia sosiaalisella medialla voi olla. Ihmeen sitkeässä on esimerkiksi suomalaisten käyttäjien halu olla luopumatta somesta ja eritoten älypuhelimen tai kännykän käytöstä, vaikka selviä merkkejä sen vaikutuksesta esimerkiksi lasten koulumenestykseen ja liikkumattomuuten sekä keskittymiskyvyn ja jopa mielenterveyden heikkenemiseen on havaittavissa. Vasta nyt Suomen hallitus on säätämässä lakia, joilla kännykän käyttöä koulupäivän aikana on tarkoitus rajoittaa.
Pölösen teos on raskasta ja epämiellyttävää luettavaa. Hän kertoo esimerkiksi miten paljon valtaa ja miten vähän vastuuta on sosiaalisen median suuryrityksillä. Temmellyskentällä ei ole vielä kovinkaan paljon säännöstelyä, vaikka EU:n digipalvelulaki kyllä esimerkiksi velvoittaa Facebookin, Googlen ja X:n kaltaisia digijättejä poistamaan alustoiltaan lainvastaista sisältöä EU-komissiolle maksettavien jättisakkojen uhalla. Facebook työllistääkin tiettävästi noin 15 000 moderaattoria, mutta aktiivisia käyttäjiä on yli kolme miljardia.
Ehkä tekoälyn myötä lainvastaisen sisällön ja selvän vihapuheen moderointi onnistuu jatkossa paremmin. Perttu Pölönen on huolestunut tekoälyn kehityksestä ja pohtii sen merkitystä ja mahdollista vaaraa ihmiskunnalle erityisen hyvin.
Ainakin poliitikoiden, opettajien ja vanhempien soisi tutustua huolella Saisinko huomiosi? -teokseen.
Jukka Kallio
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Näiden tikapuiden askelmilla päähenkilö turhautuu, mutta lukija viihtyy – arviossa Jevhenija Kuznjetsovan romaani
KIRJAT | Jevhenija Kuznjetsova kirjoittaa Tikapuut-romaanissaan ihmisistä hankalissa tilanteissa vieraalla maalla.
Silmänisku klassikkodekkareille – arviossa Kate Atkinsonin Kuolema kulkee kartanohotellissa
KIRJAT | Yksityisetsivä Jackson Brodie tutkii taidevarkautta ja päätyy osaksi kuolettavaa murhamysteeriä barokkisten klassikkodekkarien kliseiden leikissä.
Henrik Meinander kertoo Helsingistä kuin ystävästään kertoen – arviossa Helsinki: Erään kaupungin historia
KIRJAT | Henrik Meinander on kirjoittanut Helsingin historian sellaisena kuin tämä kaupunki sen ansaitsee. Hän kirjoittaa ammattihistorioitsijan varmalla otteella, mutta lämmöllä ja empatialla.
Jumalallakin on historiansa – arviossa Mäkipellon, Pakkalan & Hakolan teos Jumalan synty
KIRJAT | Tutkimusten perusteella suurin osa Raamatun kertomuksista vaikuttaisi olevan fiktiota.