Sarjakuvia harjulta -näyttely. Kuva: Petri Hänninen
NÄYTTELY | Sarjakuvia harjulta -näyttelyn kuratoinut Petri Hänninen kertoo Pispalan kirjastossa esillä olevasta näyttelystä, joka on avoinna tammikuun loppuun saakka 2022. Näyttelyssä on esillä muun muassa Tiitu Takalon, Milla Paloniemen sekä Tommi Musturin töitä.
”Esitin tekijöille toiveen, että näyttelyn työt liittyisivät Pispalaan ja Tampereeseen, mutta se ei ollut mitenkään pakollista. Aika moni kuitenkin tarttui ideaan.”
Petri Hänninen
Tampereella tapahtuu monenlaista sarjakuviin liittyvää. Kaupungissa järjestetään vuosittain Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtuma, jonka yhteydessä jaetaan myös Sarjakuva-Finlandia-palkinto. Tampereella ja sen lähikunnissa toimii useita pieniä mutta merkittäviä sarjakuvakustantamoja, Tampereen sarjakuvaseura julkaisee Sarjari-sarjakuvalehteä, ja sarjakuvantekijöiden Lataamo-tapaamisia järjestetään säännöllisesti kerran kuussa. Fantasiapelit, Puolenkuun Pelit ja Urumi myyvät kaikenlaista sarjakuviin ja mangaan liittyvää tavaraa Kuninkaankadun varrella.
Aatos Ojansuu Pispalan kirjastosta pyysi minua kokoamaan sarjakuvanäyttelyn. Sarjakuvantekijöitä asuu Tampereella pilvin pimein, ja pahoittelen, etten voinut lähettää kutsua heistä jokaiselle (osan yksinkertaisesti unohdin, mistä vielä isommat pahoittelut). Edellytyksenä näyttelyyn pääsemiseen oli, että tekijä asuu tai on joskus asunut Tampereella.
Näyttelyn kattauksesta saatiin mukavan laaja, kun mukaan lähti niin tunnettuja nimiä kuin uransa alkuvaiheessa olevia sarjakuvantekijöitä. Esitin tekijöille toiveen, että näyttelyn työt liittyisivät Pispalaan ja Tampereeseen, mutta se ei ollut mitenkään pakollista. Aika moni kuitenkin tarttui ideaan.
Pispalan kirjasto on viehättävä, vapaaehtoisvoimin ja lahjoituskirjojen avulla ylläpidetty lähikirjasto. Pienistä tiloistaan huolimatta hyllystä löytyy paljon mielenkiintoista ja hyvää luettavaa, myös sarjakuvia.
Sain houkuteltua aisaparikseni Timo Kokkilan, sillä sarjakuvien kohdalla esillepano on aina vähän eri asia kuin perinteisten maalausten. Timo on koonnut ja pystyttänyt mm. Poika Vesannosta ja Ami Hauhiosta kertovat näyttelyt.
Timon neuvosta päätimme, että näyttely on parempi järjestää mieluummin printteinä kuin originaaleina. Hauraat originaalit eivät ole turvassa pienessä tilassa, eivätkä painavat lasikehykset tulleet kyseeseen. Printit ovat kuitenkin yhtä hyvä ratkaisu, sillä sarjakuvaoriginaalit eivät useinkaan paljasta sarjakuvan tekotavasta juuri mitään. Ainoastaan mahdollinen suuri korjauslakan käyttö saattaa herättää katsojissa ihmettelyä.
Timo myös tiesi, että printit kannattaa kiinnittää isoille konepahvilevyille. Saimmekin hyvin tilaa kaikille näyttelyn kolmelletoista taiteilijalle. Puolentoista tunnin kiipeilyn jälkeen teokset riippuivat komeasti omilla paikoillaan.
Näyttelyn pahin vastustaja oli koronapandemia. Alun perin suunniteltiin, että avajaisviikonlopusta voisi kasvattaa kokonaisen minifestarin, mutta tautitilanteen käytyä vakavammaksi tapahtumaa jouduttiin kutistamaan ja aikataulua siirtämään. Lopulta kahvia juotiin vain pienellä porukalla.
Sarjakuvia harjulta -näyttely avoinna Pispalan kirjastossa (Pispalan valtatie 21, Tampere) 31.1.2022 asti. Kirjasto on joulun aikaan joitain päiviä kiinni. Kirjastosta voi lainata näyttelyssä mukana olevien taiteilijoiden teoksia.
Sarjakuvia harjulta
Näyttelyn taiteilijat:
- Saara Forsell
- Avi Heikkinen
- Kristian Huitula
- Timo Kokkila
- Tommi Musturi
- Emmi Nieminen
- Milla Paloniemi
- Niko-Petteri Niva
- Jouko Ruokosenmäki
- Jaana Suorsa
- Tiitu Takalo
- Jiipu Uusitalo
- Viima Äikäs
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Solidaarisuutta Ukrainalle – arvioitavana Aino Sutisen Ajattelen Ukrainaa koko ajan
SARJAKUVA | Dokumentaariseen sarjakuvaan erikoistunut Aino Sutinen on kirjannut ylös päiväkirjamaista pohdintaa Ukrainasta ja keskusteluja ystävien ja asiantuntijoiden kanssa.
Olisipa kesä ja kärpäsiä – arviossa Lyhenevä kesä 6: Tuhannen palan palapeli
SARJAKUVA | Käsikirjoittaja Pauli Kallion ja piirtäjä Reetta Niemensivun lyhenevän kesän lapsuuden seikkailut saavat lukijankin harmit haihtumaan.
Ville Rannan viininmakuinen nuoruus kulttuurilehden piirtäjänä – arviossa Viininjuojat
SARJAKUVAT | Omaelämäkerrallinen ja itseironinen albumi kuvaa kaunistelematta pienen kulttuurilehden toimituksen meininkiä ja sen jäsenten myöhempiä vuosia.
Sami Makkosen sarjakuvallinen kauhu liikkuu pimeissä varjoissa – arviossa Sielujen kutoja
SARJAKUVA | Kansainvälisiä sarjakuva-alan palkintoja voittaneen Sami Makkosen tummasyinen kuvasto luo oivallisen taustan okkulttiselle kauhulle.