Mike Mignolan The Amazing Screw-On-Head -kokoelma on paluu mielikuvituksen alkujuurille

15.11.2023
PÄÄKUVA screw

Mike Mignola. Kuvat: Dark Horse Comics / Wikimedia Commons

SARJAKUVA | The Amazing Screw-On-Head and Other Curious Objects -sarjakuvakokoelma sisältää Mike Mignolan tyttärensä kanssa kirjoittaman tarinan, jonka Mignola nimesi omaksi suosikikseen.

”Yksikään kokoelman idea ei varsinaisesti ole uusi, mutta vanhoista aineksista on keitetty uudenmakuinen soppa.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Mike Mignola: The Amazing Screw-On-Head and Other Curious Objects

  • Englanninkielinen.
  • Dark Horse Comics, 2022.
  • 144 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Sarjakuvan mestarit -haastattelusarjassani Mike Mignola nimesi The Amazing Screw-On-Head and Other Curious Objects -kokoelman (Dark Horse, 2022) omaksi suosikikseen. Erityisesti hän mainitsi parikymmentä vuotta sitten silloin 7-vuotiaan tyttärensä Katie Mignolan kanssa käsikirjoittamansa The Magician and the Snake -tarinan.

Mignola on tavoittanut kokoelman sarjakuvissa sen nuoruuden raikkauden, joka hänellä oli Hellboy-sarjaa aloittaessaan. Hänellä on myös ollut älliä olla kirjoittamatta väkisin uusia seikkailuja Screw-On-Head-hahmolle. Näin hahmo pysyy mystisenä ja kuolemattomana.

Kokoelman taide on aiempaa tyylitellympää ja yksinkertaisempaa. Piirrosviiva soljuu vapaasti ja lapsenomaisesti, mutta silti niin varmasti kuin kynä olisi itse tiennyt mitä tehdä. Kokeneen artistin jälkeä.

KUVA1

Konnari rätisee.

Kokoelman aloittava tarina The Amazing Screw-On-Head vilisee mielikuvituksellisia ideoita: Emperor Zombie, The Kalakistan Fragment, liki koko maailman valloittanut Gung the Magnificent, propellikäyttöinen ilmalaiva Evil Skull Balloon, maaginen turnipsi, jonka sisällä on (luultavasti) Shamballan myyttinen valtakunta tai ainakin jättiläismäinen sammakkojumala. Tarina on aidosti lystikäs ja kerrottu rennosti.

Abu Gung and the Beanstalk on vanha kertomus, jonka Mignola on piirtänyt uudelleen ja jatkanut sitä viidellä sivulla, jotta kertomus istuu The Amazing Screw-On-Head -tarinan esiosaksi.

Kertomuksessa Abu Kung saapuu kolmen ennen niin rikkaan ja sittemmin köyhtyneen sisaren talolle ja kiipeää pavunvartta korkeuksiin, missä häntä odottaa itse paholainen. Pirua narraamalla Abu Kung palauttaa sisarten rikkaudet mutta hänen oma tarinansa jää auki.

KUVA2

Emperor Zombiella on kannattajia.

The Magician and the Snake on surumielinen mutta lempeä kertomus taikurista ja hänen parhaasta ystävästään, käärmeestä. Tarinassa ei ole lähdetty selittämään 7-vuotiaan mielikuvituksen tuottamia erikoisia ideoita, vaan lennetty niiden mukana tarinan aitoon ytimeen, ystävyyteen ja sen loppuun, parhaan ystävän menettämiseen.

Taikuri onnistuu hävittämään joukon Kiinteitä Esineitä maailmasta, mutta hän tietää että jonain päivänä ne palaavat, ja se on hänen loppunsa. Esineet on piirretty paljon herkemmällä ja suoremmalla viivalla kuin muut tarinan osat, ja ne ovat kuin eri maailmasta.

KUVA3

Turnipsiin kytketään virta.

The Witch and Her Soul on valitettavan tyngäksi jäävä idea parista noidan luomasta puunukesta, jotka Piru muuttaa pahoiksi saapuessaan noutamaan noidan sielua. Kaverusten toilailuista ja apua anovasta noidan hengestä olisi lukenut mieluusti enemmänkin.

The Prisoner of Mars on vapaasti H.G. Wellsin ja Edgar Rice Burroughsin hengessä kulkeva tarina kahdesta tiedemiehestä, jotka joutuvat Marsiin ja tulevat samalla pelastaneeksi maapallon. Tarina polveilee hauskasti ja yllättävästi, eikä jää junnaamaan.

Yksikään sarjakuvakokoelman idea ei varsinaisesti ole uusi, mutta vanhoista aineksista on keitetty uudenmakuinen soppa, joka on rikas ja mielikuvitusta kutkuttava. Tämä saa veren kiertämään!

Kokoelmassa on hienoa tarinankerrontaa sekä hassuja hahmoja ja tapahtumia. Kunpa Mignolalla olisi vielä halua ja malttia hidastaa kerrontaa ja rakentaa kohtauksia Alan Mooren tyyliin. Silloin ne olisivat nerokkaita.

Ja naisia kaivattaisiin lisää. Naissukupuolen puutetta vain korostaa liki mykkä vampyyrinainen, joka ottaa hatkat joka kerta kun jotain tapahtuu.

Petri Hänninen

* *

Kulttuurigaala lähestyy!

Kulttuuritoimitus on ehdokkaana Vuoden kulttuuriteoksi Suomen Kulttuurigaalassa. Voit kannustaa meitä kotisohvalta käsin Ylen suorassa lähetyksessä perjantaina 24.11.2023!

#kulttuurigaala #kulttuuri 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua