Kuvat: Heidi Strengell / Tuuma
KIRJAT | Kuoleman lopullisuus on vaikea asia kenelle tahansa aikuiselle. Pienelle lapselle se on täysin käsittämätöntä.
”Kirja on raskas lukea, koska kuolevalle kirja ei anna toivoa. Sen sijaan se antaa toivoa ihmisille, jotka jatkavat elämäänsä.
ARVOSTELU
Katarina Malmberg: Äiti tule kotiin! Tarina pienen lapsen surusta
- Tuuma, 2023.
- 235 sivua.
Äiti herää, me tultiin, hihkuu kolmevuotias Aleksi sairaalassa. Äiti Maria Hakkala ei herää. Hän on kuollut ihosyöpään 34-vuotiaana. Puoliso Antti jää leskeksi ja Aleksi puoliorvoksi.
Toimittaja Katarina Malmbergille tarjoutui tilaisuus kirjoittaa kirja Maria Hakkalan viimeisistä vuosista, luopumisesta ja lapsen surusta. Maria oli ehdottanut äidilleen Seijalle, että Malmberg käyttäisi hänen blogitekstejään kirjan materiaalina. Malmberg oli aiemmin haastatellut Mariaa lehtijuttuun.
Kuolleen toivomusta ei voinut ohittaa. Malmberg alkoi käydä läpi Marian blogitekstejä. Maria aloitti The Syöpä Show -blogin vuonna 2018 ja jatkoi sen kirjoittamista kuolemaansa saakka heinäkuuhun 2019.
Marian tekstien lisäksi Malmberg haastatteli Marian omaisia ja lapsen suruun erikoistuneita lastenpsykiatria ja vaativan erityistason psykoterapettia. Näin syntyi kirja Äiti, tule kotiin! Tarina pienen lapsen surusta (Tuuma, 2023).
Kirjassa vuorottelevat Marian omat blogitekstit perheenjäsenten ja asiantuntijoiden haastatteluiden kanssa.
Kirjan aihe on raskas, eikä sen lukeminen ole helppoa. Blogiteksteistä ja haastatteluista piirtyy kuva naisesta, joka ennen sairastumistaan on ollut energinen ja elinvoimainen. Vielä silloinkin, kun syöpädiagnoosi tulee, Maria jaksaa huolehtia Aleksin ja Antin elämästä sen jälkeen, kun häntä ei enää ole. Maria suunnittelee omat hautajaisensa ja haluaa viimeisillä voimillaan kokea risteilyn Antin kanssa.
Syöpäsairaana Marian vointi vaihtelee. Kahteen sairastamisvuoteen mahtuu hyviä jaksoja, jolloin lääkkeet lievittävät kipuja ja syövän leviäminen näyttää hidastuvan. Koko ajan on kuitenkin selvää, että tauti on parantumaton. Kun voimat eivät enää riitä, Maria lähtee saattohoitoon.
Sairastamiseen liittyy monenlaisia tunteita. Miksi juuri minä sairastuin, miksi äiti sairastui, ne ovat kysymyksiä, joihin ei ole vastausta. Surua aiheuttaa sekin, että osa Marian ystävistä katoaa lähipiiristä. Sairaus on monille ylitsepääsemättömän vaikea asia kohdata. Marian tukena säilyvät loppuun asti hänen vanhempansa ja aviomies Antti.
Lapsen suru on mukana kirjassa, mutta sitä käsitellään vähemmän kuin Marian sairastamista. Aleksin suru tuodaan kuitenkin esiin kaunistelematta ja silottelematta. Surun vaiheisiin Aleksilla kuuluu kieltämistä, kiukkuja ja riitelyä muiden lasten kanssa päiväkodissa. Aleksi sai päiväkodissa henkilökohtaisen avustajan, mikä lievitti hänen tuskaansa.
* *
Tärkeä osa kirjaa ovat lastenpsykiatri Riikka Tolsa-Saloheimon ja psykoterapeutti Florence Schmittin haastattelut. Ne lisäävät tekstiin syvyyttä ymmärtää äärimmäisen vaikeita asioita ja keinoja selviytyä eteenpäin surun keskellä.
Äiti, tulee kotiin! -kirja toimii varmasti vertaistukena surun kanssa kamppaileville perheille. Katarina Malmberg toteutti Marian toivomuksen kirjoittamalla kirjan surusta.
Kirja on raskas lukea, koska kuolevalle kirja ei anna toivoa. Sen sijaan se antaa toivoa ihmisille, jotka jatkavat elämäänsä. Suru ei katoa kokonaan, mutta sen kanssa oppii elämään.
Sirpa Pääkkönen
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Simpauttaja sukeltaa pohjoiskarjalaiseen sielunmaisemaan – Heikki Turusen klassikon 50-vuotispainos
KIRJAT | Nuoren, pohjoiskarjalaisen lehtimiehen romaani palkittiin ilmestyessään vuoden parhaaksi ja myöhemmin koko vuosisadan parhaaksi esikoisteokseksi.
Elämäkertoihin erikoistunut Panu Rajala kirjoitti vihdoin myös omista vaiheistaan – arviossa Päin elämää!
KIRJAT | Panu Rajalan elämäkerta on paljon ehtineelle tutkijalle muutakin kuin kertomus suhteesta F.E. Sillanpäähän, mutta leijonanosan hänen tutkimuksistaan etäinen sukulainen on vienyt.
Philip Teirin kirja Jörn Donnerista kannustaa lukijaa vetämään omat johtopäätöksensä – arviossa J & B
KIRJAT | Sinuhen tavoin Teir kyselee ja kuuntelee, kirjaa kuulemansa ja näkemänsä, mutta ei lähde analysoimaan Jörn Donnerin elämää tai hänen elämäntyötänsä.
Hitchcock – 30 klassikkoa on tiivis yleiskatsaus mestariohjaajan tärkeimpiin elokuviin
KIRJAT | Markku Soikkelin tietoteos on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu kirja Alfred Hitchcockista vuosikymmeniin.